-
Ako ćemo o povijesti maturalnih putovanja, koliko znam, taj koncept uveden svojedobno kako bi se svoj djeci omogućilo putovanje na more (ili neki drugi dio zemlje), neovisno o imovinskom statusu roditelja.
Družiti se mogu i u Maksimiru i na Jarunu
naravno da nije poanta maturalca da se putuje na skupe i egzotične destinacije, ali kad se već vraćamo u davna vremena, svojedobno je maturalac mnogoj djeci bila prva prilika u životu da putuju u inozemstvo.
Druga stvar je što su višednevni izleti u zadnjih 20ak godina postali popularni i sve pristupačniji, pa su se mnogi naputovali već i prije tog maturalca, a maturalac se doživljavao kao priliku za konačno puštanje s lanca prije mature i odraslog života.
Nisam baš pratila kamo se sve putovalo na maturalce zadnjih godina prije pandemije, znam da su jedno vrijeme bile u igri i daleke destinacije na koje se išlo avionom. S obzirom da su zadnje dvije školske godine bile takve kakve su bile, i putovanja su nekako resetirana, što možda nije ni tako loše. Sad je prilika da maturalci ponovo dobiju svoj izvorni smisao - zajedničko putovanje i druženje, usput i zajednički obilazak nekih mjesta, pri čemu nije toliko bitno je li to u Hrvatskoj ili negdje drugdje.
Ali ipak, ne treba ići u drugu krajnost i reći da je bit maturalca samo druženje, pa bilo to i u zaustavljenom vlaku negdje u pustopoljini - nismo više u vremenima Mate Lovraka
ipak bi bilo lijepo da nekamo i doputuju i obiđu neko mjesto.
Inače, "naglasak na druženju" je savršen izgovor agencijama da preskoče dio obećanog programa i na taj način prevare učenike za novce - doživjela sam to na svojem maturalcu, a bogme i sin u osnovnoj školi (pisala sam već ranije na ovoj temi o tome). Možda je onda bolje u startu tražiti manje zgusnut program, ali takav koji će se zaista i ispoštovati?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma