Kvaka 22 s problemom smrti je ta što svi pokušavaju dati viši smisao običnoj fizičkoj pojavi gdje sustav prestane raditi. Kada ti se prolije voda ili pokvari mikser ne daješ dublji smisao tim događajima. "Mikser je otišao na bolje mjesto u nebo za miksere." Baš sam večeras čitala klincima o dinosaurima i sad mala se već interesirala i prije pola godine. Tata i baka su joj nešto pokušali objasniti da čovjek ide na nebo kada umre. Ona gleda tu sliku i pita me što je s dinosaurom, a nacrtan je leš. Govorim joj da je umro, njegovim mesom će se nahraniti tri velociraptora, a ona meni da njega nema, a ja točno, nema ga, njegovo meso je u želucima ta tri raptora i ostat će samo kosti. Smrt nije komplicirana pojava. Mi je kompliciramo jer nam je teško nositi se s našim kratkim životom i nepostojanjem. Tu ubacujemo ideje o duši, svijesti, reinkarnaciji, ali smrt je jednostavno kraj jednog organizma i sad kako to približiti djeci da ne budu opterećena? Pa postoje utjehe. Možemo se tješiti. Ja bih rekla da plitko poimam smrt jer mi ni utjehe tipa "važno je što si ostavio iza sebe za života", "tvoja energija se rasipala u prostor i omogućila drugim organizmima da žive" jednostavno ne pale i većinom gledam na smrt gotovo kao na čašu koja se razlije. Sad si tu. Sad nisi.

Peterlin, koje dogme imaju ateisti?

Ina, pa što fali da ljudi razmijene mišljenja? Nećeš postati vjernik odjednom.