Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Prijava bebe

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Prijava bebe

Cure pomozite.Šta mi treba za prijavu djeteta.Da li samo otpusno pismo ili i vjenčani i/ili rodni list?Ili ako ima tko broj telefona općine Medveščak,pa da njih nazovem.

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Prijava bebe

Evo ja nazvala općinu i treba vjenčani,osobne i oko 100 kn.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moraju doći oba roditelja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

da li se prijavljuje po mjestu stanovanja ili rođenja dijeteta,i gdje, i šta mi sve treba,te koji su rokovi točno za prijaviti dijete po rođenju ,ako može netko staviti sve na jedno mjesto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ZAKONSKE OBVEZE KOJE MORATE ISPUNITI NAKON ROĐENJA DJETETA

U prvih mjesec dana dok se ne dobiju svi dokumenti otpusno pismo iz rodilišta služi kao dokument.
    U roku od 28 dana od rođenja djeteta morate prijaviti rođenje djeteta u maticu rođenih i to u općini kojoj pripada bolnica u kojoj ste rodili (moraju doći oba roditelja). Dokumenti potrebni za to su vjenčani list i osobne iskaznice roditelja, odnosno ako ste samohrani roditelj osobno s rodnim listom i osobnom iskaznicom. Maticni ured rodenih će izdati rodni list i domovnicu za dijete, no bez JMBG-a. JMBG izdaje MUP, gdje ujedno prijavljujete i djetetovo prebivalište.

Zdravstveno osiguranje djeteta
    Najkasnije u roku od mjesec dana morate prijaviti dijete i za zdravstveno osiguranje, kako bi na prvom pregledu ili najkasnije na prvom cijepljenju imalo svoju zdravstvenu iskaznicu.

Naknada za opremu za novorođenče
    Iskoristite pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenčeta, koju tražite u područnom uredu HZZO-a. Dokumenti koji su vam potrebni za to su rodni list djeteta, zdravstvena iskaznica osiguranika i osobna majke. Majka koja želi koristiti rodiljni dopust do godine dana života djeteta mora u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje predati zahtjev i to najkasnije kad dijete navrši pet mjeseci života.

Zaposleni roditelji trebaju prijaviti dijete u Poreznoj upravi zbog ostvarivanja prava na poreznu olakšicu.
    iz teksta na Rodinom portalu
    Što budući roditelji moraju znati

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Prijava bebe

Lutonjice,sve je točno osim onih 28 dana.Rok je 60 dana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno? to su ti rekli na telefon?

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Prijava bebe

Da.Ovih 28 dana je kao rok da oni dobiju iz bolnice dojavu i zapišu dijete(tak nekaj).I u bolnici je pisalo 60 dana.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih samo dodala da JMBG izdaje MUP gdje je prebivaliste roditelja. Tako da sve cure koje su npr.rodile u Zg, a zive u nekom drugom gradu (tamo su i prijavljene), dijete prijavljuju u opcini kojoj pripada bolnica, a idu na MUP u svoju opcinu (ne u ZG).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

LIJEPO. ZAKON BAŠ I NE SPOMINJE RODITELJE KOJI SU U IZVANBRAČNOJ ZAJEDNICI. A NAVODNO SU TE DVIJE ZAJEDNICE PRAVNO IZJEDNAČENE.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Spominje:

SVE U VEZI S ROĐENJEM OSOBE

Prijava djeteta
    Rođenje djeteta prijavljuje se u roku od 15 dana od dana rođenja matičaru kojem pripada mjesto gdje se dijete rodilo.
    Za upis djeteta u maticu rođenih roditelji prilažu izvadak iz matice vjenčanih ili vjenčani list te dokaz o hrvatskom državljanstvu za roditelja koji je hrvatski državljanin jer, prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu (Narodne novine 53/91, 70/91-ispr., 28/92 i 113/93-Odluka USRH), dijete stječe hrvatsko državljanstvo podrijetlom.
    Za upis djeteta rođenog izvan braka majka je dužna priložiti svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih te dokaz o hrvatskom državljanstvu.
    http://www.zagreb.hr/DOKUMENT.nsf/0/...penDocument&03

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    LIJEPO. ZAKON BAŠ I NE SPOMINJE RODITELJE KOJI SU U IZVANBRAČNOJ ZAJEDNICI. A NAVODNO SU TE DVIJE ZAJEDNICE PRAVNO IZJEDNAČENE.
    aha.
    kao i u usvajanju.
    pa se ja sad moram udat. jer ne mogu napravit bebu.
    a za zatrudnit i rodit nitko te ništa ne pita

Edit by Minnie

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Metvice, ne postoji mogućnost usvajanja za samohrane roditelje i roditelje u izvanbračnoj zajednici? Čudno. Mediji prenose drukčije /nećemo o imenima/.
    Netko je napisao kako se u zakonu spominje slučaj samohranog roditeljstva te da u tom slučaju majka nosi dokumente. To je više nego površno, jer se izvanbračne zajednice često uspostavljaju rođenjem djeteta i zajedničkim životom roditelja. Dakle, slučaj izvanbračne zajednice se ne spominje. Uz to, na tom `priznavanju djeteta` dokumente smo imali nas oboje. Nećemo nabrajati iznimno opskurne i bizarne slučajeve kada je dijete rođeno u braku koji zapravo više ne postoji, ali se zbog administrativnih problema nije uspijelo doći do rastave. Majka ima dijete s drugim muškarcem, ali se djetetu piše kao otac - suprug. Toliko o odnosu biološkog i društvenog poimanja roditeljstva.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Osoba koja nije u braku može SAMA usvojiti dijete. Njen izvanbračni partner NE. A mi OBOJE želimo biti roditelji.

Iako mi je neformalizirano partnerstvo OK, mislim da neformalizirano roditeljstvo to nije. Čak i pod pretpostavkom da bi mi (ili MD-u) netko želio dati dijete kao solo-roditelju, uz toliko zahtjeva bračnih partnera, mlađih od 35. Procjenjujemo da bi nam šanse bile mizerne, pa smo pristali na brak. (Ja teška srca.)
    Razumijem da je zakonodavac tu da brine o interesima djeteta i da je možda vjerojatnije da brak znači veću sigurnost za dijete. Samo me ljuti što je zakon bitno restriktivniji od biologije, i to taj isti obiteljski zakon koji te zajednice izjednačava. I vjerujem da će se to jednom promijeniti. Samo što ja nemam vremena čekati.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E...sada sam se malo iznenadila...i zbunila :?
    Znaci ja zivim s deckom i rodit cu uskoro bebu s kojom ja idem maticaru, ali ne i moj decko???Pa sto je s rodnim listom? Zar u slucaju izvanbracne zajednice okvir ocevih podataka ostaje prazan? :?

Ja sam studentica (redovna) i na temelju toga imam pravo porodijne naknade, a decko radi na crno. Na koga onda dijete moze biti prijavljeno za zdravstveno osiguranje???? :?

Ovo su pitanja teske hrvatske papirologije i raznih zapetljanih prava koja te mogu (ako nisi dovoljno dobro informiran) strpat na psihijatriju. A ljudi koji rade na takvim mjestima daju povrsne i nepotpune informacije..

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    E...sada sam se malo iznenadila...i zbunila :?
    Znaci ja zivim s deckom i rodit cu uskoro bebu s kojom ja idem maticaru, ali ne i moj decko???Pa sto je s rodnim listom? Zar u slucaju izvanbracne zajednice okvir ocevih podataka ostaje prazan? :?
    Slučaj je od prije četiri godine tako da ne garantiram da je to još uvijek tako:
    Roditelji žive nevjenčano i oboje su bili u matičnom kad su prijavljivali dijete. Tamo su i odredili da će dijete nositi očevo prezime jer je iz rodilišta dijete izašlo s majčinim

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

oba roditelja idu u općinu prijavit djete s time da nevjenčani parovi još potpisuju i izjavu kojom otac priznaje dijete

i u rodnom listu normalno piše i očevo ime

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ovca_i_ janje, ne kužim ovo:

To je više nego površno
    Moj brat je živio u izvanbračnoj zajednici kad je dobio dijete i nikakvih problema nije imao, normalno su on i njegova nevjenčana supruga prijavili bebača. Ne vidim gdje se pojavljuje problem. Pitam ozbiljno, jer moj brat i NJŽ nisu imali nikakvih problema radi toga.

Vezano za izvanbračne zajednice, ja bih vas molila da napišete što konkretno zamjerate Obiteljskom zakonu vezano za izvanbračne zajednice. Ne općeno, jer to ne znači ništa, nego baš određene stvari. Pliz, to je stvar o kojoj treba pisati.

Možete na neki novi topic, ili meni na pp, kako god želite, ali pišite o onome što ne valja.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pod "više nego površno" sam samo mislila kako zakon daje naputak koje su obaveze roditelja ili za vjenčane roditelje ili za samohrane roditelje. Samo to.
    Roditelji u izvanbračnoj zajednici dijete prijavljuju zajedno. Mi smo djetetu dali oba prezimena.
    Ja sam rodila par dana nakon što sam diplomirala, a tata nam je u tom trenutku bio student. Mislim da je dijete bilo prijavljeno preko mene. Ako se ne varam, sva djeca do 18.-te godine su osigurana.

veky_bj

Početno

Jedno pitanje jer mi nije jasno.... odnosno koliko god ja "mislio" oni će zakomplicrati... Radije bi da mi napišete nego da me babe tamo sele na 3 šaltera i 5 telefona.

Vjenčani smo prije godinu dana, čak bi se i dan rođenja mogao poklopiti s godišnjicom. Vrijedi li u Matičnom uredu vjenčani list koji smo dobili prilikom vjenčanja prije godinu dana ili ja moram otići u drugi gradu kojem smo vjenčani i izvaditi novi vjenčani list?

Sve to naravno za prijavu djeteta.

Hvala!

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

frendica ima istu nedoumicu, jel vrijedi vjencani list koji je dobivennakon vjencanja ili mora po novi.

i da li prvo na mup prijaviti klinca pa s jmbgom u opcinu ili u opcinu pa mup

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vrijedi onaj prvi vjencani list koji se dobije nakon vjencanja.
    Redosljed je ovakav. . .
    1. opcina u koju spada bolnica u kojij je dijete rodjeno - dati djetetu ime, bez imena nema JMBG-a
    2. MUP po JMBG. . . .

onda sve ostalo.

veky_bj

Početno

Hvala!
    Ovaj tjedan vjerojatno bude "povoda" za vađenje papira.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mene muči prijava djeteta na poreznu karticu- trebam li otići do poslodavca po poreznu karticu pa onda sa njom do ispostave Porezne uprave?
    Zanima me još i da li zahtjev za zdravstveno osiguranje djeteta ide preko poslodavca ili sve mogu obaviti sama, jednim posjetom HZZO-u? Help!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Za prijavu djeteta kao olaksicu treba od poslodavca uzeti poreznu karticu i otici u Av Dubrovnik prijaviti, mada, dok je mama na porodiljnom bolje je da dijete prijavi tata, a kasnije onaj koji ima vecu placu. . .

Za Bebinu zdravstvenu, kako koja firma, neke daju da ljudi idu sami, a neke to obave za njih. . .od papira treba bebin rodni list, papir sa prijavom prebivalista djeteta i papir sa JMBG-om djeteta.

veky_bj

Početno

Evo još podpitanja vezanog za HZZO... vrijedi li u toj priči što servis HITRO.hr ? Može li se to riješiti u njihovoj ispostavi ili baš moram u one dugačke redove po šalterima i sobama?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nema Hitro veze sa HZZO-om. . . pogotovo ne sa prijavom djeteta

veky_bj

Početno

Da, to bi u našoj državi bilo malo "prehitro"

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo mi imamo malo drukčiju situaciju.
    Vjenčani smo prije 1god, ali još uvijek imamo različita prebivališta.
    Dali je zbog toga potrebna neka dodatna dokumentacija kod prijave bebe ili je dovoljan vjenčani list i osobne?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

[quote="Lutonjica"]
    ZAKONSKE OBVEZE KOJE MORATE ISPUNITI NAKON ROĐENJA DJETETA

U prvih mjesec dana dok se ne dobiju svi dokumenti otpusno pismo iz rodilišta služi kao dokument.
    U roku od 28 dana od rođenja djeteta morate prijaviti rođenje djeteta u maticu rođenih i to u općini kojoj pripada bolnica u kojoj ste rodili (moraju doći oba roditelja). Dokumenti potrebni za to su vjenčani list i osobne iskaznice roditelja, odnosno ako ste samohrani roditelj osobno s rodnim listom i osobnom iskaznicom. Maticni ured rodenih će izdati rodni list i domovnicu za dijete, no bez JMBG-a. JMBG izdaje MUP, gdje ujedno prijavljujete i djetetovo prebivalište.
    Lutonjice, prema ovome sad sam opet zbunjena...sorry ali ....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gle, to službeno ide tako. ali matični ured ti napravi uslugu i obavi to u mjestu stanovanja.
    i cure koje su nedavno rodile u rijeci su to radile u svojim mjestima stanovanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj *sanja* prvotno napisa
    Evo mi imamo malo drukčiju situaciju.
    Vjenčani smo prije 1god, ali još uvijek imamo različita prebivališta.
    Dali je zbog toga potrebna neka dodatna dokumentacija kod prijave bebe ili je dovoljan vjenčani list i osobne?
    ne treba ništa dodatno. jedino će vam u rodnom listu pisati različite adrese

Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    oba roditelja idu u općinu prijavit djete s time da nevjenčani parovi još potpisuju i izjavu kojom otac priznaje dijete

i u rodnom listu normalno piše i očevo ime
    Mi nismo vjenčani niti imamo nekakav Ugovor o izvanbračnoj zajednici (ako taj Ugovor uopće može postojati?), a dobit ćemo bebu. U gornjem citatu zanima me riječ "općina" - misliš na Matični ured?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matični ured, oba roditelja, otac potpisuje izjavu kojim priznaje očinstvo.
    Bez ugovora

Ica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj muž radi u inozemstvu i nije u mogućnosti doći u Hr kad hoće!Da li postoji mogućnost da se kod javnog bilježnika ovjeri nekakav dokument koji zamjenjuje njegovo prisustvo prilikom prijave bebe??

Ica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima li koga?Please!!!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobila sam različite informacije :/

Probaj pitati na uprava@zagreb.hr

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imam jednu korisnu informaciju...
    Dijete nije potrebno prijavljivati na poreznu karticu dok se mama ne vrati sa porodiljnog... S obzirom na to dobiva pravo na veći povrat poreza sljedeće godine...
    To sam ja napravila sa prva dva djeteta... Isplatilo se dobiti svu lovu u komadu...
    Zdravstvena prijava nema veze sa poreznom pa mali trik...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim. Porezna prijava ide za godinu u rikverc. Porodiljna naknada ti je ionako neoporeziva. Što si dobila odgađanjem upisa na poreznu karticu?
    Jedino mi pada na pamet da si možda imala ugovorenu plaću u neto iznosu, koju ti je poslodavac isplatio kao i do sada, pa si poslije tražila povrat poreza?
    Što može funkcionirati, iako ne bi smjelo - jer se plaće dogovaraju u brutu, pa bi svaki mjesec trebala dobiti nešto više, a ovako si to dobila odjednom, s godinu dana kašnjenja i bez kamata

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Karfiolčić, ni ja ne kužim u čemu je stvar s prijavom bebe na poreznu karticu. Tj. tvoje objašnjenje mi je nejasno.
    Kako sam ja ove godine 6 mjeseci radila, baš mi se isplati prijaviti bebu na sebe. Tako mi se povećava neoporezivi dio dohotka, što u konačnici daje veći povrati poreza. Ubacila sam u tablice i sve izračunala...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Iskreno ne znam u čemu je fora, davno je to bilo... Samo znam da sam dobila povrat poreza 4000 kuna, a to mi je i tekako dobro došlo u komadu...
    Navodno zato jel dijete cijelu godinu nije bilo na nikoga porezno prijavljeno, te plaćaš puni porez bez olakšica ili mama ili tata... A na godinu u poreznu prijavu staviš na koga se više isplati...
    Primjer... Toni mi je rođen 01.09. U tih 9 mjeseci sam dobivala plaću, koja je bila uvećana i za regres i na to sam platila puni porez bez olakšica (i 25% i 35%)... Na godinu sam u poreznu prijavu stavila Tončija i dobila 4000 kn poreza natrag...

Iskreno to mi je savjetovala žena u poreznoj i kada sam dobila otpremninu prije 3 godine... Odjavila sam djecu sa porezne 18.02.2005. i na godinu ih stavila u poreznu prijavu... Dobila sam povrat poreza 38 tisuća, a da su ostali prijavljeni, dobila bi oko 10 tisuća manje...
    Ja sam samo poslušala ženu u poreznoj kaj mi je rekla...

Isto to mislim napraviti i sada kada rodim... Samo sada ne znam koliko će mi se isplatiti (moram provjeriti) budući mi MM ima ugovorenu netto plaću (i ne igra mu nikakvu ulogu na visini plaće ako je dijete prijavljeno na njega), a meni ugovor ističe 30.12., a trebam roditi 06.12.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •