Page 8 of 9 FirstFirst ... 6789 LastLast
Results 351 to 400 of 443

Thread: Sirup od bazge

  1. #351
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Ove godine nitko ne radi sirup od bazge?
    Ja ću sutra probati.

  2. #352
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    kak ne ja jučer namočila

  3. #353

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    kak ne ja jučer namočila
    gdje si brala bazgu?

  4. #354
    bodo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    869

    Default

    Napravljen prije 3 tjedna

  5. #355
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    aleks ,na sljemenu

  6. #356

    Default

    baš negdje konkretno?
    mm je bio prekjučer na markuševcu, jedva je našao za napraviti par litri

  7. #357
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    kak ne, ali nema više tam

    zapadni obronci

  8. #358

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Ja zakasnila ove godine s branjem,
    ako tko ima viska koji cvijetak preporucam se :D

  9. #359
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Na Žumberku ga još ima koliko hoćeš.

  10. #360

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Samo mene nema na Zumberku ...

  11. #361
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    U Gorskom uvijek kasnije procvjeta - za kasnilice.

  12. #362

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    baš negdje konkretno?
    mm je bio prekjučer na markuševcu, jedva je našao za napraviti par litri
    očito je bio u krivom djelu Markuševca. kod mene u dvorištu još ima dosta.

  13. #363

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ove godine nitko ne radi sirup od bazge?
    Ja ću sutra probati.
    napravljen prije par tjedana, 9 litara.
    radila prvi put i prefino nam je!

  14. #364
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    I ja sam napravila, bez kuhanja bez konzervanasa, prefin je
    samo što nema previse, 8 l
    I pola razdijelim
    a ovo ostalo popije se relativno brzo
    Last edited by flopica; 07.06.2015 at 08:29.

  15. #365

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    I ja sam napravila, bez kuhanja bez konzervanasa, prefin je
    samo što nema previse, 8 l
    I pola razdijelim
    a ovo ostalo popije se relativno brzo
    po kom receptu?
    mene zanimaju omjeri
    ja imam recept 30 cvjetova bazge, 3 litre vode, 3 kg šećera, 8 dag limuntusa
    smanjivala bih šećer :apri: ali me strah da mi se ne pokvari, šećer je konzervans

    Quote Originally Posted by umiljata View Post
    očito je bio u krivom djelu Markuševca. kod mene u dvorištu još ima dosta.
    bum ga poslala
    a ti napravi svoju čuvenu tortu

    Quote Originally Posted by palčica View Post
    U Gorskom uvijek kasnije procvjeta - za kasnilice.
    ja sam lani radila krajem 6. mjeseca, brali smo isto u brdovitim predjelima
    ali se bojim da je ove godine u tom periodu ipak neće više biti, lani je bilo hladnije i vlažnije u ovo vrijeme

  16. #366
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Smanji secer slobodno, na recimo 2/3. Ja sam na 8 litara stavila malo manje od 5 kg.

  17. #367
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ma nema Aleks kod mene omjera
    ja sve radim odokativno

  18. #368
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    M ismo ove godine zakasnili.

  19. #369
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Ma mislim da je još u šestom ima gore. Provjerim.
    Ja sam odustala ove godine. Šećer ne konzumiramo, s medom mi je lani ispao odličan u raw verziji, ali vilenjak pije samo vodu, a meni i mm-u prefin pa nismo umjereni.

