Page 6 of 9 FirstFirst ... 45678 ... LastLast
Results 251 to 300 of 443

Thread: Sirup od bazge

  1. #251
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    lel radio tko već ove godine
    ja se spremam u berbu

  2. #252
    Osoblje foruma blackberry's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    istra
    Posts
    1,259

    Default

    moj je gotov već

    kod nas ranije cvijeta.

  3. #253
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    I ja sam baš jučer vidjela da su počele cvjetati bazge. Ali kod mene se sveki time bavi, ja ću čekati da mi kapne koja boca gotovog sirupa

  4. #254
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ja sam danas prvi put ove godine uočila rascvjetan grm. i mi ćemo u berbu, nadam se drugi vikend, trebalo bi ih već biti

  5. #255
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    ja sam danas nabrala i ima je već puno

  6. #256
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    danas napravljeno 16 litara..prefini mi je...

  7. #257
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    po kojem receptu si radila
    ja imam onaj bez kuhanja
    samo namakanje od 24h

  8. #258
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Ja sam danas takodjer bila u berbi i pravim sirup po aprinom receptu sa prve stranice, jefino sam umjesto 40 cvjetova stavila 50

  9. #259
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,493

    Default

    radim po ovom receptu (ne znam jel se vec pojavio negdje u ovih 7 stranica)

    25 cvjetova bazge (bez peteljki) namociti u 3 litre vode - 24 sata
    procijediti
    dodati 1,2 kg secera, sok 4 limuna i 20g limunske kiseline
    prokuhati da se secer otopi
    kad se ohladi, naliti u flase (ispadne malo vise od 3l soka)
    odlican je, nije jako sladak, vec kiselkasto osvjezavajuci!

  10. #260
    Canaj's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    618

    Default

    e ljudi, i ja sam napravila sok, al ne znam jel vi to onda pasterizirate ili "kemijate"nešto da sirup dulje traje?
    radila sam po sličnom receptu - ovaj sa namakanjem....
    ja zasad imam mamu koja će mi ga čuvat u frižideru, al bez toga pretpostavljam ne bi moglo stajat dugo, ak imam više litara viška....dakle kak da produljim rok trajanja? (a da nije zamrzavanje----..)
    (nije da se ne popije brzo....al eto pitam...?)
    sori, nisam kopala ovih 6 str,,,,,

  11. #261
    Nitenaja's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    291

    Default

    Jučer ubrali bazgu,evo namaču se cvjetovi!

  12. #262
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Quote Originally Posted by Canaj View Post
    e ljudi, i ja sam napravila sok, al ne znam jel vi to onda pasterizirate ili "kemijate"nešto da sirup dulje traje?
    radila sam po sličnom receptu - ovaj sa namakanjem....
    ja zasad imam mamu koja će mi ga čuvat u frižideru, al bez toga pretpostavljam ne bi moglo stajat dugo, ak imam više litara viška....dakle kak da produljim rok trajanja? (a da nije zamrzavanje----..)
    (nije da se ne popije brzo....al eto pitam...?)
    sori, nisam kopala ovih 6 str,,,,,
    pasteriziraj.
    na dno veće šerpe staviš kuhinjsku krpu i svaku bocu omotaš krpom (da se ne razbiju), naliješ vodu i staviš zagrijavati. kad voda krene šupštati (60-70 stupnjeva), smanjiš plin/struju i tako griješ petnaestak minuta.

    mi smo za vikend nabrali valjda 100 cvjetova u zelini, diosam dala šogorici, a jedno 70-80 komada namočila. sutra ću ocjediti i staviti šećer, 700 g na litru dobivenog soka, pa prokuhati.

  13. #263
    Canaj's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    618

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    pasteriziraj.
    na dno veće šerpe staviš kuhinjsku krpu i svaku bocu omotaš krpom (da se ne razbiju), naliješ vodu i staviš zagrijavati. kad voda krene šupštati (60-70 stupnjeva), smanjiš plin/struju i tako griješ petnaestak minuta.
    znači ipak.....ok.probat ću ...fala!

  14. #264
    tikki's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,514

    Default

    Mi ništa ne kuhamo i ne pasteriziramo. Doduše stavimo 1kg šećera na jednu litru vode dobro zatvorimo (flaširamo). Sok čuvamo u podrumu gdje su malo niže temperature.

  15. #265
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Njam! Obožavam bazgu!
    Nismo još stigli u šumu, ali mi je u dvorištu niknulo stabalce, ima nekih dvadestak cvjetova, pa sam se domislila preseliti ga iduće godine i imati rođenu bazgu u dvorištu! Tako me to veseli! Obožavam ih vidit, gledat, mirišat, pit, jest. Pobrala sam cvjetove, ima za neke dvije-tri litre vode, moja kćer ih je brala i namakala. To mi je tako slatko!
    Nadam se da će biti dobrog vremena da ih poberemo i po šumi!
    Last edited by Ifigenija; 22.05.2012 at 07:29.

  16. #266
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Ja imam jedno pitanje, možda netko zna.

    Dobila sam recept od iskusne domaćice, provjeren i godinma upotrebljavan. . Sličan je mom, ali:

    ja stavim vodu i šećer u omjeru 1:1, kratko prokuham i stavim bazgu.
    U receptu piše voda:šećer u omjeru 3:2, pa onda duugo kuhati da zgusne i tada staviti cvjetove.

    Ja ne vidim koristi u tom dugom kuhanju vode i šećera (osim potrošnje plina ). Ali možda ima neka korist, bolji okus, da je zdravije tako???

  17. #267
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    ja radim ko i ti u omjeru 1:1
    sok mi je upravo gotov i baš je fin!

  18. #268
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    u omjeru 1:1 je sok. u omjeru 3:2 je sirup. jedina razlika je u gustoći

  19. #269
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    u omjeru 1:1 je sok. u omjeru 3:2 je sirup. jedina razlika je u gustoći
    Ma nije. Po tom drugom receptu se stavi više vode i onda se puno kuha da ta voda ispari. Gustoća je ista samo treba više vremena i struje/plina. Ne kužim smisao?? A opet, ti stari provjereni recepti obično imaju neku logiku. To me zbunjuje.

  20. #270
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ja sam sigurna da gustoća nije ista. ne može biti. baš zbog duljine kuhanja.

  21. #271
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    ja sam sigurna da gustoća nije ista. ne može biti. baš zbog duljine kuhanja.
    Ma ista je, ako staviš 3 dijela vode i 2 dijela šećera, to je prilično rijetko. Onda dugo kuhaš da zagusti. I dođe jednaka gustoća kao da si stavila jednake količine vode i šećera. Pila sam taj sirup, jednako je gust kao moj.

    Čtam tvoju uputu za pasteriziranje. Staviš li zatvorene boce kuhati u vodu? moraju li čepovi biti metalni, ili mogu i plastični?

  22. #272

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    3,461

    Default

    Godinama pravim isti, odličan sok, ne pasteriziram, ali mi traje mjesecima (osim što zna ljeti, ako ostane u toplom, pri otvaranju početi kipjeti iz boce). Zato, u što hladniji prostor.Moja prijateljica nalije u male plastične boce i stavi ih u dubinski da joj traje sve do iduće sezone.

    Mjere:

    20 cvjetova bazge
    1 kg šećera
    1 litra vode
    1 vrećica limunske kiseline od 20 grama

    (Naravno, za veću količinu samo pomnožiti sve sa dva, četiri, koliko hoćete).

    Sve zajedno smiješati, ostaviti 24 sata uz povremeno miješanje da se šećer bolje otopi. Onda procijediti i nalijevati u boce.

    Ne radim po receptu gdje se potope samo cvjetovi jer mi se ta smjesa, bez šećera, usmrdila.
    Logično, biljke potoljene u vodi jednako močvara.
    Last edited by Nena-Jabuka; 22.05.2012 at 15:48.

  23. #273
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    zatvorene boce, koje za svaki slučaj , kad ih zatvorim stavim naopako da se stvori vakuum. moji čepovi su metalni, ali mogu i plastični, nije problem jer voda u šerpi dođe do otprilike polovine boce.

  24. #274
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    ja sam ove godine već dva puta radila sok
    kombinirala sam nekoliko recpepata nađenih na netu, a kasnije ih je potvrdio i tetin, stari recpet
    na 10 cvjetova ide litra vode i kila šećera
    na 40 cvjetova 100 grama limunske kiseline (pa sad djelite) i limunovog soka (po želji i potrebi)
    cvjetovi se potope vodom, stavi se limunska kiselina i stoji 24 sata (nije se usmrdilo, čak prvu turu nisam stavila ni kiselinu jer nisam uspjela kupiti)
    umiješa se šećer i limun i u boce
    e sad, ja sam stavila u plastične boce i u zamrzivač jer nemam toliko mjesta u špajzi, a ne da mis e nositi u podrum (na 3. smo katu)

    i još nešto, cvjetovi koje sam brala su manji, pa sam zapravo imala i više cvjetova na litru vode
    stavila sam i malo manje šećeera, primjerice, na 40 cvjetova, 4 litre vode i 3,5 kg šećera
    jako mi je ukusan, dovoljno kisel (volim kada se osjeti taj kiselkasit okus) i da ga i M. voli (iako, i dalje najradije pije vodu)

  25. #275
    Nitenaja's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    291

    Default

    Mi napravili 20 litara.
    140 cvjetova bazge
    12 litara vode
    10 kg šečera
    250g limunske kiseline
    Cvjetovi se namakali u vodi nešto više od 24 h,zatim procjedili,stavili šečer,limunsku kiselinu,i prokuhali do prvog vrenja.
    Ja sam nekak ziher kad se to malo prokuha!

  26. #276
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    zatvorene boce, koje za svaki slučaj , kad ih zatvorim stavim naopako da se stvori vakuum. moji čepovi su metalni, ali mogu i plastični, nije problem jer voda u šerpi dođe do otprilike polovine boce.
    Hvala na objašnjenju Tako ću ja i s drugim sokovima, ako još nešto skuham ove godine. (Cibori i menta budu fini sirup)

  27. #277
    anatom's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,315

    Default

    uletavam kao padobranac ali sva sam pokisla.

    radila sam nekidan sirup od bazge.ona varijanta bez kuhanja.
    i naravno da se sirup pokvari kada ga otvorim.iako stoji u frizideru.nakon cca dva dana koristenja promjeni miris i nije nimalo privlacan.Naravno izbjegavala sam staviti konzervans ali vidim da puno cura radi tako.

    što sam fulala?
    imam li nacina kako spasiti sirup a da ne pijemo na silu?

  28. #278
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    kako promjeni miris? a okus, jel kiselo?
    ako je kiselo, moooožda se može iskemijati šampanjac - šećer ti je fermentirao.
    ali ja sam takve bacala.

    nadam se da ga nema puno za baciti, a ostale koje još nisi otvorila , pasteriziraj. možda pomogne. ali nisam sigurna. ako u bocama vidiš mjehuriće - pootvaraj jer vrije, eksplodirat će ti kad se budeš najmanje nadala.

  29. #279
    anatom's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    1,315

    Default

    nema spasa.

    a zašto se to dogodi?mislim zašto se to dogodi kada bocu otvorim?kako da to sprijecim?
    sva sreca pa nisam puno napravila u prvoj turi.ali je jakoooo finnnn.

  30. #280
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Cvjeta bazga ko luda. Doduse, ovaj vilrnd i nije najsretniji za branje zbog kise, ali nije lose podsjetizi se na vrijeme

  31. #281
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    pasteriziraj.
    na dno veće šerpe staviš kuhinjsku krpu i svaku bocu omotaš krpom (da se ne razbiju), naliješ vodu i staviš zagrijavati. kad voda krene šupštati (60-70 stupnjeva), smanjiš plin/struju i tako griješ petnaestak minuta.
    Ovo je super savijet. Moj sirup je izdrzao 12 mjeseci bez kvarenja - nasla sam zaboravljene lanjske staklenke i sirup je kao da je jucer kuhan.
    Ne omatam boce krpom i ne razbiju se.

  32. #282
    mona's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    711

    Default

    Quote Originally Posted by tikki View Post
    Mi ništa ne kuhamo i ne pasteriziramo. Doduše stavimo 1kg šećera na jednu litru vode dobro zatvorimo (flaširamo). Sok čuvamo u podrumu gdje su malo niže temperature.
    i mi ovako,prošle godine smo napravili 40 litara
    bilo ga je i za poklon i za nas.zadnju flašu smo popili krajem 4 mj.i sada jedva čekamo novi

  33. #283
    tikki's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,514

    Default

    Mi upravo pijemo zadnju flašu od prošle godine, a tokom tjedna ćemo raditi novi (ako bude sunčano-puno je bolji sok ako se bazga bere za suhog vremena).

  34. #284
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    upravo sam nabrala bazgu
    jedino sad kemijam sa bocama jer ih nemam bas puno, pa cu dio u tegle od krastavaca, a dio u boce od "jegera"

  35. #285

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Ja radim po prvi puta liker od cvjetova bazge; po ovom receptu:

    http://www.coolinarika.com/recept/li...uevarin-liker/

    Cvjetovi se upravo namaču

  36. #286

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Evo da javim: liker skuhan. Prvi su dojmovi odlični
    Količinu šećera sam malo smanjila i koristila sam vodku....

  37. #287
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    mene uvijek najviše muči koliko staviti limunske kiseline na litru vode (i kg šećera - ili manje, kako tko već stavlja). čini mi se da se najčešće stavlja 20 gr limunske kiseline po 1 L vode. ima li tko kakvih iskustva? staviti više ili manje? govorim za varijantu gdje se ne stavlja limun.

  38. #288

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    moji cvjetovi ove godine svašta prošli....u nedjelju ujutro ih pobrala i ostavila u plastičnoj vreći, u ponedjeljak potopila, ocijedila tek u srijedu navečer, šećer i limunska četvrtak navečer(maloprije)...sve mi nekako polako ide...i ispao je super!!! kod mene se ne broje cvjetovi. uzmem lonac od 25 litara, hrpa cvijetova koliko stane da voda ne curi van. izađe me oko 16 l , na to sam stavila 8 kg šećera i 150 limunske. ove godine sam prvi put zagrijala sok da se šećer brže rastopi, inače bi i tu potrošila 1 dan
    mislim da sam dobila oko 20 l soka, još mi nije u bocama pa ne znam
    Last edited by willow_tree; 23.05.2013 at 22:11.

  39. #289
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by Roza View Post
    mene uvijek najviše muči koliko staviti limunske kiseline na litru vode (i kg šećera - ili manje, kako tko već stavlja). čini mi se da se najčešće stavlja 20 gr limunske kiseline po 1 L vode. ima li tko kakvih iskustva? staviti više ili manje? govorim za varijantu gdje se ne stavlja limun.
    ja stavila previše l kiseline i ispao dosta kiseli

  40. #290

    Default

    willow_tree, što ih ne treba isti dan potopiti?

  41. #291
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    cure, moja svekrva već godinama radi sokove, pekmeze i zimnice na isti način i nikad se ništa nije pokvarilo
    sok zagrije na 80 stupnjeva (pasterizira, a ima toplomjer s kojim provjerava temperaturu soka), kad se zagrije, smanji plamen i sok se grije 20 minuta (na toj temperaturi, ne prokuha)

    zatim nalijeva vrući sok u čiste boce (ne treba ih zagrijavati), i to nalijeva do vrha boce (malo nožem skine pjenu koja se pojavi na vrhu), dobro zatvori poklopcem (jako zategne, koliko god ide) i sad slijedi ono najvažnije - boce stavlja na limenu podlogu dok se ne začuje krckanje (što znači da se boca vakumirala - lim odvlači toplinu prema dolje i stvori vakum)

    ovako pripravljeni sokovi vam se sasvim sigurno neće kvariti, nakon otvaranja sok držite u frižideru

