Da, mm uredno gleda njihove profile, tj. gledao je negdje do kraja prvog razreda srednje škole, a tada se mlađi odjavio sa FB i ima samo WhatsApp i youtube kanal na koji rijetko svraća. Nije opterećen fotografijama (vjerojatno je to karakteristično za djevojke) ali znam da je mm-ova nećakinja stavila hrpu slika (sad završava osnovnu školu) za koje moja svekrva nije mogla vjerovati da su njezine. Ništa ružno ni neprimjereno, ali je dotjerana i namazana kao odrasla, iako je tek u 15. godini.

S druge strane, moj E. se odjavio sa FB kad je shvatio da su svi njegovi podaci dostupni (kako je rekao - kao da je sjeo na otvoreni prozor s guzicom vani, a iz džepa viri novčanik s dokumentima "na izvolte"). Nismo mu mi rekli da to učini, sam je to odabrao. MM i drugi sin imaju profile, ali ih koriste rijetko, uglavnom za komunikaciju s ljudima koji su u inozemstvu i za koje je to najbrži način komunikacije.

Ne vidim ništa neobično u korištenju neprimjerenog rječnika i ispitivanju granica. To je normalno. Ali trebamo im davati do znanja što smatramo primjerenim, što smatramo opasnim (npr. pamtim situaciju od prije dosta godina, kad su tek počele društvene mreže - kolega je pričao kako su se njegovi susjedi vratili s mora u opljačkan stan. Lopovi su vidjeli objavu njihovog sina da svi idu na more i da će stan biti prazan u točno određenom razdoblju. Čovječe - ni kvake im nisu ostavili...) O takvim stvarima vrijedi razgovarati, kao i o kontaktima na društvenoj mreži koji nisu provjereni. Ako ne bi u tramvaju/na cesti išli razgovarati s nepoznatim osobama,
nećemo to činiti ni na društvenoj mreži, forumu i sl.

Mi nismo imali problema s društvenim mrežama i profilima, ali je moj mlađi jedno vrijeme imao ne baš sjajno društvo (u školi) koje mu je ukralo ključ od kuće za vrijeme tjelesnog, upalo u naš stan i odnijelo njegovu kasicu s par sto kuna ušteđevine. Mislim, to je ekipa koju je on prije toga pozivao doma na igranje da bi upao u klapu, sve dok ga nisu razočarali. Oni su točno znali kako izgleda kasica. Nisu maznuli ni naš laptop ni koješta što bi pravi lopov odnio, samo kasicu... Dobro smo još i prošli - samo promjena brava i malo uzrujavanja... ali lekciju je naučio. Od tada je počeo birati društvo, više ne bi svakoga dovlačio doma. Tja, svaka škola košta.