Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Što to uopće znači? Plastika nije isto što i jednokratna pakiranja i što su predmeti oko nas
Gotovo bilo koji proizvod u trg centru. Posebno hrana. Danas uletim u Konzum i dijete u meni bi uzelo shake u plastičnoj čaši. Razum kaže ne. To je isto jednokratno. Popiješ, baciš. Sve je u stiroporu, u folijama.

Zamjena plastičnih boca staklenim nije nikakvo super rješenje.
Kako nije? Još su izašli podaci da je sva flaširana voda puna mikročestica plastike, a po sastavu je ista vodovodnoj. Za proizvodnju jedne plastične boce treba 2-3 litre vode, ako sam upamtila iz dokumentarnog. Prije se mineralnu i pivo u trgovinama u staklenim flašama nabavljalo. Onda smo se počeli gizdati.
Jer niti je to trajno rješenje, niti je proizvodnja istih ekološki prihvatljiva.A isto tako se na odlagalištima ne razgrađuju.
Proizvodnja stakla? Ali proizvoditi ne moraš nego vraćaš u upotrebu.
Za plastične i pamučne smo već pisali. Možeš istu plastičnu nositi 2 mjeseca bez problema.
Tko to radi? Tanke plastične vrećice guraju u ruke na svakom koraku. Okoliš je toliko zagađen njima da se divlje životinje dave u njima. Mora su puna plastičnih vrećica. Postoje čak otoci plutajuće mikroplastike. Osim toga, iz mog iskustva, plastične vrećice uopće nisu tako izdržljive.
[/U]Kaj? Što tu piše? Pa ne kupujem pizzu iz frizera, a ako i kupim ona je u papiru.
Bilo što drugo da naručiš iz dostave dolazi u stiroporu, a on u plastičnoj vrećici. Tu je opet ovo što sam gore navela, sva hrana u trg. centrima je u stiroporu, foliji, plastičnim zdjelicama. Sve je to jednokratno jer odmah ide u smeće.
A rinfuzu isto nažalost ne mogu još uvijek staviti u svoju plastičnu posudicu od doma, nego opet u one glupe vrećice na voću i povrću.
To je i mene zanimalo. Na prvom linku su ponuđene alternative, vrećice za rastresitu hranu (iz rinfuze) pa djelatnik može vidjeti da nisam zapakirala pistaciju umjesto kikirikija, a masa nije značajna.
Papir za meso je isto plastificiran.
Netko tko je nabrijan i nadobudan može ponijeti iz doma posudicu u koju će ovaj staviti meso. Mana je to što čovjek mora skakati na više mjesta odjednom. U mesnicu, u voćarnicu, u ribarnicu, kod ovog OPG-a, kod onog OPG-a. Pojede puno vremena.
I tak. Sve u svemu prodavanje slame.
Ne izgleda mi tako, a niti neprimjenjivo. Dućani su puni plastike, a dovoljno je da kamion ne dođe par dana po smeće, pa budu i ceste pune smeća. Gadno izgleda.