Pokazuje rezultate 1 do 50 od 977

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 5. dio

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj VeraM prvotno napisa Vidi poruku
    Jednostavno, istinom. Ljudi su prije slavili početak zime, zimski solsticij, tako što su unjeli u kuću nešto zeleno. U ovo doba godine samo su četinjače zelene. A da bude veselo u tumorne dane, okiti u vesele boje. Adventski vjenac, 4 nedjelje adventa. Božićne čestitke jer prije nije bilo mobitela ni telefona. Bršljan su stavljali dok su vjerovali u zle duhove da ih čuva od njih. Advent je vrijeme pripreme za Božić dobrim djelima i pomaganjem drugima. Kad porastu, ide lekcija iz povjesti s datumima i 25.12. I što je institucija Crkve sve još udrobila.
    Ja sam zbunjena. Zašto misliš da ateisti ne objasne deci isto ovako?
    Ni ti ne veruješ u paganske bogove, ali okitiš drvo i napraviš venac- koji je paganski simbol Sunčevog kruga.
    Koliko se prisećam, u pagansko vreme na drvo su se vezivale tračice od bojene tkanine kao vid molitve - mislim da se na Tibetu i dalje na Istoku i danas slično radi, tako da je nekadašnje "kićenje bora" imalo mnogo dublji smisao od samog ukrasa, pa se vremenom smisao izgubio a običaj ostao, i dali smo mu smisao kakav mi hoćemo.
    Jednako pravo da mu daju smisao koji žele imaju i ateisti. I to je sve .
    Slično važi i za Uskrs, kuvana jaja i zekina gnezda- oni mogu biti ono što mi želimo da budu, a dokle god je to nešto dobro, lepo i radosno, nemam problema sa objašnjenjima- niti sa slavljenjem i kolačima .
    Pa ni ateisti nisu vanzemaljci nego ljudi i imaju potrebu za slavljem, radošću, zajedništvom, poklonima, kolačima i ponekim zrncem kiča .
    (Uostalom, misliš da većina ljudi kiti bor baš iz duboko religiozno hrišćanskih osećanja?)
    Edit: kad počneš poruku, prekinu te deca, a ono ina sve bolje objasnila u međuvremenu
    Posljednje uređivanje od pulinka : 30.11.2020. at 20:47

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •