Do koliko godina se radi ultrazvuk, a od koliko mamografija? Ili se radi i jedno i drugo?
I ima li to veze s dojenjem?
Do koliko godina se radi ultrazvuk, a od koliko mamografija? Ili se radi i jedno i drugo?
I ima li to veze s dojenjem?
Vrijedi li još uvijek za sv.Duh da se na mamografiju dođe bez narudžbe? Ili negdje drugdje u zg?
Vjerojatno ako ima baš izuzetno male grudi da aparat nema što uhvatiti.
No to može ovisiti i o aparatu. Kao i o tehničaru koji radi snimanje.
Prije su mene na nekim mjestima morali odbiti jer su bile prevelike za njihov aparat.
Sada idem tamo gdje znam da imaju novi aparat koji je prilagodljiv.
Da to su joj rekli da nemaju sta uhvatit, moguce da je i do uredjaja.
Nisam jos cula da je nekome odbijena mamografija zbog malih grudi, ali cesto cujem da vise boli kad je manje tkiva.
Ni ja. A bavim se time.
Bol u principu nema veze s veličinom, obično boli više ako je više žljezdanog tkiva, one involutivne bolje prođu jer mast služi za amortizaciju. Kod mršavih se dosta rusa po rebrima prilikom pozicioniranja pa je možda zato dojam boli veći.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Dobro, jel netko sa A kosaricama napravio mamografiju?
Ja unazad deset godina(sad mi je 41.) radim uzv, znam da cu uskoro morati i na mamo pa me vec lovi panik
Posljednje uređivanje od Kosjenka : 19.05.2021. at 22:33
Bez brige.
Zna osoblje kako se to radi.
Ne paničari unaprijed.
Sent from my iPhone using Tapatalk
sad više je to nelagoda , nego bol, a nakon namještanja treba biti malo miran.
Pozdrav, molim savjet. Gdje se bolje naručiti na mamografiju u Zg, s uputnicom...u nekoj bolnici ili domu zdravlja ? Ili se.može samo doći s uputnicom?
Najlakše je s putnicom doći na Sveti duh , pitaj kako sad rade prije nekog vremena su radili od 9-11 određene dane pitaj točno na https://www.kbsd.hr/zavod-za-radiologiju/
Ukoliko si starija od 50 ( mislim da nisi), najlakše je nazvati štampara i dogovoriti namografiju.
A ima često po gradu akcija s mobilnim rengenom
Slušam reklamu i ja sam sebi najbitnija u tom stilu
Nazivi ti Štampara
08008586
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.04.2025. at 09:28
Ja sam radila u Štamparu, tako me dopalo prema pozivnici, nisam trebala tražiti termin, došlo mi poštom. Gore je OK, nisam uopće čekala u čekaoni. Problem je što jako dugo nisam dobila nalaz, jer ga oni ne očitavaju, nego šalju na SD, a tamo isto gužva s očitavanjima pa ako si preventivni dugo čekaš. Čekala sam valjda 2 mjeseca, a trebalo mi je da ga ponesem na sistematski pa da tamo UZV napravim. Pisala, požurivala, na kraju stiglo u last minute varijanti.
Ako je preventiva, recimo da je svejedno, ali ako je sumnja u nešto, ja bih se držala bolnice. Vjerojatno postoji razlika u rezoluciji koju uređaji imaju pa možda nije ni to loše provjeriti. Evo vidim da SD ima novi uređaj:
https://www.plivazdravlje.hr/vijesti...Sveti-Duh.html
Štampar daje blog i za bolnice i su , smo kaj većina su je u obnovi , ja sam jednom rdil n Črnomercu , a on se obnavlja još najmanje godinu dana, ne znam gdi je rdiologij a jer je su podijeljen na Vrapče, dz željeznice, Runjaninova ,Siget ....
Zadnji put sam isto preko štampara radila u Vinogradskoj
Posljednje uređivanje od jelena.O : 15.04.2025. at 06:57
Prva rečenica štmpar ddaje nalog i za bolnice i za DZ, smo kaj su većinom u obnovi...
Hvala svima. Nakraju sam se naručila u KB Merkur. Domove zdravlja nikako dobit na telefon. Ovo mi je.nakraju bilo najjednostavnije.
Oprostite ako smijem ovdje pitat.
Gdje se moze relativno brzo doci na red za uzv dojki? Hvala.
Privatno ili na uputnicu?
Ja sam orijentirana na polikliniku Sv. Rok jer su mi oni u blizini, a nude tu uslugu: https://affidea.hr/usluga/ultrazvuk-...SAAEgKP7vD_BwE
U državnoj bolnici nikada nisam bila na ultrazvuku, a kontrolnu mamografiju obavila sam na Rebru prošle godine.
Mislim da u domovima zdravlja obavljaju uzv dojke na uputnicu na rtg odjelima. Nazovi one koji su ti najbliži pa pitaj. Ovo su moji: https://dzz-istok.hr/dijagnostika/ra...ija/pescenica/
Pitam za UZV na uputnicu jer sve ostalo obavaljam privatno, pa rekoh da imam nešto i od tog našeg zdravstvenog, koje uplaćujem godinama.
