Page 6 of 9 FirstFirst ... 45678 ... LastLast
Results 251 to 300 of 443

Thread: Sirup od bazge

bucka's Avatar

lel radio tko već ove godine
    ja se spremam u berbu

Osoblje foruma blackberry's Avatar

moj je gotov već

kod nas ranije cvijeta.

pomikaki's Avatar

I ja sam baš jučer vidjela da su počele cvjetati bazge. Ali kod mene se sveki time bavi, ja ću čekati da mi kapne koja boca gotovog sirupa

babyboys's Avatar

ja sam danas prvi put ove godine uočila rascvjetan grm. i mi ćemo u berbu, nadam se drugi vikend, trebalo bi ih već biti

bucka's Avatar

ja sam danas nabrala i ima je već puno

kiara79's Avatar

danas napravljeno 16 litara..prefini mi je...

bucka's Avatar

po kojem receptu si radila
    ja imam onaj bez kuhanja
    samo namakanje od 24h

anjica's Avatar

Ja sam danas takodjer bila u berbi i pravim sirup po aprinom receptu sa prve stranice, jefino sam umjesto 40 cvjetova stavila 50

Osoblje foruma emily's Avatar

radim po ovom receptu (ne znam jel se vec pojavio negdje u ovih 7 stranica)

25 cvjetova bazge (bez peteljki) namociti u 3 litre vode - 24 sata
    procijediti
    dodati 1,2 kg secera, sok 4 limuna i 20g limunske kiseline
    prokuhati da se secer otopi
    kad se ohladi, naliti u flase (ispadne malo vise od 3l soka)
    odlican je, nije jako sladak, vec kiselkasto osvjezavajuci!

Canaj's Avatar

e ljudi, i ja sam napravila sok, al ne znam jel vi to onda pasterizirate ili "kemijate"nešto da sirup dulje traje?
    radila sam po sličnom receptu - ovaj sa namakanjem....
    ja zasad imam mamu koja će mi ga čuvat u frižideru, al bez toga pretpostavljam ne bi moglo stajat dugo, ak imam više litara viška....dakle kak da produljim rok trajanja? (a da nije zamrzavanje----..)
    (nije da se ne popije brzo....al eto pitam...?)
    sori, nisam kopala ovih 6 str,,,,,

Nitenaja's Avatar

Jučer ubrali bazgu,evo namaču se cvjetovi!

babyboys's Avatar

Quote Originally Posted by Canaj View Post
    e ljudi, i ja sam napravila sok, al ne znam jel vi to onda pasterizirate ili "kemijate"nešto da sirup dulje traje?
    radila sam po sličnom receptu - ovaj sa namakanjem....
    ja zasad imam mamu koja će mi ga čuvat u frižideru, al bez toga pretpostavljam ne bi moglo stajat dugo, ak imam više litara viška....dakle kak da produljim rok trajanja? (a da nije zamrzavanje----..)
    (nije da se ne popije brzo....al eto pitam...?)
    sori, nisam kopala ovih 6 str,,,,,
    pasteriziraj.
    na dno veće šerpe staviš kuhinjsku krpu i svaku bocu omotaš krpom (da se ne razbiju), naliješ vodu i staviš zagrijavati. kad voda krene šupštati (60-70 stupnjeva), smanjiš plin/struju i tako griješ petnaestak minuta.

mi smo za vikend nabrali valjda 100 cvjetova u zelini, diosam dala šogorici, a jedno 70-80 komada namočila. sutra ću ocjediti i staviti šećer, 700 g na litru dobivenog soka, pa prokuhati.

Canaj's Avatar

Quote Originally Posted by babyboys View Post
    pasteriziraj.
    na dno veće šerpe staviš kuhinjsku krpu i svaku bocu omotaš krpom (da se ne razbiju), naliješ vodu i staviš zagrijavati. kad voda krene šupštati (60-70 stupnjeva), smanjiš plin/struju i tako griješ petnaestak minuta.
    znači ipak.....ok.probat ću ...fala!

tikki's Avatar

Mi ništa ne kuhamo i ne pasteriziramo. Doduše stavimo 1kg šećera na jednu litru vode dobro zatvorimo (flaširamo). Sok čuvamo u podrumu gdje su malo niže temperature.

Ifigenija's Avatar

Njam! Obožavam bazgu!
    Nismo još stigli u šumu, ali mi je u dvorištu niknulo stabalce, ima nekih dvadestak cvjetova, pa sam se domislila preseliti ga iduće godine i imati rođenu bazgu u dvorištu! Tako me to veseli! Obožavam ih vidit, gledat, mirišat, pit, jest. Pobrala sam cvjetove, ima za neke dvije-tri litre vode, moja kćer ih je brala i namakala. To mi je tako slatko!
    Nadam se da će biti dobrog vremena da ih poberemo i po šumi!
    Last edited by Ifigenija; 22.05.2012 at 07:29.

klara's Avatar

Ja imam jedno pitanje, možda netko zna.

Dobila sam recept od iskusne domaćice, provjeren i godinma upotrebljavan. . Sličan je mom, ali:

ja stavim vodu i šećer u omjeru 1:1, kratko prokuham i stavim bazgu.
    U receptu piše voda:šećer u omjeru 3:2, pa onda duugo kuhati da zgusne i tada staviti cvjetove.

Ja ne vidim koristi u tom dugom kuhanju vode i šećera (osim potrošnje plina ). Ali možda ima neka korist, bolji okus, da je zdravije tako???

bucka's Avatar

ja radim ko i ti u omjeru 1:1
    sok mi je upravo gotov i baš je fin!

babyboys's Avatar

u omjeru 1:1 je sok. u omjeru 3:2 je sirup. jedina razlika je u gustoći

klara's Avatar

u omjeru 1:1 je sok. u omjeru 3:2 je sirup. jedina razlika je u gustoći
    Ma nije. Po tom drugom receptu se stavi više vode i onda se puno kuha da ta voda ispari. Gustoća je ista samo treba više vremena i struje/plina. Ne kužim smisao?? A opet, ti stari provjereni recepti obično imaju neku logiku. To me zbunjuje.

babyboys's Avatar

ja sam sigurna da gustoća nije ista. ne može biti. baš zbog duljine kuhanja.

klara's Avatar

ja sam sigurna da gustoća nije ista. ne može biti. baš zbog duljine kuhanja.
    Ma ista je, ako staviš 3 dijela vode i 2 dijela šećera, to je prilično rijetko. Onda dugo kuhaš da zagusti. I dođe jednaka gustoća kao da si stavila jednake količine vode i šećera. Pila sam taj sirup, jednako je gust kao moj.

Čtam tvoju uputu za pasteriziranje. Staviš li zatvorene boce kuhati u vodu? moraju li čepovi biti metalni, ili mogu i plastični?

Godinama pravim isti, odličan sok, ne pasteriziram, ali mi traje mjesecima (osim što zna ljeti, ako ostane u toplom, pri otvaranju početi kipjeti iz boce). Zato, u što hladniji prostor.Moja prijateljica nalije u male plastične boce i stavi ih u dubinski da joj traje sve do iduće sezone.

Mjere:

20 cvjetova bazge
    1 kg šećera
    1 litra vode
    1 vrećica limunske kiseline od 20 grama

(Naravno, za veću količinu samo pomnožiti sve sa dva, četiri, koliko hoćete).

Sve zajedno smiješati, ostaviti 24 sata uz povremeno miješanje da se šećer bolje otopi. Onda procijediti i nalijevati u boce.

Ne radim po receptu gdje se potope samo cvjetovi jer mi se ta smjesa, bez šećera, usmrdila.
    Logično, biljke potoljene u vodi jednako močvara.
    Last edited by Nena-Jabuka; 22.05.2012 at 15:48.

babyboys's Avatar

zatvorene boce, koje za svaki slučaj , kad ih zatvorim stavim naopako da se stvori vakuum. moji čepovi su metalni, ali mogu i plastični, nije problem jer voda u šerpi dođe do otprilike polovine boce.

SikaPika's Avatar

ja sam ove godine već dva puta radila sok
    kombinirala sam nekoliko recpepata nađenih na netu, a kasnije ih je potvrdio i tetin, stari recpet
    na 10 cvjetova ide litra vode i kila šećera
    na 40 cvjetova 100 grama limunske kiseline (pa sad djelite) i limunovog soka (po želji i potrebi)
    cvjetovi se potope vodom, stavi se limunska kiselina i stoji 24 sata (nije se usmrdilo, čak prvu turu nisam stavila ni kiselinu jer nisam uspjela kupiti)
    umiješa se šećer i limun i u boce
    e sad, ja sam stavila u plastične boce i u zamrzivač jer nemam toliko mjesta u špajzi, a ne da mis e nositi u podrum (na 3. smo katu)

i još nešto, cvjetovi koje sam brala su manji, pa sam zapravo imala i više cvjetova na litru vode
    stavila sam i malo manje šećeera, primjerice, na 40 cvjetova, 4 litre vode i 3,5 kg šećera
    jako mi je ukusan, dovoljno kisel (volim kada se osjeti taj kiselkasit okus) i da ga i M. voli (iako, i dalje najradije pije vodu)

Nitenaja's Avatar

Mi napravili 20 litara.
    140 cvjetova bazge
    12 litara vode
    10 kg šečera
    250g limunske kiseline
    Cvjetovi se namakali u vodi nešto više od 24 h,zatim procjedili,stavili šečer,limunsku kiselinu,i prokuhali do prvog vrenja.
    Ja sam nekak ziher kad se to malo prokuha!