  42. #292

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by bucka View Post
    ja stavila previše l kiseline i ispao dosta kiseli
    kod mene ipak fali malo sećera i isto je kiselkasti, ali lako došećerimo

  43. #293

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    willow_tree, što ih ne treba isti dan potopiti?
    pa treba, ali nisam stigla.
    Last edited by willow_tree; 24.05.2013 at 16:48.

  44. #294

    Join Date
    May 2013
    Posts
    1

    Default

    jos je jednostavnije,ja to radim obavezno (!!), koristim boce s originalnim metalnim cepom, ako se radi o kuhanom soku ili dzemu, ulijem vruce i okrenem bocu naglavacke. nema greske, moze stajati vise godina bez da se napravi i korica

  45. #295

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Ja radim po prvi puta liker od cvjetova bazge; po ovom receptu:

    http://www.coolinarika.com/recept/li...uevarin-liker/

    Cvjetovi se upravo namaču
    no@, koliko si stavila limuntusa?

  46. #296
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Jučer fruštukali američke palačinke s bazginim cvijećem. Potrijebio sam cvijeće u smjesu i pekao ih na putru

  47. #297

    Default

    Bazga se nikako ne kuva, time se gubi vitamin C.
    Pravi odnos šećer:voda je jedan na prema jedan, ako pravite sirup na razblaživanje.
    Na litar vode ide od 20-25 krupnih cvetova. Većih od vaše šake. Veličine šake odraslog muškarca. Zapravo, njih je i najbolje slati u branje bazge zbog komaraca, a i visine, najbolji cvetovi rastu uvek gore
    Obavezno vodite računa da ne berete gradsku bazgu, zato što ćete imati sok od smoga.
    Još jedna stvar, bazga se bere po najvećem suncu, kada je najtoplije, zato što tada ima najviše mleča, a ne bere se nikako posle kiše.
    Recept za sok od bazge možete naći ovde. Ja spremam isto ovako.

  48. #298

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    no@, koliko si stavila limuntusa?
    nisam uopće stavila limuntus. zaboravila sam ga kupiti . i nije mi krivo, mislim - i šećer i alkohol (vodku sam stavila) su konzervansi zapravo. malo sam smanjila i količinu šećera - stavila sam 60dkg umjesto 75. uglavnom dobro se drži, ništa mu ne fali.

  49. #299

    Default

    kasno marko na kosovo stiže
    stavila sam 10 gr
    mogla sam i više da zakiseli
    jer ja sam stavila šećera po receptu pa mi je dosta slatko
    nadam se da će sa stajanjem biti bolje
    i mislim da će biti ukusnije sa nekoliko kockica leda i kojom fetom limuna

  50. #300
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by Aleksandraaa View Post
    Bazga se nikako ne kuva, time se gubi vitamin C.
    Pravi odnos šećer:voda je jedan na prema jedan, ako pravite sirup na razblaživanje.
    Na litar vode ide od 20-25 krupnih cvetova. Većih od vaše šake. Veličine šake odraslog muškarca. Zapravo, njih je i najbolje slati u branje bazge zbog komaraca, a i visine, najbolji cvetovi rastu uvek gore
    Obavezno vodite računa da ne berete gradsku bazgu, zato što ćete imati sok od smoga.
    Još jedna stvar, bazga se bere po najvećem suncu, kada je najtoplije, zato što tada ima najviše mleča, a ne bere se nikako posle kiše.
    Recept za sok od bazge možete naći ovde. Ja spremam isto ovako.
    mozda se sacuva vise vitamina, ali u recept ide konzervans. Meni se vise svidja pasterizirati. Tko zna sto je u stvari zdravije

Page 6 of 9 FirstFirst ... 45678 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •