Vidim da ti nitko ne odgovara, pa da podijelim moje iskustvo.
Ja sam bila trudnica sa gestacijskim dijabetesom i zadnja dva mjeseca na inzulinu. Također imala sam gestacijski dijabetes u prvoj trudnoći i tu nisam koristila inzulin. Dovoljna je bila dijeta.
U drugoj trudnoći sam zadnja dva mjeseca bila na inzulinu. Do tada bila sam na propisanoj dijeti, ali u jednom trenutku šećer mi je počeo divljati i predostrožnosti radi stavljena sam na inzulin. Koristila sam ga prije svakog obroka, 8 jedinica i pred spavanje 8 jedinica. Tri davanja tijekom dana i jedno pred spavanje. Svaki mjesec sam išla na GUK profil u bolnicu ( mjere šećer svaka tri sata koroz 24 sata). Nakon stavljanja na inzulin vrijednosti šećera su se unormalile. Trudnoća je prošla super, kontrole su bile klasične na početku svakih mjesec dana , a pred kraj svaka 2 tjedna. Beba se rodila zdrava i bez ikakvih problema.
S inzulina sam se skinula nakon poroda. A posije toga rekli su mi da napravim OGTT 6 mjeseci nakon poroda. Moj porod je bio carski ( zbog prijašnjeg carskog i nekih prijašnjih problema nevezanih uz dijabetes) tako da ne znam jel induciraju porod ako nije carski.
E, sad ja i inaće imam obiteljske predispozicije za dijabetes pa ja nakon poroda samoincijativno odlazim na kontrole jednom godišnje.
Sve u svemu trudnoća je protekla uredno, beba se nije rodila prevelika ( bila je normalne težine).
Moje mišljenje je ako je šećer visok i uz dijetu, da predostrožnosti radi inzulin nije loše uvest. I meni je uvođenje inzulina bio bauk, ali na kraju ispalo je ok.
Ja sam bila na dijeti prilagođenoj trudnicama i nisam bila gladna ( primjetila sam da ginekolozi kad trudnica dobije dijagnozu gestacijskog uvale dijabetičku dijetu, ne gledaju koliko kalorija ili stave na nebuloznu dijetu od 1300 kcl što jednoj trudnici nikako nije dovoljno i nisu uopće upućeni. Naravo da su onda žene nervozne i gladne. Općenito, malo žena dobije jasne i detaljne upute što činiti.
Oprosti što sam odužila, nadam se da sam barem malo razjasnila.