  20. #370
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Peterlin, bazge još ima. Samo mozda nije toliko ocvala fublju u šumi ili u nekom brdovitijem fijelu - negfje gdje je "hladnije" , ako toga jos ima. Jucer sam ja mami nabrala , istina za caj jer smo sok prestali raditi

  21. #371

    Default

    MM je skupio još malo danas na Sljemenu
    jedva za par litri
    to ću probati po ovom receptu, imam za pol doze
    http://www.coolinarika.com/recept/si...-i-limuna-abi/

    ima je, ali je visoko, treba se penjati
    visoko na drvetu

  22. #372
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Peterlin, bazge još ima. Samo mozda nije toliko ocvala fublju u šumi ili u nekom brdovitijem fijelu - negfje gdje je "hladnije" , ako toga jos ima. Jucer sam ja mami nabrala , istina za caj jer smo sok prestali raditi
    Znam, ali kod mene je ovako: tko želi sok, nek bere. Nije nitko. Jučer smo bili na gruntu, nabrali nešto višanja, nešto zelenih oraha, šumske jagode isto, u trbuh. Nikoga nije zanimala bazga, a idući vikend bit će vjerojatno gotovo. Pa dobro, do sada sam napravila džem od jagoda i od trešanja neku manju količinu, koliko je zainteresirani sin očistio. Meni dosta. Kome je bazga fina, nek ubere.

  23. #373

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    po kom receptu?
    mene zanimaju omjeri
    ja imam recept 30 cvjetova bazge, 3 litre vode, 3 kg šećera, 8 dag limuntusa
    smanjivala bih šećer :apri: ali me strah da mi se ne pokvari, šećer je konzervans



    bum ga poslala
    a ti napravi svoju čuvenu tortu

    može

    i ja imam ovakav recept, ali sam isto dosta smanjila šećer, i to skoro za pola.
    sirup držim u frižideru i za sada se super drži, a ionako će se brzo potrošiti pa mislim da se neće stići pokvariti

  24. #374
    dodagoda's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    356

    Default

    Ja imam recept 40 cvijetova, 5 litara vode i 3 kg šećera i 50 g limuntusa.
    Kad procijedim, stavim šećer i grijem dok ne zavrije.Kad zavrije , ugasim, pustim da se prohladi i dodam limuntus. Ja stavim malo više limuntusa nego šta piše jer mi je tako ukusnije.Prije sam radila bez kuhanja ali mi se jednom pokrvario cijeli a jednom na pola pa ne radim više tako. Ova varijanta mi je sigurnija.


    Ove godine se spremam radit i pekmez od bazginih bobica

  25. #375
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ova me tema sinoć posjetila da još čuvam u špajzi posljednja 2dcl sirupa,pošla ga ulit kad ono po vrhu se napravilo nešto sluzavo....
    i procjedila sam to kroz gusto sito,ostatak vratila u bocu i napravila sok,bio je OK!
    ja ga kupujem na Fino.hr, odličan mi je,piše da je bez konzervansa,sad sam to malo što je ostalo spremila u fridge,trebala sam i prije....
    Last edited by zasad skulirana; 08.06.2015 at 10:30.

  26. #376
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by dodagoda View Post
    Ja imam recept 40 cvijetova, 5 litara vode i 3 kg šećera i 50 g limuntusa.
    Kad procijedim, stavim šećer i grijem dok ne zavrije.Kad zavrije , ugasim, pustim da se prohladi i dodam limuntus. Ja stavim malo više limuntusa nego šta piše jer mi je tako ukusnije.Prije sam radila bez kuhanja ali mi se jednom pokrvario cijeli a jednom na pola pa ne radim više tako. Ova varijanta mi je sigurnija.


    Ove godine se spremam radit i pekmez od bazginih bobica
    Sirup i džem od bazginih bobica dobri su protiv kašlja, ali meni to baš nema lijep miris.

  27. #377
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    A nema ni neki lijepi okus zapravo. Onak, bezveze. A dok se kuha smrdi ko kuga.

  28. #378
    dodagoda's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    356

    Default

    sad ste me zbedirale ...gledam tamo po coolinarci pišu kak je fini pekmez/džem, da ih okusom čak podsjeća na borovnice pa su mi sline krenule.
    Niš, budem probala malo napravit da vidimo hoće li nam se sviđat.

  29. #379
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by dodagoda View Post
    sad ste me zbedirale ...gledam tamo po coolinarci pišu kak je fini pekmez/džem, da ih okusom čak podsjeća na borovnice pa su mi sline krenule.
    Niš, budem probala malo napravit da vidimo hoće li nam se sviđat.
    Ovo si vidjela? http://www.coolinarika.com/recept/dzem-od-bobica-bazge/

    Mislim, ne bih htjela kritizirati tuđi posao, ali bratemili, bazga ima toliko pektina da bi ju se moglo koristiti za zgušnjavanje drugih džemova kad ne bi imala taj gadni miris... Ja tu ne bih stavljala želin. To je za vodeno voće tipa jagode. Čak mi se i sirup od bazge znao želirati sam od sebe ako ne bih stavila dovoljno vode, uff.

    Dalje - bez želina možeš uredno kuhati ribizle, crne ribizle jer su i oni puni pektina. Borovnice nisam nikad kuhala zato jer nemam svoje, a prefine su mi neukuhane, šteta mi je ono malo s placa kuhati. Ako moji zimi pojedu sve zalihe, kupim gotovi džem od borovnica i to mi je jedan od najboljih - ovaj, lokalpatriotski (kao djevojka sam radila na toj liniji za preradu voća, pa se još sjećam kompletne tehnologije kako je izgledala prije 30 godina): http://www.podravka.hr/proizvod/dzem-extra-borovnica/

  30. #380
    dodagoda's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    356

    Default

    ne, htjela sam raditi ovaj http://www.coolinarika.com/recept/pe...bica-i-jabuka/.
    A probat ću malo napravit pa kako bude.. svi ovi šta ga rade pišu kako je ukusan, ježi ga sad-radoznala sam

  31. #381
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by dodagoda View Post
    ne, htjela sam raditi ovaj http://www.coolinarika.com/recept/pe...bica-i-jabuka/.
    A probat ću malo napravit pa kako bude.. svi ovi šta ga rade pišu kako je ukusan, ježi ga sad-radoznala sam
    Odličan protiv kašlja... Ja napravim recimo svake druge godine. Kad su klinci bili manji i više smo toga trebali, radila sam svake. Sad napravim litru sirupa i to im je dosta.

    Džem sam znala raditi u kombinaciji s jabukama.

    Probaj - možda se tvojima svidi. Moji nemaju primjedbi, osim što pojedu sve ostalo a bazgu ostave.

    Sa sokom nije tako - sok od cvijeta obožavaju, ali nije im se ove godine dalo brati. Prije smo imali prastaru bazgu pored vikendice, ali se osušila prije par godina. Sad treba ići u šumu, a to je daleeeko, treba čak 15 minuta hodati, he he he...

  32. #382
    dodagoda's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    356

    Default

    He, he moj mali je po njegovom zaključku "premali" za branje bazge pa se još izvlači a mala je brala.Oboje vole sok. Ove godine me opralo da pekmeze radim, (valjda zato jer sam na dijeti pa mi se samo slatko mota po glavi) pa ću svakako probat i tu bazgu(kad se uopće sazriju te bobice?). Jagode su mi prve na tapeti..našla sam jedan fini receptić http://www.coolinarika.com/recept/dz...om-balsamicom/, onda budem marelice i tak po redu kako kaj dođe..šljive su zadnje na tapeti-moj omiljeni pekmez sa vanilijom i rumom

  33. #383
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Bobice bazge sazriju negdje u osmom mjesecu, ne prije Gospe, bliže početku školske godine. Ovisi o lokaciji. Isto kao i cvijet - nije to sve odjednom nego se provlači kroz 2-3 tjedna i dulje.

  34. #384
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Joj koji sam ja konj....stavila sam 250 grama limunske umjesto 150. Što da radim?

  35. #385
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Joj koji sam ja konj....stavila sam 250 grama limunske umjesto 150. Što da radim?
    Nisam sigurna da ima pomoci. ako je prekiselo, prekiselo je.
    imace nikad ne radim strogo po nekim receptu. Kad prokuhavam secer dodajem tek tad limunsku , i probam da li mi kiselina odgovara.

  36. #386
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Ali upotrebljivo je, makar prekiselo?

  37. #387
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Mislim, za one koji vole kiselo...

  38. #388
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ali upotrebljivo je, makar prekiselo?
    Jasno da je upotrebljivo, samo je kiselije.

  39. #389
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    A da napravim još.jednu turu bez kiseline pa pomiješam?

  40. #390
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    A da napravim još.jednu turu bez kiseline pa pomiješam?
    Ne trebaš raditi turu, bit će ti dosta okusa bazge.

    Dodaj šećera 50% od količine koju si dodavala i vode isto, tako da na ukupnu količinu dobiješ omjer koji treba biti. Bazga će se osjetiti. Ako ne želiš upropastiti cijelu turu, probaj prvo na jednoj čaši da li to "drži vodu" pa ako ti se dopadne, doradi cijelu količinu. Bazgin pelud je jak, vjerujem da će biti u redu.

  41. #391
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Da, pomislila sam i to... ali je moja mama, koja je brala bazgu, revno tresla cvjetiće da izađu mogući kukci... tako da se bojim da je i pelud otresla.

  42. #392
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Da, pomislila sam i to... ali je moja mama, koja je brala bazgu, revno tresla cvjetiće da izađu mogući kukci... tako da se bojim da je i pelud otresla.
    Pa onda stvarno napravi još jednu dodatnu rundu i pomiješaj, baš kako si i naumila.

  43. #393
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala.

  44. #394
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Smjehuljica je rekla da joj je sok super. Eno ga u flasama, 11 i pol litara.

  45. #395

    Default

    Forka, vjerojatno sam već imala ovakav post

    kako mi je prokrastinator srednje ime
    sad smo se sjetili da bi radili sok od bazge
    je li kasno marko na kosovo stiže?
    ima li još gdje cvjetova?

  46. #396
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    Forka, vjerojatno sam već imala ovakav post

    kako mi je prokrastinator srednje ime
    sad smo se sjetili da bi radili sok od bazge
    je li kasno marko na kosovo stiže?
    ima li još gdje cvjetova?

    srećo moja najveća

    na ovu temu mogu samo reć' da mi je mm, inspiriran spikama svojih baba s posla, izrecitirao recept za taj sok/sirup od bazge, što li...
    uglavnom, pa to ti je sami cukar, s aromom te bazge, ne kužim kaj ste svi poludili za tim?

  47. #397
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    Forka, vjerojatno sam već imala ovakav post

    kako mi je prokrastinator srednje ime
    sad smo se sjetili da bi radili sok od bazge
    je li kasno marko na kosovo stiže?
    ima li još gdje cvjetova?
    Čim se malo udaljiš do grada, nađe se... Na sunčanim stranama brda dospijevaju tj.procvatu ranije, a u sjeni i dublje u šumi kasnije.

  48. #398
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    srećo moja najveća

    na ovu temu mogu samo reć' da mi je mm, inspiriran spikama svojih baba s posla, izrecitirao recept za taj sok/sirup od bazge, što li...
    uglavnom, pa to ti je sami cukar, s aromom te bazge, ne kužim kaj ste svi poludili za tim?
    Može to i sa stevijom. Ali ja sam napravila klasični. Ne puno, 5 litara. Sad razmišljam da li bi još jednu turu... ako mi se bude dalo i ako nađem baš baš lijepe cvjetove bez puno muke i zavlačenja u šumu usred sezone krpelja, možda i napravim. Prva tura je napravljena od cvjetova s mog grunta, nisam se udostojala ni do šume otići.

  49. #399
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,254

    Default

    moj više od 8 litara, skoro popijen

  50. #400
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Ja ga nisam radila ove godine.
    Moji više ne žele to piti, a mene svaki put protera pa odustajem

Page 8 of 9 FirstFirst ... 6789 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •