da vas čujem:
sladoled? mammaju?
imate li štogod zgodno
čitaj: moram potrošiti vrećicu rogača![]()
da vas čujem:
sladoled? mammaju?
imate li štogod zgodno
čitaj: moram potrošiti vrećicu rogača![]()
imam jedan kolac jako jednostavan a jako fin.
pola šalice rogaca
pola salice kokosovog brasna
1 salica smedjeg secera
2 salice integralnog brasna
pola salice ulja
1 salica mlijeka
2 jaja
2 naribane jabuke
sve pomijesas, dodas bademe, ljesnjake, zobene pahuljice, grozdjice, sto god volis
izlijes u tepsiju i zapeces, ne znam koliko, dok ne bude gotovo![]()
imam i ja jedan fini (i brzi) kolač s jabukama, na tanjuru se prelije kremom od vanilije. napisati ću ga večera.
ali nije ovako fin kao ivanin, odmah printam! ivana - kad stavljaš zobene, izbaciš dio brašna?
eee fakat - a zašto ne mafini s rogačem?! ovo mi zvuči kao idealna smjesa za mafine.
ja zobene samo posipam gore. ako stavljam malo vise, dodam jabuke jos. brasno ne izbacujem![]()
i meni zvuci super za mafine. ali nisam jos tako radila jer to obicno radim na moru a tamo nemam kalupcice.
http://www.advent.hr/cgi-bin/recepti...osalji=Tra%9Ei
KRIŠKE OD ROGAČA
Namirnice
1 žlica suhog kvasca
1/4 zdjelice tople vode
1,5 zdjelica kuhanih suhih šljiva
1 zdjelica grožđica
1 zdjelica datulja (ili šljiva)
1 zdjelica neprosijanog pšeničnog brašna
3 žlice brašna od rogača
1/2 zdjelice nasjeckanih lješnjaka (oraha ili badema)
Priprema
Kvasac stavimo u vodu da stoji neko vrijeme. Dodamo ostale sastojke i dobro promiješamo. Masu debljine 2 cm stavimo na lim i ostavimo 30 min da naraste. Pečemo na 180°C. Ohladimo i narežemo na komadiće.
PUDING S ROGAČEM
Namirnice
100 g mljevenog rogača
1 vanilin šećer
2 žlice kokosovog brašna
80 g indijskih oraha (kešu)
150 ml sojinog mlijeka
3-4 banane
malo limunovog soka
Priprema
Indijske orahe samljeti, a rogač još usitniti u mlincu za kavu. U mlijeko dodati vanilin šećer i rogač, pa prokuhati oko 5 minuta. Dodati kokos, indijski orah, banane i limun te sve zajedno dobro izmiksati. Ukoliko se želi dobiti rjeđa smjesa potrebno je dodati još mlijeka. Smjesu sipati u zdjelice, posipati kokosovim brašnom i ukrasiti nekim orašastim plodom ili voćem. Ostaviti da se ohladi i poslužiti.
DIZANI KOLAČ S ROGAČEM
Namirnice
Tijesto:
500 g brašna za kolače
100 g proprženog sezama
1 vrećica suhog kvasca
3-4 žlice smeđeg šećera
naribana limunova kora
malo soli
sojino ili obično mlijeko
Nadjev:
200 g mljevenog rogača
2 žlice ljuskica od jabuke
40 g mljevene makadamije
1 žličica anisa
sok ili mlijeko
Priprema
U zdjeli pomiješati sastojke za tijesto s toliko mlijeka da se dobije tijesto koje se lako odvaja od posude. Ostaviti ga da stoji dok mu se obujam ne udvostruči. U loncu pomiješati rogač, makadamiju i ljuspice jabuka s toliko mlijeka da se dobije gusta smjesa. Prokuhati oko 5 minuta, dodati anis, dobro promiješati i pustiti da se ohladi. Tijesto premijesiti, podijeliti na dva dijela (za dvije štrudle) i razvaljati na platnenom pobrašnjenom stoljnjaku na dužinu pleha. Potom premazati polovinom ohlađenog nadjeva od rogača, smotati pomoću stoljnjaka i staviti u pleh. Isto ponoviti s drugom polovinom tijesta i nadjeva. Peći u pećnici na 170ˇC dok štrudle ne porumene. Rezati hladne.
mamita,
ajd' javi kako je bilo
ništa od ovoga nisam probala, samo sam copy-pastala![]()
ovaj je provjereni![]()
smiksati 2 jaja i pola šalice šećera. dodavati pola šalice ulja, pola šalice brašna, pola praška za pecivo, četvrt šalice mlijeka, 75 g rogača, grožđice, 3 naribane jabuke. peći pola sata na 180°.
na tanjuru preliti kremom od vanilije:
u pola litre mlijeka umiksati 100 g šećera, 2 žumanjka, 30 g brašna, vaniliju. miješati na laganoj vatri dok ne zakuha.
(ja radim duplu mjeru kreme jer je mm jede žlicom iz lonca)
kad kažeš vanilija misliš li na štapić ili što?
štapić, ekstrakt - ovisi što voliš koristiti i koliko intenzivan okus hoćeš. možeš kapnuti i ruma.
a ja nemam poooojma sta je to rogac.
moze malo pojasnjenja?
samo da javim da sam napravila ivanin kolač, smanjila sam brašno za pola šalice i povećala rogač i kokos - fantastično! ispadne onako gnjecav, držala sam ga u frižideru i onda uopće nema konzistenciju biskvita nego je ljepljiv i sočan.
PITA OD ROGAČA
umijesiti standardno prhko tijesto od slijedećih sastojaka:
40 dag oštrog brašna
6 dag šećera
20 dag margarina
2 žumanjka
1 prašak za pecivo
2 dl vrhnja
podijeliti u 2 dijela, jedan razvaljati i staviti na dno tepsije. Na njega staviti nadjev I, pa nadjev II i poklopiti drugim razvaljanim dijelom tijesta.
nadjev I:
4 ribane jabuke
nadjev II:
15 dag rogača
3 dl mlijeka
25 dag šećera
18 dag brašna
1 dl ulja
1 pzp
snijeg od 2 bjelanjka
Rogač preliti kipućim mlijekom i dodati ostale sastojke. Premazati preko jabuka i poklopito drugim dijelom tijesta. Izbockati vilicom i ispeći.
ROGAČNJAČA
tijesto kao za orahnjaču (možete upotrijebiti svoj recept, ako nemate, evo mog):
55 dag brašna
6 dag šećera
2 dag svježeg kvasca
2 dl mlijeka
1 dl ulja
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
1 vanilija
1 jaje
2 žumanjka
kora od limuna, malo soli
Umiješati kvas s malo mlijeka i šećera. Miješati žumanjke, jaja, sol, vaniliju, vrhnje, ostali šećer i koru od limuna. Dodati brašno, mlijeko i kvas. Ostaviti tijesto da se diže. Razvaljati u 2 dijela debela 1-1.5 cm, nafilati svaki dio, smotati i peći 50-60 min na srednjoj temperaturi.
nadjev:
35 dag rogača
4 dl mlijeka
20 dag šećera
1 vanilija
4 žlice ruma
kora od limuna
6 žlica ulja
2 ribane jabuke
snijeg od 2 bjelanjka
rogač, šećer i vaniliju preliti kipućim mlijekom i dodati ostale sastojke.
evo još jedan recept u kojeg idu rogači, ja ga nisam pravila, mada si godinama govorim kako to moram probati. Recept je iz one stare knjige "Dalmatinska kuharica"
DALMATINSKA SAVIJAČA
tijesto za savijaču
6 žumanjaka
10 dag šećera
10 žlica ulja
14 dag mljevenih orasa
5 dag bajama (badema)
15 dag grožđica
10 dag suhih šljiva
10 dag mljevenog rogača
kora od limuna i naranče
6 bjelanjaka
Pjenasto se miješa ulje i šećer, dodaju jedan po jedan žumanjci, te ostali sastojci i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pune se listovi i peku.
Samo da pohvalim rogacnjacu od tinkie winkie .Ispala je super , jedino sto su mi rolade ispale ogromne kad su se ispekle , skoro kao kruhovi , drugi put cu tijesto podjeliti na tri djela . Ali rogacnjaca je za peticu , tijesto je prva liga , od sada samo ovaj recept koristim :D
tinkie winkie prvotno napisa
Ovo se često pravi kod mene doma jer svi obožavamo rogač.
Ja samo gornje tijesto ne razvaljavam nego ga naribam na krupni ribež. Bude lakše staviti odozgo ( direktnim ribanjem), a i dekorativnije je.![]()
pomoć! šta je to pzp?tinkie winkie prvotno napisa
prašak za pecivo![]()
Već par dana odmjeravam ovdje ovaj recept. Konačno sam odlučila probati ga i sad idem u akciju... Javim vam kako je ispaloivana7997 prvotno napisa
.
Evo, javljam da je kolač, uz neke moje male preinake, ispao fe-no-me-nal-noooo! Predivan! Tepsija je planula u roku 15 minuta. Moji su lizali prsteke :D .Dream prvotno napisa
i nešto jako lijepo i jednostavno
4 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica brašna
12 žlica mlijeka
3 žlice rogača
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Priprema
odvojiti žutanjak od bjelanjka(napraviti snjeg) a u žutanjak dodati šećer,vanilin šećer,ulje,brašno ,mlijeko,p.z.p,rogač i na kraju bjelanjak
kada je biskvit gotov preliti sa 10 žlica mlijeka u koju smo prije dodali malo šećera(1 žlićica)
kada se ohladi staviti šlag i čokoladne mrvice
samo da javim da sam dodala prašak za pecivo da vidim može li se ovo pretvoriti u muffine - može! :Divana7997 prvotno napisa
ja sam to pretvorila u muffine tak da sam stavila u kalup za muffine![]()
po tvojem receptu ispadne onako sočno i gnjecavo, ali dosta kompaktno - jako fino, pogotovo kad se drži u frižideru. ali mene je zanimalo hoće li biti suho ako napravim baš kao smjesu za muffine. odgovor - neće. 8)
(doduše, stavim više mlijeka)
Imam isto ovaj recept. Samo su malo drugačije mjere, dobije se više kolača.ms. ivy prvotno napisa
![]()
Jučer sam ga radila. Šteta što ga nisam prije vidjela pa da sam napravila i kremu od vanilije. MM kaže da bi išlo super i sladoled uz njega. No, meni je totalno genijalan sad po zimi, uz šalicu toplog mlijeka.Mmmmm...
Evo i moj malo "povećani" recept:
KOLAČ OD ROGAČA
4 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
3/4 šalice ulja
1 šalica brašna
10 dag rogača
3-4 jabuke(ja stavim 4 naribane)
1 prašak za pecivo
10 dag grožđica
Umutiti bjelanjke s mrvicom soli, dodati žumanjke i šećer. Mutiti malo. Dodati mlijeko i nastaviti mutiti. Zatim ulje. Još malo mutiti. U brašno umiješati prašak za pecivo pa ga pomiješati s rogačem. Kuhačom za kolače na kraju tu smjesu brašna i rogača pomiješati sa smjesom jaja i ostalog. Dodati grožđice i ribane jabuke i sve još dobro izmiješati. Sipati u tepsiju i peći dok čačkalica koju ubodete ne bude čista. Na 175˙C (barem 20 minuta).
Gore na pečeno i toplo ide glazura: 3 žlice kakaoa, 5 žlica šećera u prahu, 4-5 žlica vode, vrhom puna žlica margarina. Otopiti na vatri.
I slika kolača:
http://img300.imageshack.us/my.php?image=pic604.jpg
ivancica prvotno napisa
Molim samo uputu o kolikoj šalici se radi. Hvala!
Ja sam radila u onoj od 2,5 dl. Moja mama radi s jogurt čašom. To je onda 2dl. Po mom ćeš samo dobiti više kolača, što i nije tako loše. I da, u malo veći protvan, onaj 37x22, unutarnje mjere.
ivančica, ja radim po istom receptu i taj kolač je prefin![]()
ali baš bih probala i neki od gore navedenih![]()