Ne znam zašto ti ne bi imala pravo na uzv preko uputnice, znam da moja sveki ide najnormalnije i na uzv i na mamo. Tako prati svoje ciste. Sve preko uputnice, a punoo je starija od tebe.
Ja sam srećom rijetko po bolnicama: 1x god. ginekolog i evo zadnjih par godina i 1x god. uzv grudi.
Što sam manje po bolnicama, to mi bolje.![]()
Na sistematskom nude ili Mami ili Uzv, ja uzv radim u zadnje vrijeme uzv na sistematskom, jer smo selam ili u bolnici ili preko akcije preventive.
Bas neobicno. Skoro sve zene koje znam rade mamo jednom u 2 god (pricam o ovima koje nemaju zdravstv.poteskoce ni genetsku predispoziciju).
Al kuzim vjerujes svom lijecniku i slusas ga.
Nemam ja svog liječnika nego šaram di dobijem termin, ali sam zadnjih par godina bila na 2 mjesta - Medikol i KBC - s ta dva mjesta mi je rečeno da su nove smjernice za 50+mamo 1x godišnje, za sve 50+ (ja zasad nemam neki specijalan nalaz).
Dok smo išli na sistematske u korporaciji, bilo je mamo 1x u 2 godine (ali bila sam mlađa). Lijepim još jednom te smjernice na koje su me uputili.
"Zavod za radiologiju KBC-a vode se najnovijim hrvatskim smjernicama iz Liječničkog vjesnika (Smjernice za radiološko dijagnosticiranje i praćenje bolesnica oboljelih od raka dojke, Liječnički vjesnik, Vol. 144 No. 1-2, 2022.;https://doi.org/10.26800/LV-144-1-2-1) te naputcima u zaključku nalaza naših radiologa. Mamografija je osnovni pregled za rano otkrivanje raka dojke koji je prihvaćen kao metoda probira kod asimptomatskih žena starijih od 40 godina jer jedina metoda pregleda dojki za koju je dokazano da smanjuje smrtnost od karcinoma dojke. Ultrazvuk (UZV) dojki ili automatsku ultrazvuk dojki (ABUS) nakon 40-te godine služi kao nadopuna mamografiji te je preporuka kod asimptomatskih žena raditi UZV pregled samo kada je indicirano na prethodnim priloženim pregledima (mamografija, UZV dojki ili MR dojki)".
Link na Liječnički vjesnik iz 2022:
https://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/pd.../01_prutki.pdf
Citat iz Liječničkog vjesnika iz 2022.
"Nakon 40. godinesavjetuje se započeti redovne godišnje mamografije, eventualno jednom u dvije godine do 50. godine života, nakon čega je svakako preporuka godišnja mamografija (1, A).55–57 Kod gustoga žljezdanog tkiva dojke,tipa C i D prema klasifikaciji Američkog društva radiologa (ACR, od engl. American College of Radiology),zbog smanjene osjetljivosti mamografije te zbog povećanog rizika od nastanka raka dojke, savjetuje se učinitii komplementarni UZV ili ABUS (1, B).58 Svaka bolesnica nakon 75. godine života zahtijeva individualnipristup u procjeni potrebe radioloških pregleda ovisnoo zdravstvenom stanju i komorbiditetima (2, B)"
Iz ovoga ja iščitavam da tebi po preporukama sad sljeduje jednogodišnja mamografija, a UZV po indikaciji, da i ti prelaziš iz modusa mamo 1x u 2 godine i ulaziš u modus 1x godišnje zbog dobi 50+. A UZV ako ti je potreban - ako radiolog tako kaže. Znači, sad smo oboje u modusu mamo 1x godišnje, ja uspijevam dobiti zasad termine državno ne baš točno u godinu dana, bude 14 mjeseci.
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2025. at 22:22
Evo još iz tog članka u Liječničkom vjesniku za bolesnice prosječnog rizika:
"Bolesnice prosječnog rizika za razvoj karcinoma dojke- samopregled dojki do 40. godine života - eventualno pregled u Ambulanti za bolesti dojke - eventualno od 30. do 40. godine života UZVdojki. Inicijalna mamografija (s tomosintezom) s 40 godina • ACR gustoća A i B → mamografija jednom godišnje (eventualno jednom u dvije godine do 50. godine života) • ACR gustoća C i D → UZV dojki ili ABUS (ovisno o dostupnosti) kao nadopuna mamografije. Mamografija (s tomosintezom) godišnje od 50.godine života • ACR gustoća C i D → UZV dojki ili ABUS (ovisno o dostupnosti) kao nadopuna mamografije".
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2025. at 22:29
Ja sam bolesnica povećanog rizika (mama mi je imala karcinom) pa mi je preporučena mamografija jednom u 2 godine i UZV svakih 6-8 mjeseci
Imam jednu frendicu kojoj je uputa kombo UZV i MR - isto gusto žlijezdano, dob preko 55.
Meni ne pada na pamet radit mamo jednom godisnje zbog postojanja Smjernica. Postojale su smjernice i za covid pa zalim sto sam isla protiv sebe i postupila po njima. Nema sanse više. Ostajem na UZV do daljnjeg.
Jurana i ja imam frendice s povecanim rizikom zbog genetike isto rade svake 2 god mamo, a UZV dosta češće.
Ina33,
Nije bas ni izlaganje tolikoj kolicini zracenja bezazleno (0.4 -0.6 mSv) i isto nosi moguce nuspojave jer upravo kumulativno izlaganje zracenju ujedno povecava rizik od nastanka raka. Naravno svaka jedinka je prica za sebe i zato treba procijeniti koristi u odnosu na rizike i posljedice. Nikako ne moze bit isti protokol za nekoga s genetskim propozicijama i nekoga tko ide preventivno. To je ono sto me najvise odbija u medicini da je uvijek u svemu pristup isti svima.
Previse puta sma se uvjerila na sebi i sebi bliskima kako smo razliciti i razlicito reagiramo na odredjene med.postupke, lijekove...da ne duljim i ne idem OT.
Nikad necu bit pristalica generalizacije. Ok naravno da opce smjernice trebaju postojat al lijecnik bi trebao pacijenta promatrat indovodualno i ZNAT ga slusat.
Dobar lijecnik uvijek ZNA slusat a takvih je nažalost malo.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.05.2025. at 11:47
Ja sam, kao i uvijek, pristalica smjernica, a smjernice su generalizacije i statistika i hodogrami if-then-go to. Sve su lijepo nacrtali, uz kombinacije - gusto tkivo, dob i anamneza i složili upute. To što ti uvijek pričaš je anegdotalno i nikad se nećemo složiti. OFC da nije medicina 1+1 = 2, ali nije sad baš svatko toliko poseban da njega nekakav ZNALAC baš posebno istitrava. Ako su izvagali costs-benefits da je veći rizik rak od zračenja, meni je to OK. Da nema nikakvih pravila i svak je ultra poseban ne bi ništa bilo razvijeno, nijedan lijek i nijedan postupak jer svatko reagira drugačije, bilo bi lijekova i postupaka koliko i ljudi na svijetu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 21.05.2025. at 19:02
Mene ginekologica zbog hormonske terapije traži uzv dojki.. dobro već sam i u godinama kad je to obvezan pregled.
Prije 3 godine kad sam krenula na uzv nitko me za mamografiju nije pitao. Slijedeće godine me nisu htjeli uzeti na uzv jer kao prvo ide mamografija, a za njom uzv. Uspjela sam ipak dogovoriti uzv u Vinogradakoj bez mamografije i tamo me liječnica fino oprala zašto nemam mamografiju i da se bez tog uzv dojki više ne radi, ali ga je ipak napravila. Prošle godine sam se s obzirim da je listopad mjesec borbe protiv raka dojke pa imaju popuste, naručila u Polikliniku Drinković na mamografiju i uzv i obavila i pitala liječnika koji mi je rekao svake 2 godine mamografija. Pa ti sad budi pametan.
Posljednje uređivanje od mitovski : 21.05.2025. at 12:19
Aj reci...svak po svom tambura.
Meni su doslovce svi koji su mi radili uzv rekli da mi je jos uvijek gusto zljezdano tkivo i da se kod mene na mamo vjerojatno nista ne bi ni vidjelo, puno se lakse i bolje vidi na mamo kad je rahlo tkivo. Da mi je veca steta nego korist ici na mamo zbog takvog tkiva.
Usporedili su mi s gustom sumom punom stabala (zlijezde) kroz koju mamo tesko moze vidjet i zato je za mene bolji uzv. To su rijeci proslog radiologa i jos je dodala super da niste isli na mamo, kod vas sada mamo nema smisla.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.05.2025. at 13:46
Meni na zadnjem sistematskom rađen UZV. Isti komentar - 50+ sam, da sam još uvijek UZV kandidat zbog gustog tkiva, da se na mamo ne vidi kod mene. Inače sam bila na mamo kad me pozvalo. Meni taj pregled nije posebno neugodan.
Posljednje uređivanje od Jelena : 22.05.2025. at 12:05
Ja oduvijek imam rijetko i baš su govorili da se lijepo može vidjeti na mamo tako da smo mi po hodogramima različite gustoće. Ja se sada držim (nastojim, bit će to rjeđe jer država nema termina), 1x godišnje, a UZV sad imam termin za god dana pa ovisno što kažu, ali naznake su mi da ću s tim stati ako mi i za godinu dana isto ponove.