klara's Avatar

zatvorene boce, koje za svaki slučaj , kad ih zatvorim stavim naopako da se stvori vakuum. moji čepovi su metalni, ali mogu i plastični, nije problem jer voda u šerpi dođe do otprilike polovine boce.
    Hvala na objašnjenju Tako ću ja i s drugim sokovima, ako još nešto skuham ove godine. (Cibori i menta budu fini sirup)

anatom's Avatar

uletavam kao padobranac ali sva sam pokisla.

radila sam nekidan sirup od bazge.ona varijanta bez kuhanja.
    i naravno da se sirup pokvari kada ga otvorim.iako stoji u frizideru.nakon cca dva dana koristenja promjeni miris i nije nimalo privlacan.Naravno izbjegavala sam staviti konzervans ali vidim da puno cura radi tako.

što sam fulala?
    imam li nacina kako spasiti sirup a da ne pijemo na silu?

babyboys's Avatar

kako promjeni miris? a okus, jel kiselo?
    ako je kiselo, moooožda se može iskemijati šampanjac - šećer ti je fermentirao.
    ali ja sam takve bacala.

nadam se da ga nema puno za baciti, a ostale koje još nisi otvorila , pasteriziraj. možda pomogne. ali nisam sigurna. ako u bocama vidiš mjehuriće - pootvaraj jer vrije, eksplodirat će ti kad se budeš najmanje nadala.

anatom's Avatar

nema spasa.

a zašto se to dogodi?mislim zašto se to dogodi kada bocu otvorim?kako da to sprijecim?
    sva sreca pa nisam puno napravila u prvoj turi.ali je jakoooo finnnn.

babyboys's Avatar

Cvjeta bazga ko luda. Doduse, ovaj vilrnd i nije najsretniji za branje zbog kise, ali nije lose podsjetizi se na vrijeme

klara's Avatar

pasteriziraj.
    Ovo je super savijet. Moj sirup je izdrzao 12 mjeseci bez kvarenja - nasla sam zaboravljene lanjske staklenke i sirup je kao da je jucer kuhan.
    Ne omatam boce krpom i ne razbiju se.

mona's Avatar

Quote Originally Posted by tikki View Post
    Mi ništa ne kuhamo i ne pasteriziramo. Doduše stavimo 1kg šećera na jednu litru vode dobro zatvorimo (flaširamo). Sok čuvamo u podrumu gdje su malo niže temperature.
    i mi ovako,prošle godine smo napravili 40 litara
    bilo ga je i za poklon i za nas.zadnju flašu smo popili krajem 4 mj.i sada jedva čekamo novi

tikki's Avatar

Mi upravo pijemo zadnju flašu od prošle godine, a tokom tjedna ćemo raditi novi (ako bude sunčano-puno je bolji sok ako se bazga bere za suhog vremena).

bucka's Avatar

upravo sam nabrala bazgu
    jedino sad kemijam sa bocama jer ih nemam bas puno, pa cu dio u tegle od krastavaca, a dio u boce od "jegera"

Ja radim po prvi puta liker od cvjetova bazge; po ovom receptu:

http://www.coolinarika.com/recept/li...uevarin-liker/

Cvjetovi se upravo namaču

Evo da javim: liker skuhan. Prvi su dojmovi odlični
    Količinu šećera sam malo smanjila i koristila sam vodku....

Roza's Avatar

mene uvijek najviše muči koliko staviti limunske kiseline na litru vode (i kg šećera - ili manje, kako tko već stavlja). čini mi se da se najčešće stavlja 20 gr limunske kiseline po 1 L vode. ima li tko kakvih iskustva? staviti više ili manje? govorim za varijantu gdje se ne stavlja limun.

moji cvjetovi ove godine svašta prošli....u nedjelju ujutro ih pobrala i ostavila u plastičnoj vreći, u ponedjeljak potopila, ocijedila tek u srijedu navečer, šećer i limunska četvrtak navečer(maloprije)...sve mi nekako polako ide...i ispao je super!!! kod mene se ne broje cvjetovi. uzmem lonac od 25 litara, hrpa cvijetova koliko stane da voda ne curi van. izađe me oko 16 l , na to sam stavila 8 kg šećera i 150 limunske. ove godine sam prvi put zagrijala sok da se šećer brže rastopi, inače bi i tu potrošila 1 dan
    mislim da sam dobila oko 20 l soka, još mi nije u bocama pa ne znam
    Last edited by willow_tree; 23.05.2013 at 22:11.

bucka's Avatar

Quote Originally Posted by Roza View Post
    mene uvijek najviše muči koliko staviti limunske kiseline na litru vode (i kg šećera - ili manje, kako tko već stavlja). čini mi se da se najčešće stavlja 20 gr limunske kiseline po 1 L vode. ima li tko kakvih iskustva? staviti više ili manje? govorim za varijantu gdje se ne stavlja limun.
    ja stavila previše l kiseline i ispao dosta kiseli

willow_tree, što ih ne treba isti dan potopiti?

n.grace's Avatar

cure, moja svekrva već godinama radi sokove, pekmeze i zimnice na isti način i nikad se ništa nije pokvarilo
    sok zagrije na 80 stupnjeva (pasterizira, a ima toplomjer s kojim provjerava temperaturu soka), kad se zagrije, smanji plamen i sok se grije 20 minuta (na toj temperaturi, ne prokuha)

zatim nalijeva vrući sok u čiste boce (ne treba ih zagrijavati), i to nalijeva do vrha boce (malo nožem skine pjenu koja se pojavi na vrhu), dobro zatvori poklopcem (jako zategne, koliko god ide) i sad slijedi ono najvažnije - boce stavlja na limenu podlogu dok se ne začuje krckanje (što znači da se boca vakumirala - lim odvlači toplinu prema dolje i stvori vakum)

ovako pripravljeni sokovi vam se sasvim sigurno neće kvariti, nakon otvaranja sok držite u frižideru

Quote Originally Posted by bucka View Post
    ja stavila previše l kiseline i ispao dosta kiseli
    kod mene ipak fali malo sećera i isto je kiselkasti, ali lako došećerimo

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    willow_tree, što ih ne treba isti dan potopiti?
    pa treba, ali nisam stigla.
    Last edited by willow_tree; 24.05.2013 at 16:48.

jos je jednostavnije,ja to radim obavezno (!!), koristim boce s originalnim metalnim cepom, ako se radi o kuhanom soku ili dzemu, ulijem vruce i okrenem bocu naglavacke. nema greske, moze stajati vise godina bez da se napravi i korica

Quote Originally Posted by no@ View Post
    Ja radim po prvi puta liker od cvjetova bazge; po ovom receptu:

http://www.coolinarika.com/recept/li...uevarin-liker/

Cvjetovi se upravo namaču
    no@, koliko si stavila limuntusa?

Davor's Avatar

Jučer fruštukali američke palačinke s bazginim cvijećem. Potrijebio sam cvijeće u smjesu i pekao ih na putru

Bazga se nikako ne kuva, time se gubi vitamin C.
    Pravi odnos šećer:voda je jedan na prema jedan, ako pravite sirup na razblaživanje.
    Na litar vode ide od 20-25 krupnih cvetova. Većih od vaše šake. Veličine šake odraslog muškarca. Zapravo, njih je i najbolje slati u branje bazge zbog komaraca, a i visine, najbolji cvetovi rastu uvek gore
    Obavezno vodite računa da ne berete gradsku bazgu, zato što ćete imati sok od smoga.
    Još jedna stvar, bazga se bere po najvećem suncu, kada je najtoplije, zato što tada ima najviše mleča, a ne bere se nikako posle kiše.
    Recept za sok od bazge možete naći ovde. Ja spremam isto ovako.

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    no@, koliko si stavila limuntusa?
    nisam uopće stavila limuntus. zaboravila sam ga kupiti . i nije mi krivo, mislim - i šećer i alkohol (vodku sam stavila) su konzervansi zapravo. malo sam smanjila i količinu šećera - stavila sam 60dkg umjesto 75. uglavnom dobro se drži, ništa mu ne fali.

kasno marko na kosovo stiže
    stavila sam 10 gr
    mogla sam i više da zakiseli
    jer ja sam stavila šećera po receptu pa mi je dosta slatko
    nadam se da će sa stajanjem biti bolje
    i mislim da će biti ukusnije sa nekoliko kockica leda i kojom fetom limuna

klara's Avatar

Quote Originally Posted by Aleksandraaa View Post
    Bazga se nikako ne kuva, time se gubi vitamin C.
    Pravi odnos šećer:voda je jedan na prema jedan, ako pravite sirup na razblaživanje.
    Na litar vode ide od 20-25 krupnih cvetova. Većih od vaše šake. Veličine šake odraslog muškarca. Zapravo, njih je i najbolje slati u branje bazge zbog komaraca, a i visine, najbolji cvetovi rastu uvek gore
    Obavezno vodite računa da ne berete gradsku bazgu, zato što ćete imati sok od smoga.
    Još jedna stvar, bazga se bere po najvećem suncu, kada je najtoplije, zato što tada ima najviše mleča, a ne bere se nikako posle kiše.
    Recept za sok od bazge možete naći ovde. Ja spremam isto ovako.
    mozda se sacuva vise vitamina, ali u recept ide konzervans. Meni se vise svidja pasterizirati. Tko zna sto je u stvari zdravije

Page 6 of 9 FirstFirst ... 45678 ... LastLast