Sirius ludo![]()
Da meni je prestrašno, ja se inače nosim teško s ovom fazom kad su veliki, a mali kada misle da sve znaju a pojma nemaju i tako. Meni je strašno, ja se valjda strašim toga. No da mi kaže sad moj trinaestogodišnjak da se poljubio sa curom bila bi cool. No svejedno mi se zgrči želudac.
Ja ne volim baš te podjele na normalno i nenormalno ali je, malo mi je čudno kad se netko ne poljubi do 20-e ili ne poseksa do 30-e. U mom slučaju nemoguće zapravo
A kad se pokušam sjetiti, ne znam za ikoga da je bio djevac do tridesete, mislim nisu to stvari kojima se ljudi hvale Ali znam za jednu curu koja je do dvadesete bila djevica (toliko ja znam, kasnije pojma nemam), a bila dvi godine u vezi s momkom iz snova. S njom nešto nije bilo u redu. Kasnije je razvila razne fobije, zatvorena je više manje u kuću i sama je i sad sa 40. Ako ćemo skratiti ovaj dio teme na jednu rečenicu, možemo reći da-K psihu čuva
Sad padaš s Marsa...pa pune su novine, portali, crkve, razne grupe, duhovne obnove, susreti itd. mladih ljudi - aktivnih katolika koji hodaju, žive u čistoći i čekaju vjenčanje. Ako ti misliš da ih nema, to ne znači da ih zaista nema.
Ja ne znam tko je što od moje djece, za kćer sumnjam da se poljubila ikad, mislim da netko pokuša da bi mu glavu odgrizla. A sin već drugo ljeto nosi kondome u džepu. Poljupce, cure i curice, galebarenje, zaljubljivanja..to ni ne računam. A sad me podsjetilo...možda ne bi bilo loše otvoriti temu-Kako se ponašaju srednoškolke iz unutrašnjosti Hrvatske na ljetovanju? Imala bih svašta na tu temu.
Na stranu to ( imam posebno misljenje o tome, presiroko za ovu temu) znam vise djevojaka , skroz normalnih , koje su imali kompletan spolni odnos ( " do kraja") tek debelo punoljetne. I sve su bile i ostale koliko toliko normalne.
Koliko mogu biti normalne nakon muzeva i nekoliko djece.![]()
Pohvalno je to sto barem kontracepciju koristi.
Tako nekako je bilo i kod mene.... krajem osnovne škole je bio običaj ići u kino s osobom suprotnog spola, pa sei danas sjećam kako mi je išlo na živce kad klipan pokušava turati prste i jezik kojekuda, a mene zanima film..... Bilo je pametnije pristati na loš film, pa se u mirunatezati i istraživati....ali sve je to bilo do razine jezika u uhu. U pravilu su mi se sviđali dečki kojima ja nisam bila zanimljiva i obrnuto. U srednjoj je to ipak došlo u ravnotežu, ali kad razmislim, više su mi tada značile prijateljice, a dečki su bili vježbalište za međuljudske odnose. Trebalo mi je puuuno godina da naučim kako ostvariti zadovoljavajuću vezu. Nije mi išlo jer sam imala druge prioritete, studij, hobije, posao, pa drugi faks od kojeg sam falabogu odustala na vrijeme.
Gledam generaciju svoje djece i baš vidim kako nisu nešto jako zainteresirani za cure....mislim, ima moj stariji hrpu kolegica i nešto prijareljica, a mlađi je u muškoj školi, ali isto ima i žensko društvo, ali sve je to čoporativno. Rijetki su parovi. A možda je to ok. U moje vrijeme, imala sam u osmom razredu nešto usputnih avantura (trebalo mi je dugo da naučim reći NE kad bi me zvali van, a isto da prokužim tko i što mi se sviđa, a što ne) ,i jednu spomena vrijednu ljetnu ljubav nakon 2.srednje. Nako toga ništa do faksa, a i to nije potrajalo. Ništa se muško za mene nije zalijepilo do 30+. Lastane, da li sam normalna?![]()
Jok, trebala si sve u kinu obavit.
Kod mojih prijatelja i znanaca mnogi stariji teen sinovi imanje cure smatraju teškom gnjavažom - te moraš stalno biti skupa, te mjesec, te zvijezde, 100 poruka dnevno, ono...ne da mi disati.
po iskustvu iz moje okoline jako je malo ”parova” u osnovnoj školi. A i kad sam ja išla u osnovnu isto su to bili rijetki slučajevi.
Oh, Kosjenka, morat ćeš se pomiriti. Današnje generacije jako rano stupaju u seksualne odnose. Ima tih istraživanja, ali 15 je granica za više od 50%, a nakon 16 već se mogu brojati pojedinačno.
Vjerujem da je razlika kad se anketa radi u gradu i na selu, ali nije tako velika.
Uostalom u seksu nema ništa loše, ako se odgovorno ponašaju. Droga i alkohol su puno opasniji. Moje mišljenje.
majke mi, kad čitam vaša ljubavna/sexualna iskustva u mladosti, osjećam se ko najveća droljetina![]()
Sad sam išla tražiti, a bolje da nisam. U V. Britaniji već sa 12,5 godina, a u bližem susjedstvu je prosjek za dječake 15,5 a djevojčice 16,3 godine. Vrlo je lako naći ta istraživanja.
Uglavnom kažu da je uzrok tome sve raniji pubertet.
Ponašaju se jako slobodno i neprimjereno njihovim godinama. Ne znam ja jel moj sin drži kondome za svaki slučaj ili je koji iskoristio, ja sam svoj dio obavila, što se razgovora tiče i svega ostalog. A tip je momka koji se smrtno zaljubi pa godinu dana pati. Ja znam da sjevojčice koje dolaze na eksurziju u 7 razredu primaju momke u hotelske sobe, što je meni bilo onako šokirajjuće. A o srednjoškolkama da ne pričam.
Evo na brzinu, prema istraživanjima, Beti3 nije u pravu za naše prostore, današnje generacije se manje žure nego prije, i kasnije kreću sa seksom od vršnjaka npr u V Britaniji
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...3/HBSC2014.pdf
str 52-54
Umiljata,
Ti si zakon
Čekam tang i ove neke druge da vide temu ne bi li otišlo u malo drugom smjeru![]()
Ne znam za svoje sinove, ali sjećam se sebe iz te dobi... Kad ideš na ljetovanje, ili u mom slučaju na radnu akciju nekamo bogu iza nogu, gdje ne znaš hoće li biti prilike to nabaviti, uzmeš jedan ili dva kondoma sa sobom, za svaki slučaj. I dečki i cure su to radili, u stilu "nek se nađe, ako zatreba". Kažeš da si odradila razgovor sa sinom - pa naravno, normalna posljedica toga je da uzme kondom sa sobom, pa ako treba, da ne mora na brzinu okolo tražiti. Svaka čast i njemu i tebi. Ali to ne znači da je krenuo s aktivnim spolnim životom punom parom. Možda je, možda nije - to je njegova stvar. Dobro je da zna kako se zaštititi, to je pokazatelj odgovornog ponašanja.
Inače što se tiče seksa u osnovnoj i srednjoj školi, moram priznati da me vrag nosil probati samo zato jer sam već imala blizu 17 godina i svi su pričali o tome, pa sam se upustila u eksperiment i nakon toga - ništ. Pih... Niti mi se zemlja pomaknula niti sam bila lansirana u svemir (što sam očekivala nakon čitanja knjiga tipa Kome zvono zvoni, Strah od letenja Erice Jong-to je tek objavljeno tada, ili Avanturisti Harrolda Robbinsa, gdje je opisan dečko koji je s 11 godina "već muškarac" pa sam i ja mislila za sebe da sam silno stara...). Nakon toga brzo sam se pripametila i vratila vlastitom tijelu, hehehe... Trebalo je proći dooosta vremena da si nađem odgovarajući par (za neko vrijeme) i da se ponovno upustim u to. Sa sadašnjom pameću, bolje bi mi bilo da sam pričekala, aliiiii ne bih poslušala ni sama sebe, a pogotovo ne roditelje...
Daklem, ove djevojke koje opisuješ (i ne samo djevojke) baš su u toj kategoriji kakva sam ja bila - idu probati, da vide kaj je to tak dobro kod seksa. Nekom se posreći da naleti na odgovarajućeg partnera i da sve štima, a većini ipak treba malo više i dulje da ga/ju nađu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.09.2018. at 09:27
Pa sta ima lose u tome da se trazi pa se nadje, mozda iz prve, mozda iz pete?
Ništa, naravno. Htjela sam samo reći da su mi očekivanja u ranoj mladosti bila debelo nerealna (možda i zato jer su moji roditelji zajedno od 15. godine, teta i tetak s obje strane obitelji također... ) Nekako sam valjda mislila da ću i ja tako, ali nije ispalo. Ne žalim se, u mom slučaju se dugo čekanje na pravu osobu isplatilo.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.09.2018. at 10:28
Baš tako, marta. Ja sam jako kratko čekala, i jako malo isprobavala čekajuć. E, da mi je tada bila ova pametvjerujem da bih dulje čekala. I isprobavala. Ah!
A sad svi koji se hvalite tu lijepo zalijepite svoje slike iz srednje škole da oni s faksa vide gdje su pogriješili.
![]()
No dakle, ja sam mengu dobila sa 15. Dok su moje prijateljice naveliko ljubovale meni se činilo da se prave kako su velike. Poslije sam skužila da su bile velike. S obzirom da su neke mengu dobile s 12 čini se da su hormoni odradili svoje...
Sad se moja sedmašica čudi nekim prijateljicama..![]()
Pa, meni se čini da se granica upustanja u prvi odnos spušta. Samo što valjda nikad to nisu naša djeca, nego uvijek tuđa.
Ja sam s 17 bila seksualno aktivna i vjerujem da mi je i sin. Ne govorimo otvoreno o seksu na taj način niti to želim mijenjati. Moj najveći strah nije trudnoća vec kojekakve spolne bolesti. Kondome ima. Iz tog ne zaključujem da ih nosaka uokolo ako negdje naiđe na ekipu kojoj nedostaje vodenih balona.
A to da u prvoj ozbiljnoj vezi, iskreno vjeruje da je to to, mi govori da je zaljubljen kako priliči 17godisnjaku.
I da, definitivno, je moj sin zasad mili cvijetak u uspiredbi samnom u tim godinama. Time su moji strahovi veći...
ja sam mengu dobila sa 15, sa 19 je pao prvi intimni odnos. negdje sam čitala da je curicama taj preporučeni period čekanja na prvi odnos 2 do 4 godine nakon prve menstruacije biološki, a u psihološke parametre zrelosti se ne bih petljala .
Posljednje uređivanje od maria71 : 02.09.2018. at 09:23
Eto, maria, onda sam ja predugo čekala...
pa da, sve je vrlo individualno. recimo meni taj prvi put nije bio baš nešto , što sam tako neiskusna i rekla tadašnjem partneru jer sam ga bila i izabrala po kriteriju valjda nešto zna. ok sviđao mi se na tjelesnoj bazi, ali nisam bila ludo zaljubljena. naravno da smo ubrzo prekinuli .
dobila nešto prije 12. , prvi sex nešto prije 17. mislim. uglavnom između 16 i 17 bilo je samo pitanje kad i kak ćemo :D bio je dečko, ljubav, onak sve po ps-ual ne vidim baš da bi čekali još godinama
Jednom, jedna baba podno Dinare komentirala je jednoj curi to što ova nema ni dečka, ni muža, a ni seksualnog života. Bablji komentar je glasio: "Ja sam dala svakom ki je pita, a sad mi je ža šta nisan i nudla."
za ovo moram ispričati sramotni detalj iz prošlosti
negdje na faxu, kad sam malo zapelaišla s kolegicom koja je žestoko zapela kod babe vračare
doslovno vračara
primala je klijente samo noću
do ponoći pa negdje do 5 h ujutro
neka mračna sobica, zapaljene svijeće, baba 80+ godina, ko iz nekog horora
i priča ona o nama, našoj prošlosti, sadašnjosti, budućnosti...
i kaže živite život
nije p..... sapun da se potroši![]()
Hehehe vračara.....
A mogle ste doći k meni, znam ja i danas gledati u karte iako jako dugo nisam.... još imam špil austrijanki koje se nisu koristile za kartanje nego samo za bacanje, a imam i jedan tarot špil ali od njega sam koristila samo veliku arkanu. Čovječe, kao da je netko drugi živio, hehehe....
I jel pogodila kaj?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.09.2018. at 20:29