Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: izolacija

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno izolacija

dakle, moj mali ima nevjerovatan sluh. i lak san.

živimo u potkrovlju, vanjska izolacija je super, ali kako smo bili na knap s lovom, unutra su kao pregrade samo zidovi od siporeksa. i naravno sve se čuje. tako da kad moja srećica zaspe, hodamo na prstima i sve što ide s tim. meni to lagano postaje tlaka, imamo 3 sobe, a čemu?

sad razmišljamo o uređenju njegove sobice, pa ima li netko neku ideju kako da riješimo problem zvučne izolacije, a bez nekih velikih građevinskih zahvata....

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kartone od jaja na zidove

sala, no hard feelings

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

8) a baš sam si mislila šta polijepiti po zidovima!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stiropor?

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gips ploče! Knauf, Rigips... ali to ti već spada u građevinske radove iako bi brzo bilo gotovo. Moraju postaviti nosače na zid na određenim razmacima (ovisno o visini zida), između njih ide toplinska izolacija (to ti i ne treba) i na to se stavljaju gips ploče.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zaboravi.
    Siporeks je vjerojatno radi nosivosti objekta, a ne samo radi financija pa mi razmišljanje ide u smjeru zadržavanja postojećih pregrada.

Elem... treba razlikovati prigušenje zvuka u smislu smanjenja jeke i zvučne izolacije radi odvajanja susjednih prostorija. Tu ima GRO teorije, ali ukratko:
    - kada imaš gole zidove zvuk se reflektira i prostor je prilično ječan. Opadanje razine zvuka je eksponencijalno, ali je doživljaj glasnoće logaritamski, što zajedno daje linearan dojam - čini nam se da zvuk linearno opada. Dakle, u ječnoj prostoriji odjek dugo čujemo, a u manje ječnoj sa strmijim eksponencijalnim padom kraće i imamo dojam tišine. Jako prigušene prostorije nazivaju se gluhe.
    - u ječnom prostoru je najveća glasnoća izvornog zvuka, a reflektirani su slabiji
    - slabom izolacijom se izvorni zvuk slabo prigušuje (bez obzira na prigušenja u vidu kartona od jaja)
    - u gluhoj komori se ljudi (a i mačke, psi...) jako loše osjećaju i zato nema smisla previše oblagati zidove - takav prostor "stišće" i odbojan je.

Sumarum: Za dobru izolaciju zid treba imati veću masu i krutost. Dakle ili promijeniti zid s nekim "ozbiljnijim" ili ga ožbukati ili zalijepiti pločice.
    Kod oblaganja "zvukoupijajućim" materijalima (kartonima od jaja) je dobro nasuprotnu površinu ostaviti neobloženu - na primjer tepih na podu i ništa na stropu, plutena ploča na jednom zidu i goli nasuprotni zid...

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Zaboravi.
    Siporeks je vjerojatno radi nosivosti objekta, a ne samo radi financija pa mi razmišljanje ide u smjeru zadržavanja postojećih pregrada
    pa nisam ni ja mislila da išta ruši! Samo na postojeće pregrade od siporeksa zašarafi nosače za gips i gipsane ploče. Time će tlocrtno izgubiti oko 10 cm ispred svakog zida (ovisno o debljini nosača i broju ploča...), ne znam koliki je to problem zbog veličine stana.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Razmišljanje ti je OK, ali ti sugeriram da zid prvo s nečim ukrutiš i otežaš, a tek onda razmisliš o apsorpcijskim materijalima i to samo na zidu koji to stvarno treba.
    Isover se hvali s izolacijom od 95%, što je zapravo samo 13dB, a na zadnjoj sličici gdje su prikazani razni slučajevi prikazali su doprinos izolaciji od 10dB za pregradne zidove. 10dB i nije neka velika razlika.

Kod apsorpcijskih materijala treba znati da dobro prigušuju samo visoke frekvencije, a vrijednosti prigušenja se tipično izražavaju samo za frekvenciju od 1 kHz. Dakle, tutnjanje dubokih frekvencija prolazi neometano i dalje.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

hvala! znam da smo trebali ranije razmišljati, ali sad šta je tu je.
    u biti sam i razmišljala o plutenim pločama kao opciji, ali ne znam hoće li i koliko će pomoći. knauf podrazumijeva majstore po kući, ne znam imam li snage za tako nešto opet...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Miskim da se nećeš tek tako izvući bez majstora.
    Ne znam jesi li skužila što sam pisao, ali je bit svega da stiropor, škartočići od jaja i sve ostale džidže-midže lakše od 1 kg/m^2 nemaju učinka. Razmišljaj teško, kruto i od poda do stropa... recimo pločice, žbuka ili slično.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pretpostavljam da imas problema sa zvukovima tipa govor, tv, hodanje i slicno - koje su srednje frekvencije. Trebalo bi utisati frekvencije oko 1 kHz pa na vise. Za to, s obzirom da NISU basevi u pitanju, trebalo bi biti dovoljno npr. napraviti dodatni zid od knaufa koji bi bio cca 10 cm udaljen od postojeceg i ispunjen sa mineralnom vunom (ne staklena!) izmedju.

Formula za tocno izracunavanje potrebnog razmaka ovisno o frekvenciji je:
    VALNA DULJINA= BRZINA ZVUKA / FREKVENCIJA (koju zelis prigustiti odnosno da ih zidovi apsorbiraju)

Primjer za Frekvenciju=1Khz
    Valna duljina = 330 m/s (metar u sekundi) / 1000 Hz (1Khz) = 0.33 m (33 cm).
    Udaljenost znaci izmedu zidova mora biti ČETVRTINA VALNE DULJINE sto je u ovoj slucaju oko 8,25 cm

Hz je 1/sekunda

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::

Za visoke frekvencije trebalo bi staviti nesto tipa regenerat spuzvu (tapetari je koriste) na zidove, koje odlicno aporbiraju visoke frekvencije i time znatno smanjujes reflektirani zvuk (eho, jeka, verb...).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::

Dodaci:
    Uho je najosjetljivije na srednje frekvencije, posebice na 1-3KHz.
    Da si lakse predocis frekvencije... zamisli da klavir ima od najdubljeg tona od 27.5 Hz do 4186 Hz = To su znaci osnovni tonovi, a postoje jos i harmonici koji idu i do 20 kHz
    Npr.. onaj brum koji cujes na hip-hop basu u prsima je 60 Hz... itd itd..
    da ne duljim.

Znaci, sad imas gore formulu.. vidi koje frekvencije smetaju, izracunaj potrebnu udaljenost novog zida i nemoj se bojati, nije uopce problem baratati sa knaufom. Mi smo moj studio vecinu toga sami napravili i nije bio problem!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bas razmisljam jos o ovome!

Naravno, taj dodatni knauf mozes staviti s bilo koje strane.. od djecje sobe ili susjedne sobe, a materijale koji apsorbiraju stavi u sobu koja je izvor zvuka a ne u njegovu!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da se tvoje dijete treba nauciti spavati u okolini okruzenoj zvukovima

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravih napisat: uobicajenim zvukovima

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Moja Elena se isto budila na svaki zvuk. Kad je ona spvala u kući nam je bilo ko u biblioteci. Televizor i telefon je bio skroz smanjen. Nisam prala suđe ni otvaral pećnicu. Kuhinjski elementi i vrata su se morali pažljivo zatvarati.

Sad kad je veća, spava ko top. Kad ju želim probuditi, jedva ju probudim. Probaj još malo izdržati i vjerujem da će se i kod vas situacija uskoro popraviti, bez većih radova po kući.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je sve smijesno reci ali moja 1 i po mjesecna beba cesto ne zeli spavati u krevetu u spavacoj sobi gdje je mirno, nego kad ga premjestimo u predsoblje u kolica (pored kuhinje i dnevne sobe) gdje je prilicna buka.. on spava mirno k'o top!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

anita, hvala ti na savjetima. moram ti reći da je i noa kad je bio mali spavao kao top. ovaj "teror" počeo je kad je imao 4 ili 5 mjeseci, ne znam točno kad. i ja se stalno nadam da će se naviknuti na uobičajene zvukove što mukica kaže, ali...
    npr. počela sam mu ostavljati otškrinut prozor i nakon što ga sat vremena uspavljujem i budi se stalno, zatvorim prozor i on zaspe. stvarno ne znam kako ga naviknuti na zvukove.
    druga priča je da kad smo u gradu, zaspe u najvećoj buci (npr. na korzu) i spava ko sretan.
    a možda će sve doći na svoje, možda je to samo još jedna vježba strpljenja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A mozda da probas te zvukove kamuflirati drugim, npr. nekom njeznom muzikom ili djecjim pricama ili tako nesto?

Isto tako... mozda je faza.. ali mozda je i hipersenizitivan na zvuk sto bi znacilo da cuje izuzetno visoke frekvencije (iznad 15 kHz... zujanje tv-a je to npr.) i to sve u jacoj decibelazi. Ja sam, recimo, primjer za to. Mi imamo problem da ukljucimo ves masinu dok ja spavam (po danu kad je ionako razina buke visa), jer se odmah probudim radi onog tutnjanja koje nije preglasno (drugima), ali ja ga cujem daleko glasnije i jednostavno ne mogu zaspati.

Takoder kad ljudi postavljaju granicu koliko je za sluh opasno izlaganje... onda ne ukljucuju tu kolicinu razlicistosti naseg sluha. Npr. kad govorimo to je glasnoca 50-60 dB, ali tvoj sincic mozda percipira tih 60dB kao 75dB i to je vec previse i probudi se.

Time samo zelim reci nemoj se ljutiti na njega (ma znam da i nisi ljuta), nego vidi da li je faza ili hipersenzitivnost sluha. Ovo posljednje nije problem, cak stovise, ja sam glazbenica pa imam taj "problem", samo je drugima jako tesko sa mnom... nitko se ne moze usuljati u sobu, cujem zujanje tv-a do druge prostorije itd itd... Nije lako ni meni!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

možda. sve to ima smisla što kažeš.
    prije je i naša mašina radila noćnu. sad to ne ide. on se trzne i kad ga nosim, a meni npr. kruli u želucu..
    kad se rodio, stalno sam mu puštala laganu muziku, spavao je s tim cd-om "k'o beba". a onda sam skužila da mu smeta, probala sam još neke druge, ali ne bi zaspao sve dok nije bila apsolutna tišina.

nije nam lako s tim, ali i ne ljutim se na njega (imam izgovor da ništa ne moram raditi dok spava, pa mogu visiti na forumu ) jednostavno je takav. možda će i on biti glazbenik

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

E da barem ja imam takav izgovor! Moj bubač je od rođenja umjesto uz neku nježnu uspavanku spavao ko top uz Scootera ili neki malo teži tehno. To mu se jednostavno sviđalo, srećom pomalo se odviknuo od spavanja uz takvu vrstu glazbe. Btw i sada ako negdje čuje Tonija Cetinskog odmah brizne u očajan plač! A inače ne plače baš nešto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •