Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 443

Tema: Sirup od bazge

  1. #201
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Moja mama koja svake godine bere bazgu za sok i čaj, ove još nije. Tako da sigurno još ima vremena.

  2. #202
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    ja vam samo mogu dati izvještaj za drveće iz mog dvorišta

    oba su u punom cvatu...sad...mislim da će biti još cvjetova još koji dan...ali su dosta visoko...teško za ubrati...
    u principu, kad su ta stabla u pitanju onaj idealni tajming za berbu je prošao...ali dalo bi se još nešto skupiti

  3. #203
    mama u boji avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    65

    Početno

    Ako imate straha da će vam se sirup pokvariti (kao meni prijašnjih godina), rasporedite ga i zaledite. Okus ostaje nepromijenjen... mi evo pijemo zadnju turu lanjskog i sad se pripremam za nove pothvate.

  4. #204
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,121

    Početno

    Pa kako sad prije 3 dana još nije cvala a sad da je već prošla, pa to je nemoguće! ja sam u ponedjeljak išla u potragu i našla na jednom poljskom putu puno bazge ali nije bila još procvala.

  5. #205
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    mitrovski, vis da je kupina u istri, dakle kod njih prolazi, a kod nas krece. bas sam jutros dok sam vozila na posao skicala i nisam vidjela niti jedan cvijet bazge, a vidim da i bragrem tek krece.
    ostani ti jos koji dan u ZGB pa ces naci.

  6. #206
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,121

    Početno

    Uhhh laknulo mi je sad, rekoh pa nije moguće da je u 3 dana prošlo, da se neko čudo dogodilo. Odoh ja danas provjeriti tamo gdje sam je našla jer je u ponedjeljak bilo cvijetova ali na vrhu tako da možda sad nađem nešto.

  7. #207
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    nije ni tu prošlo...no sikiriki
    ja samo prijavljujem stanje na stablima koja su mi pod nosom...i ona su još u punom cvatu, ali se pobralo ono do čega se stiglo, tako da je za mene berba gotova...
    ostalo je previsoko...

  8. #208
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    super da ste me podsjetile!!!

  9. #209
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,121

    Početno

    Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    nije ni tu prošlo...no sikiriki
    ja samo prijavljujem stanje na stablima koja su mi pod nosom...i ona su još u punom cvatu, ali se pobralo ono do čega se stiglo, tako da je za mene berba gotova...
    ostalo je previsoko...
    Jel mogu ja doći kod tebe s lojtricama (ljestvama) pa si pobrati to kaj ti ne možeš .

  10. #210
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    narafski

  11. #211
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    kaže moja sveki za 2-3 tjedna tu u našim krajevima a do tada pijemo sirup od koprive. Kad ga piju oni kojiju ne zna od čega je, bez greške viču da je bazga. I još pitaju je li lanjska

  12. #212
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Namače se u loncu. Neće biti sirup, nego sok za uz današnji ručak. Rižoto od divljih šparoga sa sokom od bazge. Tko zna, možda ništa ne valja

  13. #213
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    i kakav je sok ispao?

  14. #214
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    kod mene još nije za branje definitivno
    a jedva čekam malo tog mirisnog soka
    koprivu nikad nisam pravila, baš ću uzeti ovdje recept
    pa probati...

  15. #215
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Mi smo danas nabrali jedno tri velike vrecice bazge i sad se bacam na sirup. NAsli smo jako puno grmova, ali nisu na svima jos procvjetali cvijetovi, pa cemo drugi tjedan ponovo u berbu.

  16. #216
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Meni mama donijela sa sela vrecetinu cvjetova.
    Danas cemo odmah raditi prvu turu (prvi put radim ja, iako obozavam sok), samo da odlucim hocu li stavljati samo secer ili kombo secer-med i hocu li staviti konzervans i koji (ili necu). Imam samo dm-ov vitamin C u prahu. Mozda bolje da poslusam kalimero.
    Odvojila malo cvjetova, meda i rakije za zimski eliksir za mamu (mene).

    Sljedecu turu cemo susiti za caj. I dio odvojiti za tinkturu.

    Bobice, ako igdje ostane, isto u tinkturu. Ako ih bude puno, onda cemo raditi sirup.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 08.05.2011. at 16:53

  17. #217
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,121

    Početno

    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo danas nabrali jedno tri velike vrecice bazge i sad se bacam na sirup. NAsli smo jako puno grmova, ali nisu na svima jos procvjetali cvijetovi, pa cemo drugi tjedan ponovo u berbu.
    Jel se smije znati gdje ste ih našli jer ja tražim i našla sam ali nije procvjetala.

  18. #218
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Jel se smije znati gdje ste ih našli jer ja tražim i našla sam ali nije procvjetala.
    Bili smo na Plesivici. MAlo smo se vozikali uokolo i ima zbilja jako puno grmova, ali velika vecina nije jos procvijetala. Nesto smo nabrali, ali se svakako spremamo i sljedeci vikend ponovo, mislim da bi ih onda moglo biti nesto vise.

  19. #219
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    tu oko nas,u Vukomeričkim, tek se naziru cvjetići, pa smo danas došli doma s vrećicom kopriva.I ona se namače,samo će biti ipak sirup. Taman će izdržati do bazge.
    Davore,kakav je bio sok? Jel to bila samo namočena bazga, pa onako, kao hladni čaj ili si ju sladio nečim?

    flopice, možda da staviš manje šećera nego što tu piše? čini mi se da je tu kila na litru vode. Ja i u koprivu i u bazgu stavim 7 kg na 10 l vode. Znači 700g na litru. I sasvim je dosta i slatko i sirupasto. I još na to oko 150 g limunske (na 10 l,naravno). Plus oni narezani limuni što se namaču zajedno s koprivom/bazgom.
    Negdje sam pročitala da se može staviti i nekoliko listića mente. To još nisam probala.

  20. #220
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Ja sam isto svoju bazgu namocila, stavila sam i narezani limun.
    Prosle godine je mm radio i jedan dio nam se nakon 10 dana pokvario. Sada cu probati nakon stavljanja secera i limunske kiseline zagrijati ga na 70 stupnjeva i staviti u zagrijane flasice.

    E, a kakve flasice koristite? Imaju neke posebne ili mogu npr. od Jamnice? NA staklene mislim.

  21. #221
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa Vidi poruku
    Gotovi sok zagrijavam na temp. 60-70 stup. 15 min.
    Kako? U pecnici ili?

  22. #222
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    2xmama probat ću tu opciju s manje šećera,
    javim rezultat
    i mene zanima to zagrijavanje, malo pojašnjenja please

  23. #223
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    Ja sam mislila koristiti mamine stare staklene boce (ona ih oslikava), dobro oprati i zagrijati (u rerni). Ali me ipak strah, buduci da su koristene barem jednom, da se ne zadrzi nesto sto bi pokvarilo sok. Tako da planiram kupiti 5 boca u tvornici stakla i puniti u njih. Ja sam stavila 7l vode na 90ak cvjetova.

    Jucer smo prvo imali veliku spasilacku akciju - uklanjali smo mrave, bube i paukove koji su ostali u bazgi. Caka je u tome sto je moj uvjet bio da svi prezive premjestaj u prozorski vrt ili bacanje kroz prozor.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 09.05.2011. at 08:30

  24. #224
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    ja bazgu namačem 24 sata, bez limuna. jednom mi je ostala dulje i bome se ukiselila...tako da ja ne kužim tih 48..
    nakon toga je procijedim kroz gazu..dodam limunov sok i šećer i lagano zagrijavam do vrenja...ono, da ne provri..i onda odmah u boce.

    super akcija BusyBee

  25. #225
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    Davore,kakav je bio sok? Jel to bila samo namočena bazga, pa onako, kao hladni čaj ili si ju sladio nečim?
    Jednostavno:
    Odmjerim vode koliko stane u ćup za limunadu i frknem u lonac, potom u lonac stavim naglavačke okrenuto cvijeće i tako se namače par sati i na kraju ocijedim jedan limun i frknem žlicu demerara šećera. Nije zamišljeno duže stajanje. Fino je i zapravo najvrjednije što se uopće može izvući od bazge. Sav polen, enzimi, arome... mrak.
    (malac je imao malo drukčije mišljenje )

  26. #226
    SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    649

    Početno

    Moji klinci su ludi za sokom od bazge...počela je cvast kod nas u Varaždinu, a mislim da će u subotu biti savršena za brat...taman prije kiše

  27. #227
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam mislila koristiti mamine stare staklene boce (ona ih oslikava), dobro oprati i zagrijati (u rerni). Ali me ipak strah, buduci da su koristene barem jednom, da se ne zadrzi nesto sto bi pokvarilo sok. Tako da planiram kupiti 5 boca u tvornici stakla i puniti u njih. Ja sam stavila 7l vode na 90ak cvjetova.
    Mi uvijek, za sve, koristimo stare boce. Samo ih dobro operemo četkom za boce u vrućoj vodi i detergentu. I ništa se ne kvari.

  28. #228
    Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    istra
    Postovi
    1,259

    Početno

    i ja uvijek koristim stare boce

  29. #229
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    7,214

    Početno

    I ja cu koristiti stare boce - sljedece godine.
    (nije mama imala ionako dovoljno boca)

  30. #230
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    ja bazgu namačem 24 sata, bez limuna. jednom mi je ostala dulje i bome se ukiselila...tako da ja ne kužim tih 48..
    nakon toga je procijedim kroz gazu..dodam limunov sok i šećer i lagano zagrijavam do vrenja...ono, da ne provri..i onda odmah u boce.

    super akcija BusyBee
    Ovako i ja radim. I stavljam u stare boce, najčešće one sa širokim vrhom(od staklenki rajčice ili sokova). Isto mi je super kad stavim u boce od infuzije(nabavila iz bolnice). Kroz taj originalni čep izvućem iglom zrak i nikad mi se ne kvari.

  31. #231

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,188

    Početno

    Zainteresirali ste me za taj sirup od koprive kad kažete da je sličan bazginom, a oko mene kopriva na tone.Dajte pliz neki recept, ili barem recite jel ga prokuhate ili ne , jer sam negdje čitala da se ne bi smio zagrijavati ...

  32. #232
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    sirup je mljac!

    na litru vode 15 vršaka koprive i 1 limun narezan na kolutove.
    Koprivi bereš onu "krunu" na vrhu + još 2-3 lista ispod. Zgodno je što, nakon nekog vremena, tamo gdje si otrgnula vršak, izraste novi
    Što se limuna tiče, ako imaš nešpricani, tim bolje.

    To ostaviš 24 sata da se namače.
    Mi smo probali i varijantu s
    a) dužim stajanjem.....usmrdila se (kao ono bio-gnojivo )
    b) više koprive.....ima previše "zeleni okus" kako kaže naš prvorođenac

    Dakle, ovo s 15/L se pokazalo najfinijim.

    Prosijediš taj sok, ižmičeš limune, dodaš na svaku litru 700g šećera.
    U original receptu je 1kg/1L, ali meni je to malo too much šećera. Dakle-po ukusu.

    I još dodaš 12-15g limunske kiseline na svaku litru soka.

    Miješaš dok se šećer ne rastopi, probaš (eventualno dodaš još limunske ili šećera, kako voliš) i preliješ u flaše.

    Ja sve radim s hladnom vodom, nekoliko flaša ostavim u frižideru, a ostale potrpam u frizer. Samo,ako ćeš zamrzavati, pazi da ih ne prepuniš.

  33. #233
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Jednostavno:
    Odmjerim vode koliko stane u ćup za limunadu i frknem u lonac, potom u lonac stavim naglavačke okrenuto cvijeće i tako se namače par sati i na kraju ocijedim jedan limun i frknem žlicu demerara šećera. Nije zamišljeno duže stajanje. Fino je i zapravo najvrjednije što se uopće može izvući od bazge. Sav polen, enzimi, arome... mrak.
    (malac je imao malo drukčije mišljenje )
    mmmmm.....
    a dječje mišljenje je.....?

  34. #234
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    "NEEE!!! Samo ne bazguuuu!"
    Imamo takve faze. Slijedeći vikend će čeznuti za bazgom...

  35. #235
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno


    a čežnja, vjerojatno, raste obrnuto proporcionalno količini bazge

  36. #236
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Zlato tatino

  37. #237
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    moji više vole sok od koprive nego od bazge.
    Naš recept je:
    35 vrhova koprive
    1 kg limuna (još se uspije uloviti domaćeg na placu)
    100 g limunske kiselimne
    2 l vode

    drugi dan se stavi 3 kg šećera (ja to smanjim). Zbog tolike količine limuna, a namače se i korica, sok jako "vuče" na limun i klincima je baš osvježavajuč

  38. #238
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,981

    Početno

    Baš ti hvala na receptu. Bojim se da ću ove godine zakasniti na bazgu (ovaj vikend baš nikako ne stignem, a za idući ćemo vidjeti) pa mi je to zgodna alternativa...

    Inače, čula sam da se radi sok i od bagremovog cvijeta i od mente, pa ako tko ima iskustva.... samo dajte!

  39. #239
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Radio sam prije par godina nešto kao pekmez - žele od metvice i pektina (želina). Bilo je fora jer sam u šetnji po (skoro pravoj) prirodi naišao na hrpetinu metvice, a frendica mi je par dana prije toga "prodala" recept (piše na vrećici želina ).

  40. #240
    SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    649

    Početno

    Uh..prva tura se moči

  41. #241
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Meni se prva tura pokvarila, nisam je procjedila nakon 24 sata i drugi dan mi se ukiselila. Sva sreca pa nisam bila nista jos stavila unutra.
    Prekjucer smo ponovo nabrali, ali sam sad na vrijeme cijedila. Napunila sam puni lonac cvijeca i stavila 5 litara vode i na to 3,5 kg secera i 30 gr limunske kiseline. Polako sam zagrijavala skoro do vrenja i onda punila u zagrijane flase. Upotrijebila sam staklene boce od Jamnice. Ispalo mi je 6 i pol litara soka.
    I Ispalo je super, ali cu drugi puta staviti malo vise limuna.

    E, a gdje da ga sada drzim? Jel mora bas biti u frizideru ili moze u podrumu?

    Nadam se da sutra nece padati kisa, planiramo u ponovo u berbu. Sada mm radi sok, pa da vidimo koji je bolji.

  42. #242
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    evo se moči prva tura. nabrali jučer negdje iza kašine hrpu cvjetova.
    sutra ću ga ocjediti i završiti, jedva ga čekam. drugi vikend računam da ću je nać oko zeline, onak u pauzi viteškog turnira.

  43. #243
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,981

    Početno

    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se prva tura pokvarila, nisam je procjedila nakon 24 sata i drugi dan mi se ukiselila. Sva sreca pa nisam bila nista jos stavila unutra.
    Prekjucer smo ponovo nabrali, ali sam sad na vrijeme cijedila. Napunila sam puni lonac cvijeca i stavila 5 litara vode i na to 3,5 kg secera i 30 gr limunske kiseline. Polako sam zagrijavala skoro do vrenja i onda punila u zagrijane flase. Upotrijebila sam staklene boce od Jamnice. Ispalo mi je 6 i pol litara soka.
    I Ispalo je super, ali cu drugi puta staviti malo vise limuna.

    E, a gdje da ga sada drzim? Jel mora bas biti u frizideru ili moze u podrumu?

    Nadam se da sutra nece padati kisa, planiramo u ponovo u berbu. Sada mm radi sok, pa da vidimo koji je bolji.
    24 sata je puuuno previse. Dovoljno je 6-8 sati.

    Ja kiselost kontroliram na jednostavan nacin - dodam 2/3 kolicine limunske kiseline koju mislim koristiti, pa probam i malo pomalo dodajem jos dok ne dobijem pravi omjer.

    Inace, sok smo jedne godine zaboravili u spajzi i bio je odlican iduceg proljeca. Spajza nije kao frizider, ali mi smo u staroj klasicnoj zgradi debelih zidova, pa nije bas ni topla ko kuhinja.

  44. #244
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    molim ako netko može objasniti, što se podrazumjeva pod jednim cvijetom bazge* onih par cvjetića što skupa tvore veliki cvijet, ili kad odvojiš scjetiće svaki zasebno sa zajedničke stapke? hvala onome tko ima volje...

  45. #245
    ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011
    Lokacija
    Zagorje
    Postovi
    1,862

    Početno

    flopice, jednim cvijetom se podrazumijeva sve ono što zapravo tvori jedan veliki cvat.

  46. #246
    Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    657

    Početno

    flopica...ili netko...

    a gdje još sada ima cvijeta bazge?

    mi smo naš sok napravili ali me baš zanima.

  47. #247
    ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011
    Lokacija
    Zagorje
    Postovi
    1,862

    Početno

    Ja sam prije par dana bila na jednom izletu u šumi, uz sam rub šume ima nekoliko grmova koji su tek sad počeli cvasti, vjerojatno zato jer su u dosta sjenovitom mjestu.
    A evo ima ih još par ispod mojeg vrta, doduše te su već pri kraju

  48. #248
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,478

    Početno

    cure hvala!
    ovu bazga je moja mama ubrala u nekoj šumi prema plitv. jezerima na izletu, meni se čini fine...

  49. #249
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Moze li netko detaljnije staviti upute za sok od bobica...

  50. #250
    ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011
    Lokacija
    Zagorje
    Postovi
    1,862

    Početno

    Ja imam ovakav recept, ali nisam ga još probala. Sad čekam bobice, pa ću onda.

    Bobice bazge očiste se od peteljki, stave u lonac i preliju vodom da budu potopljene. Kuhati 10 minuta.
    Nakon toga bobice treba izgnječiti i procijediti.
    Na litru dobivenog soka doda se 1kg šećera i 5g mljevenog cimeta i klinčića.
    Sve to se kuha 10 minuta.
    Vrući sirup ulijeva se u vruće boce i zatvara.

    Piše mi još u receptu da služi i kao lijek protiv prehlade.

Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •