Moja mama koja svake godine bere bazgu za sok i čaj, ove još nije. Tako da sigurno još ima vremena.![]()
Moja mama koja svake godine bere bazgu za sok i čaj, ove još nije. Tako da sigurno još ima vremena.![]()
ja vam samo mogu dati izvještaj za drveće iz mog dvorišta
oba su u punom cvatu...sad...mislim da će biti još cvjetova još koji dan...ali su dosta visoko...teško za ubrati...
u principu, kad su ta stabla u pitanju onaj idealni tajming za berbu je prošao...ali dalo bi se još nešto skupiti![]()
Ako imate straha da će vam se sirup pokvariti (kao meni prijašnjih godina), rasporedite ga i zaledite. Okus ostaje nepromijenjen... mi evo pijemo zadnju turu lanjskog i sad se pripremam za nove pothvate.
Pa kako sad prije 3 dana još nije cvala a sad da je već prošla, pa to je nemoguće! ja sam u ponedjeljak išla u potragu i našla na jednom poljskom putu puno bazge ali nije bila još procvala.
mitrovski, vis da je kupina u istri, dakle kod njih prolazi, a kod nas krece. bas sam jutros dok sam vozila na posao skicala i nisam vidjela niti jedan cvijet bazge, a vidim da i bragrem tek krece.
ostani ti jos koji dan u ZGB pa ces naci.
Uhhh laknulo mi je sad, rekoh pa nije moguće da je u 3 dana prošlo, da se neko čudo dogodilo. Odoh ja danas provjeriti tamo gdje sam je našla jer je u ponedjeljak bilo cvijetova ali na vrhu tako da možda sad nađem nešto.
nije ni tu prošlo...no sikiriki
ja samo prijavljujem stanje na stablima koja su mi pod nosom...i ona su još u punom cvatu, ali se pobralo ono do čega se stiglo, tako da je za mene berba gotova...
ostalo je previsoko...
kaže moja sveki za 2-3 tjedna tu u našim krajevimaa do tada pijemo sirup od koprive. Kad ga piju oni kojiju ne zna od čega je, bez greške viču da je bazga. I još pitaju je li lanjska
![]()
Namače se u loncu. Neće biti sirup, nego sok za uz današnji ručak. Rižoto od divljih šparoga sa sokom od bazge. Tko zna, možda ništa ne valja![]()
kod mene još nije za branje definitivno
a jedva čekam malo tog mirisnog soka
koprivu nikad nisam pravila, baš ću uzeti ovdje recept
pa probati...
Mi smo danas nabrali jedno tri velike vrecice bazge i sad se bacam na sirup. NAsli smo jako puno grmova, ali nisu na svima jos procvjetali cvijetovi, pa cemo drugi tjedan ponovo u berbu.
Meni mama donijela sa sela vrecetinu cvjetova.
Danas cemo odmah raditi prvu turu (prvi put radim ja, iako obozavam sok), samo da odlucim hocu li stavljati samo secer ili kombo secer-med i hocu li staviti konzervans i koji (ili necu). Imam samo dm-ov vitamin C u prahu. Mozda bolje da poslusam kalimero.
Odvojila malo cvjetova, meda i rakije za zimski eliksir za mamu (mene).
Sljedecu turu cemo susiti za caj. I dio odvojiti za tinkturu.
Bobice, ako igdje ostane, isto u tinkturu. Ako ih bude puno, onda cemo raditi sirup.
Posljednje uređivanje od BusyBee : 08.05.2011. at 16:53
tu oko nas,u Vukomeričkim, tek se naziru cvjetići, pa smo danas došli doma s vrećicom kopriva.I ona se namače,samo će biti ipak sirup. Taman će izdržati do bazge.
Davore,kakav je bio sok? Jel to bila samo namočena bazga, pa onako, kao hladni čaj ili si ju sladio nečim?
flopice, možda da staviš manje šećera nego što tu piše? čini mi se da je tu kila na litru vode. Ja i u koprivu i u bazgu stavim 7 kg na 10 l vode. Znači 700g na litru. I sasvim je dosta i slatko i sirupasto. I još na to oko 150 g limunske (na 10 l,naravno). Plus oni narezani limuni što se namaču zajedno s koprivom/bazgom.
Negdje sam pročitala da se može staviti i nekoliko listića mente. To još nisam probala.
Ja sam isto svoju bazgu namocila, stavila sam i narezani limun.
Prosle godine je mm radio i jedan dio nam se nakon 10 dana pokvario. Sada cu probati nakon stavljanja secera i limunske kiseline zagrijati ga na 70 stupnjeva i staviti u zagrijane flasice.
E, a kakve flasice koristite? Imaju neke posebne ili mogu npr. od Jamnice? NA staklene mislim.
2xmama probat ću tu opciju s manje šećera,
javim rezultat
i mene zanima to zagrijavanje, malo pojašnjenja please
Ja sam mislila koristiti mamine stare staklene boce (ona ih oslikava), dobro oprati i zagrijati (u rerni). Ali me ipak strah, buduci da su koristene barem jednom, da se ne zadrzi nesto sto bi pokvarilo sok. Tako da planiram kupiti 5 boca u tvornici stakla i puniti u njih. Ja sam stavila 7l vode na 90ak cvjetova.
Jucer smo prvo imali veliku spasilacku akciju - uklanjali smo mrave, bube i paukove koji su ostali u bazgi.Caka je u tome sto je moj uvjet bio da svi prezive premjestaj u prozorski vrt ili bacanje kroz prozor.
Posljednje uređivanje od BusyBee : 09.05.2011. at 08:30
ja bazgu namačem 24 sata, bez limuna. jednom mi je ostala dulje i bome se ukiselila...tako da ja ne kužim tih 48..
nakon toga je procijedim kroz gazu..dodam limunov sok i šećer i lagano zagrijavam do vrenja...ono, da ne provri..i onda odmah u boce.
super akcija BusyBee![]()
Jednostavno:
Odmjerim vode koliko stane u ćup za limunadu i frknem u lonac, potom u lonac stavim naglavačke okrenuto cvijeće i tako se namače par sati i na kraju ocijedim jedan limun i frknem žlicu demerara šećera. Nije zamišljeno duže stajanje. Fino je i zapravo najvrjednije što se uopće može izvući od bazge. Sav polen, enzimi, arome... mrak.
(malac je imao malo drukčije mišljenje)
Moji klinci su ludi za sokom od bazge...počela je cvast kod nas u Varaždinu, a mislim da će u subotu biti savršena za brat...taman prije kiše![]()
i ja uvijek koristim stare boce
I ja cu koristiti stare boce - sljedece godine.
(nije mama imala ionako dovoljno boca)
Zainteresirali ste me za taj sirup od koprive kad kažete da je sličan bazginom, a oko mene kopriva na tone.Dajte pliz neki recept, ili barem recite jel ga prokuhate ili ne , jer sam negdje čitala da se ne bi smio zagrijavati ...
sirup je mljac!
na litru vode 15 vršaka koprive i 1 limun narezan na kolutove.
Koprivi bereš onu "krunu" na vrhu + još 2-3 lista ispod. Zgodno je što, nakon nekog vremena, tamo gdje si otrgnula vršak, izraste novi
Što se limuna tiče, ako imaš nešpricani, tim bolje.
To ostaviš 24 sata da se namače.
Mi smo probali i varijantu s
a) dužim stajanjem.....usmrdila se (kao ono bio-gnojivo)
b) više koprive.....ima previše "zeleni okus" kako kaže naš prvorođenac
Dakle, ovo s 15/L se pokazalo najfinijim.
Prosijediš taj sok, ižmičeš limune, dodaš na svaku litru 700g šećera.
U original receptu je 1kg/1L, ali meni je to malo too much šećera. Dakle-po ukusu.
I još dodaš 12-15g limunske kiseline na svaku litru soka.
Miješaš dok se šećer ne rastopi, probaš (eventualno dodaš još limunske ili šećera, kako voliš) i preliješ u flaše.
Ja sve radim s hladnom vodom, nekoliko flaša ostavim u frižideru, a ostale potrpam u frizer. Samo,ako ćeš zamrzavati, pazi da ih ne prepuniš.
"NEEE!!! Samo ne bazguuuu!"
Imamo takve faze. Slijedeći vikend će čeznuti za bazgom...
a čežnja, vjerojatno, raste obrnuto proporcionalno količini bazge![]()
moji više vole sok od koprive nego od bazge.
Naš recept je:
35 vrhova koprive
1 kg limuna (još se uspije uloviti domaćeg na placu)
100 g limunske kiselimne
2 l vode
drugi dan se stavi 3 kg šećera (ja to smanjim). Zbog tolike količine limuna, a namače se i korica, sok jako "vuče" na limun i klincima je baš osvježavajuč
Baš ti hvala na receptu. Bojim se da ću ove godine zakasniti na bazgu (ovaj vikend baš nikako ne stignem, a za idući ćemo vidjeti) pa mi je to zgodna alternativa...
Inače, čula sam da se radi sok i od bagremovog cvijeta i od mente, pa ako tko ima iskustva.... samo dajte!
Radio sam prije par godina nešto kao pekmez - žele od metvice i pektina (želina). Bilo je fora jer sam u šetnji po (skoro pravoj) prirodi naišao na hrpetinu metvice, a frendica mi je par dana prije toga "prodala" recept (piše na vrećici želina).
Meni se prva tura pokvarila, nisam je procjedila nakon 24 sata i drugi dan mi se ukiselila. Sva sreca pa nisam bila nista jos stavila unutra.
Prekjucer smo ponovo nabrali, ali sam sad na vrijeme cijedila. Napunila sam puni lonac cvijeca i stavila 5 litara vode i na to 3,5 kg secera i 30 gr limunske kiseline. Polako sam zagrijavala skoro do vrenja i onda punila u zagrijane flase. Upotrijebila sam staklene boce od Jamnice. Ispalo mi je 6 i pol litara soka.
I Ispalo je super, ali cu drugi puta staviti malo vise limuna.
E, a gdje da ga sada drzim? Jel mora bas biti u frizideru ili moze u podrumu?
Nadam se da sutra nece padati kisa, planiramo u ponovo u berbu. Sada mm radi sok, pa da vidimo koji je bolji.
evo se moči prva tura. nabrali jučer negdje iza kašine hrpu cvjetova.
sutra ću ga ocjediti i završiti, jedva ga čekam. drugi vikend računam da ću je nać oko zeline, onak u pauzi viteškog turnira.
24 sata je puuuno previse. Dovoljno je 6-8 sati.
Ja kiselost kontroliram na jednostavan nacin - dodam 2/3 kolicine limunske kiseline koju mislim koristiti, pa probam i malo pomalo dodajem jos dok ne dobijem pravi omjer.
Inace, sok smo jedne godine zaboravili u spajzi i bio je odlican iduceg proljeca. Spajza nije kao frizider, ali mi smo u staroj klasicnoj zgradi debelih zidova, pa nije bas ni topla ko kuhinja.
molim ako netko može objasniti, što se podrazumjeva pod jednim cvijetom bazge* onih par cvjetića što skupa tvore veliki cvijet, ili kad odvojiš scjetiće svaki zasebno sa zajedničke stapke? hvala onome tko ima volje...
flopice, jednim cvijetom se podrazumijeva sve ono što zapravo tvori jedan veliki cvat.
flopica...ili netko...
a gdje još sada ima cvijeta bazge?
mi smo naš sok napravili ali me baš zanima.![]()
Ja sam prije par dana bila na jednom izletu u šumi, uz sam rub šume ima nekoliko grmova koji su tek sad počeli cvasti, vjerojatno zato jer su u dosta sjenovitom mjestu.
A evo ima ih još par ispod mojeg vrta, doduše te su već pri kraju![]()
cure hvala!
ovu bazga je moja mama ubrala u nekoj šumi prema plitv. jezerima na izletu, meni se čini fine...
Moze li netko detaljnije staviti upute za sok od bobica...
Ja imam ovakav recept, ali nisam ga još probala. Sad čekam bobice, pa ću onda.
Bobice bazge očiste se od peteljki, stave u lonac i preliju vodom da budu potopljene. Kuhati 10 minuta.
Nakon toga bobice treba izgnječiti i procijediti.
Na litru dobivenog soka doda se 1kg šećera i 5g mljevenog cimeta i klinčića.
Sve to se kuha 10 minuta.
Vrući sirup ulijeva se u vruće boce i zatvara.
Piše mi još u receptu da služi i kao lijek protiv prehlade.