Results 1 to 33 of 33

Thread: Slastice od rogača

  1. #1
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default Slastice od rogača

    da vas čujem:
    sladoled? mammaju?

    imate li štogod zgodno

    čitaj: moram potrošiti vrećicu rogača

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    imam jedan kolac jako jednostavan a jako fin.

    pola šalice rogaca
    pola salice kokosovog brasna
    1 salica smedjeg secera
    2 salice integralnog brasna
    pola salice ulja
    1 salica mlijeka
    2 jaja
    2 naribane jabuke

    sve pomijesas, dodas bademe, ljesnjake, zobene pahuljice, grozdjice, sto god volis

    izlijes u tepsiju i zapeces, ne znam koliko, dok ne bude gotovo

  3. #3
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    imam i ja jedan fini (i brzi) kolač s jabukama, na tanjuru se prelije kremom od vanilije. napisati ću ga večera.

    ali nije ovako fin kao ivanin, odmah printam! ivana - kad stavljaš zobene, izbaciš dio brašna?

    eee fakat - a zašto ne mafini s rogačem?! ovo mi zvuči kao idealna smjesa za mafine.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    ja zobene samo posipam gore. ako stavljam malo vise, dodam jabuke jos. brasno ne izbacujem

    i meni zvuci super za mafine. ali nisam jos tako radila jer to obicno radim na moru a tamo nemam kalupcice.

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    super

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    525

    Default

    http://www.advent.hr/cgi-bin/recepti...osalji=Tra%9Ei

    KRIŠKE OD ROGAČA

    Namirnice


    1 žlica suhog kvasca
    1/4 zdjelice tople vode
    1,5 zdjelica kuhanih suhih šljiva
    1 zdjelica grožđica
    1 zdjelica datulja (ili šljiva)
    1 zdjelica neprosijanog pšeničnog brašna
    3 žlice brašna od rogača
    1/2 zdjelice nasjeckanih lješnjaka (oraha ili badema)
    Priprema

    Kvasac stavimo u vodu da stoji neko vrijeme. Dodamo ostale sastojke i dobro promiješamo. Masu debljine 2 cm stavimo na lim i ostavimo 30 min da naraste. Pečemo na 180°C. Ohladimo i narežemo na komadiće.

    PUDING S ROGAČEM

    Namirnice


    100 g mljevenog rogača
    1 vanilin šećer
    2 žlice kokosovog brašna
    80 g indijskih oraha (kešu)
    150 ml sojinog mlijeka
    3-4 banane
    malo limunovog soka
    Priprema

    Indijske orahe samljeti, a rogač još usitniti u mlincu za kavu. U mlijeko dodati vanilin šećer i rogač, pa prokuhati oko 5 minuta. Dodati kokos, indijski orah, banane i limun te sve zajedno dobro izmiksati. Ukoliko se želi dobiti rjeđa smjesa potrebno je dodati još mlijeka. Smjesu sipati u zdjelice, posipati kokosovim brašnom i ukrasiti nekim orašastim plodom ili voćem. Ostaviti da se ohladi i poslužiti.


    DIZANI KOLAČ S ROGAČEM

    Namirnice

    Tijesto:

    500 g brašna za kolače
    100 g proprženog sezama
    1 vrećica suhog kvasca
    3-4 žlice smeđeg šećera
    naribana limunova kora
    malo soli
    sojino ili obično mlijeko
    Nadjev:

    200 g mljevenog rogača
    2 žlice ljuskica od jabuke
    40 g mljevene makadamije
    1 žličica anisa
    sok ili mlijeko
    Priprema

    U zdjeli pomiješati sastojke za tijesto s toliko mlijeka da se dobije tijesto koje se lako odvaja od posude. Ostaviti ga da stoji dok mu se obujam ne udvostruči. U loncu pomiješati rogač, makadamiju i ljuspice jabuka s toliko mlijeka da se dobije gusta smjesa. Prokuhati oko 5 minuta, dodati anis, dobro promiješati i pustiti da se ohladi. Tijesto premijesiti, podijeliti na dva dijela (za dvije štrudle) i razvaljati na platnenom pobrašnjenom stoljnjaku na dužinu pleha. Potom premazati polovinom ohlađenog nadjeva od rogača, smotati pomoću stoljnjaka i staviti u pleh. Isto ponoviti s drugom polovinom tijesta i nadjeva. Peći u pećnici na 170ˇC dok štrudle ne porumene. Rezati hladne.

  7. #7
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    mmm puding mljack

  8. #8

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    525

    Default

    mamita,
    ajd' javi kako je bilo
    ništa od ovoga nisam probala, samo sam copy-pastala

  9. #9
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ovaj je provjereni

    smiksati 2 jaja i pola šalice šećera. dodavati pola šalice ulja, pola šalice brašna, pola praška za pecivo, četvrt šalice mlijeka, 75 g rogača, grožđice, 3 naribane jabuke. peći pola sata na 180°.

    na tanjuru preliti kremom od vanilije:

    u pola litre mlijeka umiksati 100 g šećera, 2 žumanjka, 30 g brašna, vaniliju. miješati na laganoj vatri dok ne zakuha.

    (ja radim duplu mjeru kreme jer je mm jede žlicom iz lonca)

  10. #10
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    kad kažeš vanilija misliš li na štapić ili što?

  11. #11
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    štapić, ekstrakt - ovisi što voliš koristiti i koliko intenzivan okus hoćeš. možeš kapnuti i ruma.

  12. #12
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ok

  13. #13

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    a ja nemam poooojma sta je to rogac.
    moze malo pojasnjenja?

  14. #14
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

  15. #15
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    samo da javim da sam napravila ivanin kolač, smanjila sam brašno za pola šalice i povećala rogač i kokos - fantastično! ispadne onako gnjecav, držala sam ga u frižideru i onda uopće nema konzistenciju biskvita nego je ljepljiv i sočan.

  16. #16
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    PITA OD ROGAČA

    umijesiti standardno prhko tijesto od slijedećih sastojaka:

    40 dag oštrog brašna
    6 dag šećera
    20 dag margarina
    2 žumanjka
    1 prašak za pecivo
    2 dl vrhnja

    podijeliti u 2 dijela, jedan razvaljati i staviti na dno tepsije. Na njega staviti nadjev I, pa nadjev II i poklopiti drugim razvaljanim dijelom tijesta.

    nadjev I:
    4 ribane jabuke

    nadjev II:
    15 dag rogača
    3 dl mlijeka
    25 dag šećera
    18 dag brašna
    1 dl ulja
    1 pzp
    snijeg od 2 bjelanjka

    Rogač preliti kipućim mlijekom i dodati ostale sastojke. Premazati preko jabuka i poklopito drugim dijelom tijesta. Izbockati vilicom i ispeći.

  17. #17
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ROGAČNJAČA

    tijesto kao za orahnjaču (možete upotrijebiti svoj recept, ako nemate, evo mog):

    55 dag brašna
    6 dag šećera
    2 dag svježeg kvasca
    2 dl mlijeka
    1 dl ulja
    3 žlice kiselog vrhnja
    2 žlice ruma
    1 vanilija
    1 jaje
    2 žumanjka
    kora od limuna, malo soli

    Umiješati kvas s malo mlijeka i šećera. Miješati žumanjke, jaja, sol, vaniliju, vrhnje, ostali šećer i koru od limuna. Dodati brašno, mlijeko i kvas. Ostaviti tijesto da se diže. Razvaljati u 2 dijela debela 1-1.5 cm, nafilati svaki dio, smotati i peći 50-60 min na srednjoj temperaturi.

    nadjev:
    35 dag rogača
    4 dl mlijeka
    20 dag šećera
    1 vanilija
    4 žlice ruma
    kora od limuna
    6 žlica ulja
    2 ribane jabuke
    snijeg od 2 bjelanjka

    rogač, šećer i vaniliju preliti kipućim mlijekom i dodati ostale sastojke.

  18. #18
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    evo još jedan recept u kojeg idu rogači, ja ga nisam pravila, mada si godinama govorim kako to moram probati. Recept je iz one stare knjige "Dalmatinska kuharica"

    DALMATINSKA SAVIJAČA

    tijesto za savijaču
    6 žumanjaka
    10 dag šećera
    10 žlica ulja
    14 dag mljevenih orasa
    5 dag bajama (badema)
    15 dag grožđica
    10 dag suhih šljiva
    10 dag mljevenog rogača
    kora od limuna i naranče
    6 bjelanjaka

    Pjenasto se miješa ulje i šećer, dodaju jedan po jedan žumanjci, te ostali sastojci i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pune se listovi i peku.

  19. #19
    Betty's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Sverige
    Posts
    577

    Default

    Samo da pohvalim rogacnjacu od tinkie winkie . Ispala je super , jedino sto su mi rolade ispale ogromne kad su se ispekle , skoro kao kruhovi , drugi put cu tijesto podjeliti na tri djela . Ali rogacnjaca je za peticu , tijesto je prva liga , od sada samo ovaj recept koristim :D

  20. #20
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by tinkie winkie
    PITA OD ROGAČA

    umijesiti standardno prhko tijesto od slijedećih sastojaka:

    40 dag oštrog brašna
    6 dag šećera
    20 dag margarina
    2 žumanjka
    1 prašak za pecivo
    2 dl vrhnja

    podijeliti u 2 dijela, jedan razvaljati i staviti na dno tepsije. Na njega staviti nadjev I, pa nadjev II i poklopiti drugim razvaljanim dijelom tijesta.

    nadjev I:
    4 ribane jabuke

    nadjev II:
    15 dag rogača
    3 dl mlijeka
    25 dag šećera
    18 dag brašna
    1 dl ulja
    1 pzp
    snijeg od 2 bjelanjka

    Rogač preliti kipućim mlijekom i dodati ostale sastojke. Premazati preko jabuka i poklopito drugim dijelom tijesta. Izbockati vilicom i ispeći.

    Ovo se često pravi kod mene doma jer svi obožavamo rogač.
    Ja samo gornje tijesto ne razvaljavam nego ga naribam na krupni ribež. Bude lakše staviti odozgo ( direktnim ribanjem), a i dekorativnije je.

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    Quote Originally Posted by tinkie winkie

    1 pzp
    pomoć! šta je to pzp?

  22. #22

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    prašak za pecivo

  23. #23

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default


  24. #24
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by ivana7997
    imam jedan kolac jako jednostavan a jako fin.

    pola šalice rogaca
    pola salice kokosovog brasna
    1 salica smedjeg secera
    2 salice integralnog brasna
    pola salice ulja
    1 salica mlijeka
    2 jaja
    2 naribane jabuke

    sve pomijesas, dodas bademe, ljesnjake, zobene pahuljice, grozdjice, sto god volis

    izlijes u tepsiju i zapeces, ne znam koliko, dok ne bude gotovo
    Već par dana odmjeravam ovdje ovaj recept. Konačno sam odlučila probati ga i sad idem u akciju... Javim vam kako je ispalo .

  25. #25
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by ivana7997
    imam jedan kolac jako jednostavan a jako fin.

    pola šalice rogaca
    pola salice kokosovog brasna
    1 salica smedjeg secera
    2 salice integralnog brasna
    pola salice ulja
    1 salica mlijeka
    2 jaja
    2 naribane jabuke

    sve pomijesas, dodas bademe, ljesnjake, zobene pahuljice, grozdjice, sto god volis

    izlijes u tepsiju i zapeces, ne znam koliko, dok ne bude gotovo
    Već par dana odmjeravam ovdje ovaj recept. Konačno sam odlučila probati ga i sad idem u akciju... Javim vam kako je ispalo .
    Evo, javljam da je kolač, uz neke moje male preinake, ispao fe-no-me-nal-noooo! Predivan! Tepsija je planula u roku 15 minuta. Moji su lizali prsteke :D .

  26. #26

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    i nešto jako lijepo i jednostavno
    4 jaja
    12 žlica šećera
    12 žlica ulja
    12 žlica brašna
    12 žlica mlijeka
    3 žlice rogača
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer
    Priprema
    odvojiti žutanjak od bjelanjka(napraviti snjeg) a u žutanjak dodati šećer,vanilin šećer,ulje,brašno ,mlijeko,p.z.p,rogač i na kraju bjelanjak

    kada je biskvit gotov preliti sa 10 žlica mlijeka u koju smo prije dodali malo šećera(1 žlićica)
    kada se ohladi staviti šlag i čokoladne mrvice

  27. #27
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by ivana7997
    imam jedan kolac jako jednostavan a jako fin.

    pola šalice rogaca
    pola salice kokosovog brasna
    1 salica smedjeg secera
    2 salice integralnog brasna
    pola salice ulja
    1 salica mlijeka
    2 jaja
    2 naribane jabuke

    sve pomijesas, dodas bademe, ljesnjake, zobene pahuljice, grozdjice, sto god volis

    izlijes u tepsiju i zapeces, ne znam koliko, dok ne bude gotovo
    samo da javim da sam dodala prašak za pecivo da vidim može li se ovo pretvoriti u muffine - može! :D

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    ja sam to pretvorila u muffine tak da sam stavila u kalup za muffine

  29. #29
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    po tvojem receptu ispadne onako sočno i gnjecavo, ali dosta kompaktno - jako fino, pogotovo kad se drži u frižideru. ali mene je zanimalo hoće li biti suho ako napravim baš kao smjesu za muffine. odgovor - neće. 8)

    (doduše, stavim više mlijeka)

  30. #30
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    ovaj je provjereni

    smiksati 2 jaja i pola šalice šećera. dodavati pola šalice ulja, pola šalice brašna, pola praška za pecivo, četvrt šalice mlijeka, 75 g rogača, grožđice, 3 naribane jabuke. peći pola sata na 180°.

    na tanjuru preliti kremom od vanilije:

    u pola litre mlijeka umiksati 100 g šećera, 2 žumanjka, 30 g brašna, vaniliju. miješati na laganoj vatri dok ne zakuha.

    (ja radim duplu mjeru kreme jer je mm jede žlicom iz lonca)
    Imam isto ovaj recept. Samo su malo drugačije mjere, dobije se više kolača.

    Jučer sam ga radila. Šteta što ga nisam prije vidjela pa da sam napravila i kremu od vanilije. MM kaže da bi išlo super i sladoled uz njega. No, meni je totalno genijalan sad po zimi, uz šalicu toplog mlijeka.Mmmmm...

    Evo i moj malo "povećani" recept:

    KOLAČ OD ROGAČA
    4 jaja
    1 šalica šećera
    1/2 šalice mlijeka
    3/4 šalice ulja
    1 šalica brašna
    10 dag rogača
    3-4 jabuke(ja stavim 4 naribane)
    1 prašak za pecivo
    10 dag grožđica

    Umutiti bjelanjke s mrvicom soli, dodati žumanjke i šećer. Mutiti malo. Dodati mlijeko i nastaviti mutiti. Zatim ulje. Još malo mutiti. U brašno umiješati prašak za pecivo pa ga pomiješati s rogačem. Kuhačom za kolače na kraju tu smjesu brašna i rogača pomiješati sa smjesom jaja i ostalog. Dodati grožđice i ribane jabuke i sve još dobro izmiješati. Sipati u tepsiju i peći dok čačkalica koju ubodete ne bude čista. Na 175˙C (barem 20 minuta).

    Gore na pečeno i toplo ide glazura: 3 žlice kakaoa, 5 žlica šećera u prahu, 4-5 žlica vode, vrhom puna žlica margarina. Otopiti na vatri.

    I slika kolača:

    http://img300.imageshack.us/my.php?image=pic604.jpg

  31. #31
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica
    Quote Originally Posted by ms. ivy
    ovaj je provjereni

    smiksati 2 jaja i pola šalice šećera. dodavati pola šalice ulja, pola šalice brašna, pola praška za pecivo, četvrt šalice mlijeka, 75 g rogača, grožđice, 3 naribane jabuke. peći pola sata na 180°.

    na tanjuru preliti kremom od vanilije:

    u pola litre mlijeka umiksati 100 g šećera, 2 žumanjka, 30 g brašna, vaniliju. miješati na laganoj vatri dok ne zakuha.

    (ja radim duplu mjeru kreme jer je mm jede žlicom iz lonca)
    Imam isto ovaj recept. Samo su malo drugačije mjere, dobije se više kolača.

    Jučer sam ga radila. Šteta što ga nisam prije vidjela pa da sam napravila i kremu od vanilije. MM kaže da bi išlo super i sladoled uz njega. No, meni je totalno genijalan sad po zimi, uz šalicu toplog mlijeka.Mmmmm...

    Evo i moj malo "povećani" recept:

    KOLAČ OD ROGAČA
    4 jaja
    1 šalica šećera
    1/2 šalice mlijeka
    3/4 šalice ulja
    1 šalica brašna
    10 dag rogača
    3-4 jabuke(ja stavim 4 naribane)
    1 prašak za pecivo
    10 dag grožđica

    Umutiti bjelanjke s mrvicom soli, dodati žumanjke i šećer. Mutiti malo. Dodati mlijeko i nastaviti mutiti. Zatim ulje. Još malo mutiti. U brašno umiješati prašak za pecivo pa ga pomiješati s rogačem. Kuhačom za kolače na kraju tu smjesu brašna i rogača pomiješati sa smjesom jaja i ostalog. Dodati grožđice i ribane jabuke i sve još dobro izmiješati. Sipati u tepsiju i peći dok čačkalica koju ubodete ne bude čista. Na 175˙C (barem 20 minuta).

    Gore na pečeno i toplo ide glazura: 3 žlice kakaoa, 5 žlica šećera u prahu, 4-5 žlica vode, vrhom puna žlica margarina. Otopiti na vatri.

    I slika kolača:

    http://img300.imageshack.us/my.php?image=pic604.jpg


    Molim samo uputu o kolikoj šalici se radi. Hvala!

  32. #32
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja sam radila u onoj od 2,5 dl. Moja mama radi s jogurt čašom. To je onda 2dl. Po mom ćeš samo dobiti više kolača, što i nije tako loše. I da, u malo veći protvan, onaj 37x22, unutarnje mjere.

  33. #33
    Willow's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ZG
    Posts
    2,829

    Default

    ivančica, ja radim po istom receptu i taj kolač je prefin
    ali baš bih probala i neki od gore navedenih

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •