Gotovo bilo koji proizvod u trg centru. Posebno hrana. Danas uletim u Konzum i dijete u meni bi uzelo shake u plastičnoj čaši. Razum kaže ne. To je isto jednokratno. Popiješ, baciš. Sve je u stiroporu, u folijama.
Kako nije? Još su izašli podaci da je sva flaširana voda puna mikročestica plastike, a po sastavu je ista vodovodnoj. Za proizvodnju jedne plastične boce treba 2-3 litre vode, ako sam upamtila iz dokumentarnog. Prije se mineralnu i pivo u trgovinama u staklenim flašama nabavljalo. Onda smo se počeli gizdati.Proizvodnja stakla? Ali proizvoditi ne moraš nego vraćaš u upotrebu. Tko to radi? Tanke plastične vrećice guraju u ruke na svakom koraku. Okoliš je toliko zagađen njima da se divlje životinje dave u njima. Mora su puna plastičnih vrećica. Postoje čak otoci plutajuće mikroplastike. Osim toga, iz mog iskustva, plastične vrećice uopće nisu tako izdržljive.
Bilo što drugo da naručiš iz dostave dolazi u stiroporu, a on u plastičnoj vrećici. Tu je opet ovo što sam gore navela, sva hrana u trg. centrima je u stiroporu, foliji, plastičnim zdjelicama. Sve je to jednokratno jer odmah ide u smeće. To je i mene zanimalo. Na prvom linku su ponuđene alternative, vrećice za rastresitu hranu (iz rinfuze) pa djelatnik može vidjeti da nisam zapakirala pistaciju umjesto kikirikija, a masa nije značajna. Netko tko je nabrijan i nadobudan može ponijeti iz doma posudicu u koju će ovaj staviti meso. Mana je to što čovjek mora skakati na više mjesta odjednom. U mesnicu, u voćarnicu, u ribarnicu, kod ovog OPG-a, kod onog OPG-a. Pojede puno vremena.Ne izgleda mi tako, a niti neprimjenjivo. Dućani su puni plastike, a dovoljno je da kamion ne dođe par dana po smeće, pa budu i ceste pune smeća. Gadno izgleda.

Odgovori s citatom