Hvala, ali nemam vremena za zvanje i čekanja, nitko se ne ne javlja ili je zauzeto.
Zato pitam ako netko zna, nije mi hitno samo godišnji pregled. Živim na zapadu, radim u centru. Nije mi presudna lokacija.
Ako netko nešto zna, bila bih zahvalna. Priej sam bila u Šarengradskoj, al ovaj put je čovjek na tel.centrali rekao da su termini puni ?? šta god to značilo (pa nisu valjda do kraja godine) i kad me išao prespojiti, naravno nitko se nije javio.
ako uguglaš "uzv dojke preko hzzo" izbacit će ti i privatne klinike i poliklinke
pa piši mejl svima, ako ti se ne da zvati
Liste čekanja HZZO.a
Ako si starija od 50 dobiješ poziv kući sa terminom. Ako nisi, sory.
Znam ti ja. Imaš li preko 40? Evo što je meni jedna bolnica odgovorila nakon što sam mislila da moram i na mamo i na UZV jer dok sam radila u korporacijama su nudili i jedno i drugo (al izgleda da je UZV bio upsell, kako mi se sad čini):
"Kako bismo pružili što kvalitetniju radiološku obradu dojki narudžbe na xxxxxxxxxxxx, x i x bolnica vodi se najnovijim hrvatskim smjernicama iz Liječničkog vjesnika (Smjernice za radiološko dijagnosticiranje i praćenje bolesnica oboljelih od raka dojke, Liječnički vjesnik, Vol. 144 No. 1-2, 2022.;https://doi.org/10.26800/LV-144-1-2-1) te naputcima u zaključku nalaza naših radiologa. Mamografija je osnovni pregled za rano otkrivanje raka dojke koji je prihvaćen kao metoda probira kod asimptomatskih žena starijih od 40 godina jer jedina metoda pregleda dojki za koju je dokazano da smanjuje smrtnost od karcinoma dojke. Ultrazvuk (UZV) dojki nakon 40-te godine služi kao nadopuna mamografiji te je preporuka kod asimptomatskih žena raditi UZV pregled samo kada je indicirano na prethodnim priloženim pregledima (mamografija, UZV dojki ili MR dojki)
Uvidom u Vašu dokumentaciju na nalazimo jasno navedenu indikaciju za traženi UZV pregled te se savjetuje redovna mamografija, jednom mjesečno u prvoj polovici ciklusa samopregled dojki, a ovisno o tim nalazima UZV dojki prema potrebi."
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2025. at 23:26
Priv. provideri usluga sist. pregleda su nudili i mamo i UZV pa sam ja mislila da je to medicinski indicirano kao da se mora obje stvari. Mamo izgleda da je za 40 plus osnovna pretragea, 1x godišnje, to bi bila kao redovna mamo. Država časti onim pozivima 1x u 2 godine, ali mislim da se može po bolnicama naručiti, ne dobiješ baš za godinu dana, nešto malo duže. Ako su lagali u mailu mene iz renomirane bolnice i ovaj liječnički vjesnik, onda i ja lažem vas.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.04.2025. at 23:28
Ako baš želiš UZV iz želje ili neke indikacije liječničke, probaj ovako guglat privatne. Državno je vjv za godinu dana, a termini koji će ti prvi iskočiti (ja sam nedavno gledala, pa ispala Klaićeva) je vjvj ništkoristi jer će te pitat a di di je nalaz tvog pedijatra... Sretno!
Ja napravim namografiju u zadnje vrijeme pretežno preko štampara, a uzv većinom na sistematskom ili u Vrapče.firma plač sistematski
Ina33,
Meni je i dalje gusto zljezdano tkivo dojki, pa su mi i radiolog i lijecnica rekli da za mene mamo nema smisla bez obzira na godine jer se nista kroz tu gustu sumu stabala (usporedba sa zljezdama) ne bi na mamo vidjelo a zracila bih se bespotrebno. Naravno ponovno cu pitat na pregledu jel mi se i dalje sugerira uzv ili pak mamo.
Nego da radim redovite uzv,a ako ima nema sumnja tada da idem kao nadopunu mamo. Upravo suprotno.
Nije svako tijelo organizam i jezim se lijecnickih generaliziranih uputa opcenito jer sam u takopuno slucajeva bila "mimosvijet".
Dok sam bila na svakodnevnim dozama heparina svaki dan u trudnocama, ja bi po struci bila jako rizicna s krvarenjem, ali nisam bila. Koliko sam se puta porezala, najnormalnije mi zarasla rana ko da nisam na heparinu.
Trombocite uvijek imam kao ispod normalne granice,a zapravo nemam nego je stvar kakvom vrstom krvne pretrage mi ih vade. Imam velike i pločaste pa mi epruvete trebaju bit one s premazom tad dobivam normalan nalaz.
Imam ja more tih svojih dogodovstina s kojima odstupam od "klasike." Stoga sam oduvijek pobornik individualnog pristupa (kojeg u RH manjka) i onih lijecnika koji znaju poslusat pacijenta.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.04.2025. at 08:27
Sorry na tipfelerima.
I da Klaiceva je rekla da trebam imat ispod 18 god![]()
U kojem periodu ciklusa se radi mamografija?
Dobila sam poziv preko Stampara s fiksnim datumom pa si sad mislim sta ako se ne poklapa s periodom kad se to moze raditi....
Posljednje uređivanje od rossa : 15.05.2025. at 20:42
Ja imam isti problem. Ja bih ti savjetovala da se držiš tog termina pa, ako se poklapa s danima ciklusa, tada postponiraš - vjerujem da ćete ubacit u neko normalno vrijeme, ne za godinu dana. Mamo se smije radit bilo koji dan ciklusa, preferiraju raniji dio jer inače to spoljštavanje prsiju boli. Ako možeš to izdržat, možeš bilo koji datum. Ako je prebolno, prekini. Opet je ušteda. Vidi sama čega imaš više - vremena ili novaca. Ja trenutačno vremena, prije se nisam zafrkavala državno baš zbog toga, sad se zafrkavam jer vremena imam više od novaca. Znači, baš sam provjerila s LOM-icom, nije stvar da se ne smije nego da previše boli ženu koja je mlađa, a kasniji je dio ciklusa.
Posljednje uređivanje od ina33 : 15.05.2025. at 22:13
Meni bi u drugom dijelu još i u ovoj staračkoj dobi (ovisno od ciklusa do ciklusa) bilo toliko bolno da bih morala prekidat. Da moram državni termin prekinut, sumnjam da bi državno bili srca kamena da me naruče sad za godinu dana ono... sumnjam da bi mi rekli a kad te boli onda za godinu-dvije opet i sretno. Znači, radi se samo s čim ti se više zafrkava - višekratno dolaženje i odgađanje i zvrckanje vs. elegancija privatnog naručivanja pa plaćanje. Imaš li više vremena ili novaca u svojoj životnoj fazi. Sretno!
Jel' da. Ja već trljala ruke kad sam vidila koliko slobodnih termina imaju za maltene odmah, ono...prokljuvila sam državno zdravstvo hack, a onda sam se obeshrabrila jer sam skužila da sam prije gerijatrijski, nego pedijatrijski pacijent. Samo izazivaju zazubice s tim UZV terminima za sutradan.
Posljednje uređivanje od ina33 : 15.05.2025. at 22:19
hehe al evo brzo sam dobila termin za UZV na Merkuru, idem u pon.
Pretpostavljam da za UZV nije bitno koji je dan ciklusa u mjesecu, uopće mi ni to ne bi palo na pamet ni za mamo, al razumno je objašnjenje.
Inače mi ljudi hvale Merkur kao bolnicu, idem tamo po 1. put u životu. Privatnog sam se naplaćala svega i svačega.
Javim se povratno.
Ima veze s mestruacijski ciklusom, najbolje 5-10 dan ciklusa, ili bar prije polovice
Moze pojasnjenje zasto?
Nije bas da covjek moze pogadjat se s bolnicom za termin a i nije mi vise ciklus tocan ko urica da mogu tocno znat 2 mj unaprijed kako ce past dani.
Ok ovaj put ce bit savrsen tajming.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.05.2025. at 19:36
Vele https://www.24sata.hr/lifestyle/vazn...ciklusa-499664
Možda kod tebe nije tak nekaj u pitanju, ali možda hormoni djeluju drugačije djeluju na strukturu
Bravo, nije ti bitan dan ciklusa. Javi jel te otfikarilo za buduce kontrole, i ja sam dobila negdje za god dana (u bolnici koja nije ona u kojoj sam napravila prvi uzv jer su ti rekli nix vise uzv za vas), al pretp da, kad mi ta druga bolnica napravi taj uzv, da ce mi, ako bude sve ok, i oni napisat dalje mamo i da necu moc na uzv preko drzave.
Zuta, za uzv nije bitno, ovo je mamo sto si ti linkala.
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2025. at 08:04
Nisu me otfikarili za UZV i dalje gusto žljezdano tkivo. Naručila me za kontrolu za godinu dana, ali je rekla da su opće smjernice da se ipak radi mamo svake 2 godine.
Ja ga još nisam radila.
Pohvale za Merkur, ugodno sam iznenađena. Jedino su u podrumu i nema signala, pa kad se čeka nema provjeravanja maila
Izađeš gore provjeriti, pa te prozovu kao mene hahaha
Bravo, ja 55 napunila, mislim da ce memi bit, ako za god dana bude sve ok, no UZVs for me. Samo da znam jel to fkt tako svugdje, mene su isto oblikovali sistematski u 40-tima kad je kao obavezni paket bio UZV i mamo, pa sam se bila izbezumila zasto mi ne daju ic na UZV.