Results 1 to 50 of 50

Thread: Koje ulje koristite?

  1. #1
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default Koje ulje koristite?

    Nesto se poveo razgovor tu kod mene na ovu temu...

    Zanima me koje ulje koristite, tj koje bi bilo najzdravije i za sto?

    Ja ovako:
    Maslinovo za salate, ribu
    Za ispec meso, jaja, palacinke - svinjsku mast (jel zdrava - ne znam)
    Koristimo i dosta maslaca (sendvici, kolaci...).

    I sto je pokazatelj zdravog: zasicene / nezasicene masne kiseline ili jos nesto?

  2. #2
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    tak otprilike ja.

    Obično ulje koristi samo MM

    Jedino kaj koristim i maslo - npr. na njemu pečem palačinke

  3. #3
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Maslinovo. Hladno presano suncokretovo. Kokosovo za pecenje i ghee.

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,983

    Default

    Mi koristimo sve živo, suncokretovo i biljno ulje (to je obično uljana repica, soja ili mješavina - sad bi moj sin rekao "najjeftinije") ne u velikim količinama, ali za prženje (duboko ulje izbjegavam, što ne znači da povremeno ne spoham nešto...)
    Koristimo i svinjsku mast kad dobijemo domaću - kombinacija za pohanje, za prženje jaja i najčešće za mazanje na kruh...

    Od hladnoprešanih ulja - obavezno bučino ulje i maslinovo ulje, a konopljino ulje mi je super za hummus (iako bi u njega trebalo ići sezamovo). Kad smo već kod sezamovog, to je jedno od ulja koje dobro podnose visoke temperature. Dobro mi se pokazalo Solia ulje, kojega je znalo biti u Sparu, jer ne smrdi na visokim temperaturama - ovo: http://bimal-group.com/en/brands/ ali ne trudim se namjenski to tražiti, jer ne koristim velike količine.

    Maslac i maslo isto koristimo, ne u nekim velikim količinama ali da - recimo zaprška na maslu mi je odlična za krem juhe - ne treba puno masnoće, a daje jako fini okus.

    Kod ulja za prženje važno je čitati koje podnosi visoku temperaturu, ali koliko toga meni treba - nisam se opterećivala. Da koristim fritezu, dala bih si truda, ali ako poham 1x mjesečno, to mi je stvarno nebitno.

    ***
    S nekim specijalnim uljima (kikirikijevo, palmino...) nisam imala nikakvih iskustava.

  5. #5
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    maslinovo za sve. kokosovo mi vjera brani, ali ponekad popustim za kolač

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    da, zaboravila sam kokosovo. Koristim ga samo ja i to u kavi. Na to sam se navukla pred koju godinu, i baš mi je fino

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    ja maslinovo za salatu, svinjsku mast ili kokosovo za pecenje i maslac za kolace i vrlo rijetko suncokretovo za neko pecenje.

    nego, neki dan sam citala na nekom portalu (ne sjecam se gdje) da jedna nutricioniskinja prica da kokosovo ulje uopce nije zdravo, dapace da je stetno... a svugdje citam da je zdravo
    jel zna netko sta o tome. ja ga koristim kad radim domacu nutellu. taj spoj crne cokolade i kokosa je fantastican

  8. #8

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,308

    Default

    suncokretovo za salate (osim grah salate, tu ide bučino)
    maslinovo - za ribe i rižota
    domaća mast - za sve vrste pečenja
    maslac ponekad

  9. #9
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Quote Originally Posted by nevena View Post
    jel zna netko sta o tome. ja ga koristim kad radim domacu nutellu. taj spoj crne cokolade i kokosa je fantastican
    Pa bas sam zbog takvih razlicitih informacija i otvorila temu. Kokosovo ulje je 90% zasicene masne kiseline, koje povecavaju LDL kolesterol. Tako da mislim da nije bas zdravo. Ja ga korsitim samo za kozu, ne u hrani.

  10. #10
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by nevena View Post
    ja maslinovo za salatu, svinjsku mast ili kokosovo za pecenje i maslac za kolace i vrlo rijetko suncokretovo za neko pecenje.

    nego, neki dan sam citala na nekom portalu (ne sjecam se gdje) da jedna nutricioniskinja prica da kokosovo ulje uopce nije zdravo, dapace da je stetno... a svugdje citam da je zdravo
    jel zna netko sta o tome. ja ga koristim kad radim domacu nutellu. taj spoj crne cokolade i kokosa je fantastican
    Znam ja. Buduci da skoro cijela okolina zna kaj ja koristim, slali su mi sa svih strana taj link gdje je ona izjavila na njemackoj tv da je kokosovo otrov gori od masti.
    Ja sam im danas slala ovo:
    https://www.dietdoctor.com/harvard-p...1e54-469108241
    Ono kaj mogu iz svog osobnog iskustva napisati jest sljedeće : mm ima osjetljiv zeludac, reagira na klasicna ulja jako i na svinjsku mast. Kuci nema problema dok kuham na kokosovom bez mirisa. Lipidogram mu je savrsen. Ja sam na ketu pa ja jedem puno masnoce, kokosovo kada nemam mtc ulja uzimam na usta, naravno djevicansko. I moje masnoce su savrsene. Na toj sam prehrani u suradnji sa svojom doktoricom tako da se redovito i kotroliram. Nekoliko godina hranim nas kompletno spremajuci na kokosovom i nitko nema nikakvih problema. Ali opet, to je moje iskustvo i ne mora nista znaciti

  11. #11
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    istina jest da je kokosovo krcato zasicenim mk. i to nije dobro. a vrijeme ce pokazati njegovu (ne)stetnost

  12. #12
    Barbi's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,599

    Default

    Maslinovo koristimo za sve osim za palačinke i krafne, za to obično suncokretovo.
    Kokosovo mi baš ne paše, prijatelji samo njega koriste, nema uopće mirisa ali ja ga opet nekako osjetim u svemu.

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    od ulja maslinovo i koristimo ga za sve, a koristim još i maslac i svinjsku mast.
    Sporadično i sezamovo za wok i bučino za grah salatu

  14. #14
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,291

    Default

    Suncokretovo ulje. Omegol za salatu.

  15. #15
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Maslinovo za rižota, salatu, tjestenine raznorazne... Svinjsku mast za sve što se prži/peče.
    U zadnje vrijeme mi je jako fin i paše mi ghee maslac.
    Obično ulje skoro i ne koristim, imam ga doma za svaki slučaj ali toliko dugo stoji nekorišten da mi se svaki put užegne pa ga na kraju bacim.

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Maslinovo i bučino kao začin ,ali to kod nas ide na hektolitre
    Repicino za pečenje
    Suncokret ovo za kokice
    Na rižu ide maslinovo
    Velikim klincima ponekad radim na masti ili kokosovom ulju

  17. #17
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Quote Originally Posted by umiljata View Post
    suncokretovo za salate (osim grah salate, tu ide bučino)
    maslinovo - za ribe i rižota
    domaća mast - za sve vrste pečenja
    maslac ponekad
    Eto baš tako.
    U nekim salatama i mogu tolerirati maslinovo ulje, ali u zelenoj ne i ne.

  18. #18
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Moji mogu stvarno na sve staviti maslinovo i bučino,čak i mješano

  19. #19
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,974

    Default

    najviše maslinovo i bučino za salate.
    Ponekad kokosovo za kuhanje no najviše svinjska mast.
    Maslac za sve i svašta ostalo.

  20. #20

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    Da neko izvana za izvor ima samo ovaj forum izgledalo bi da HR pučanstvo živi super zdravo))
    No, gde nabavljate tolike kolicine kvalitetnog maslinovog ulja?
    Mi vec neko vrijeme uzimamo iz Spara..ono Bio iz Grcke jer mi savršeno paše i cijena i okus

  21. #21
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    U Lidlu

  22. #22
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    Kvalitetno maslinovo kupim na moru, a ono za svakodnevnu upotrebu (meni je žao na salatu staviti domaće) u Lidlu kako mima veli.

    Mi za kontinentalce trošimo dosta maslinovog ulja. Al i svinjske masti

  23. #23
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sam odustala od kupovine domaćih ulja jer su mi išla na živce ta nabavljanja, pa kupim ulje a ono jako gorko, pa skupoća .. zato kupim Monini u Konzumu ili kad su u Lidlu prigodni tjedni onda kupim u Lidlu.

    Sad sam recimo kupila https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=10817

    I da vam usput preporučim ove punjene masline https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=10815 fenomenalne su. Velike, čvrste, ukusne, mljac.

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Baš obrnuto bi trebalo biti za salatu domaće,a za kuhanje iz dučana

  25. #25
    Barbi's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,599

    Default

    Nano, a za šta onda koristiš kvalitetno maslinovo? Ja to najfinije i najkvalitetnije koristim za salatu, blitvu i općenito za začinjavanje.
    Ono ih Lidla za 35 kuna je za pečenje mesa npr.

    Ja kupujemo domaće hvarsko maslinovo ulje od frendice, a kad ga potrošim obično kupim Brachia ulje, ono mi je fino.
    Ovo iz Lidla je skroz dobro za kuhanje.
    Ja svinjsku mast ne mogu nikako, na miris mi se želudac diže.

  26. #26
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    Za sve drugo, znači za povrće uz ribu, za ribu. Za salatu mi je žao jer se to ulje i ocat baci (ja ne volim ocat). A kad je na ostalim stvarima, ako pliva po tanjuru onda potunjkam ostatke s kruhom. Iza salate nitko ne želi tunjkati

    Velim, mi ostatke tekućine od salate bacamo, pa mi je zato žao.

  27. #27
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Ja isto kupim od kolege s Neretve njegovo ulje,kad potrošim onda iz dm bio maslinu

  28. #28
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Mi ni ne stavljamo ocat ,ponekad samo jabučni.ali moji si stave i na rižu i sve kaj jedu

  29. #29
    Barbi's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,599

    Default

    Aha, ti praviš salatu kao moja mama. Kod nas salata nema tekućine. U neke salate (npr. rajčica i mozzarella, rikola) ni ne stavljamo ocat već samo maslinovo ulje i sol. U neke stavljamo ali balsamic, onaj gusti.
    Ništa ne curi, ništa se ne baca ni ne prolijeva.

  30. #30
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja koristim maslinovo za skoro sve. Kupujem fino talijansko od istog Talijana od kojeg kupujem i parmezan i neke druge sireve. Tim finisiram. Ponekad kad naletim kupim neki fino otocko. Neko jeftinije koristim za kuhanje. Koristim i puno maslaca. Sezamovo obavezno, za wok i neka dim sum punjenja. Kokosovo nisam nikad u zivotu koristila. Suncokretovo na rijetke petke- tipa kad radim krafne jednom u tri godine.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  31. #31
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    Quote Originally Posted by Barbi View Post
    Aha, ti praviš salatu kao moja mama. Kod nas salata nema tekućine. U neke salate (npr. rajčica i mozzarella, rikola) ni ne stavljamo ocat već samo maslinovo ulje i sol. U neke stavljamo ali balsamic, onaj gusti.
    Ništa ne curi, ništa se ne baca ni ne prolijeva.
    Tak bih i ja, al živim s MMom

  32. #32
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja uopće ne koristim ocat jer ga moji ne vole. Imam balsamico u spreju (iz Lidla ) pa sebi špricnem kad mi paše

  33. #33
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    ni ja ne volim ocat. Voli ga MM . A neda nam se uvijek raditi dvije zdjele odvojeno

  34. #34
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,205

    Default

    Nek si začini na tanjuru

  35. #35
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Uuu ja volim octove. Isto prilagodjavam salati i zeljenom rezultatu. Jabucni, jabucni s orahom, dobar vinski, kvalitetni balsamico, onda onaj fini balsamico s datuljom iz Harisse..


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  36. #36
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,515

    Default

    Za slana jela maslinovo, za slatka suncokretovo. Bučinog se ne sjetim, njega samo u zelene salate stavljam kad se sjetim, al rijetko. Mene živcira nutri-marketing tipa kokosovo. Ne znam jesam li ga jela, svjesno nisam. Baš zbog toga što već imam puno godina pa znam da je dvije godine bude jako zdravo, pa onda dramatično loše.

    Što se octa tiče, nemam pojma jesam li u pravu, to je neka moja osobna fiksacija, ali u salatu uvijek stavim malo octa. Jedino ako radim sendvič s pokojim listom salate, onda ne stavim ništa. Ocat stavljam jer znam da neke bakterije ne podnose promjenu pH vrijednosti i onda si mislim da dodavanjem octa kvarim uvjete za bakterije u salatama koje ne prolaze termičku obradu. Nisam nikad proučavala to, samo mi je to neka moja logika.

  37. #37

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    ja obožavam ocat :mljac

  38. #38

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,308

    Default

    Quote Originally Posted by mama pticica View Post
    No, gde nabavljate tolike kolicine kvalitetnog maslinovog ulja?
    imamo svoje, krčko

  39. #39
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Mi maslinovo isto po vezama nekim... istarskim, brackim ili korculanskm.
    Mast imamo svoju od kolinja pa mi je bez veze kupovati nesto kad imam kante i kante masti.

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,983

    Default

    Meni kolega donese od svoje obitelji (okolica Šibenika) ali zadnje 2 sezone su masline bile loše, pa sam ugnjavila kolegicu (okolica Primoštena) koja inače svoje ulje ne prodaje, jer ga nema puno, ali sam se uspjela ogrepsti...

    Imam još par ljudi koji imaju svoje špage, pa se snađem.

  41. #41
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    maslinovo za vecinu toga, osobito salate - njih jedemo u veeeelikim kolicinama (sve vrste) i recimo nisu mi nikako fine s obicnim uljem
    Nano, probaj limun umjesto octa
    mi tu kombinacinu maslinovg i limuna uvijek popijemo
    koristimo i ostala ulja - suncokretovo i bucino, ali manje
    koristimo i puno maslaca - za kolace i kruh ili povrce
    povremeno, za pecenje, svinjsku ili pacju mast
    dakle, svasta mi to jedemo, al maslinovo je no.1
    Last edited by Ginger; 31.08.2018 at 15:24.

  42. #42
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    Npr. Mi smo na moru trošili skoro pa litru maslinovog tjedno. U Zagrebu nam je ipak potrošnja manja, ali za kontinentalce bome zavidnk vidoka.

    E da, kad na moru kupimo domaću kvasinu , nije ocat to od grožđa, i meni paše

  43. #43
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Joj da i gusju mast koristim za peci krumpire.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  44. #44
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,983

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Uuu ja volim octove. Isto prilagodjavam salati i zeljenom rezultatu. Jabucni, jabucni s orahom, dobar vinski, kvalitetni balsamico, onda onaj fini balsamico s datuljom iz Harisse..


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Eh, da... Moj mlađi sin je ljubitelj istih, jer je ljubitelj salata od svježeg i kuhanog povrća. Alkoholni držim u kući za zimnicu i čišćenje, a od ostalih vinski, jabučni, balsamico klasični, pa balsamico bijeli, a ovaj s datuljom ću svakako potražiti.

    Obični jabučni (domaći) oplemenimo tako da gurnemo grančicu ružmarina unutra... Druga varijanta je s češnjakom, ali taj ja baš ne volim jer mi bude prejak miris. Moramo idući put manje staviti.

    Jedne godine je kolegi prekiselilo kupinovo vino. Bolji voćni ocat u životu nisam imala, ni prije ni nakon toga. Nevjerojatno...

  45. #45
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    maslinovo za skoro sve, a u rijetkim prilikama kad pohamo onda suncokretovo (obično, rafinirano)
    spike s kokosovim uljem su nastavak priče o zdravlju i štetnosti namirnica, svaki put ide od superzdravog do superštetnog
    meni su jako fine kokice pržene na kokosovom ulju

  46. #46
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    A meni palacinke na kokosu, mljac!
    Ja koristim sva ulja i masti osim biljnog i sojinog. Suncokret rijetko i malo.

  47. #47
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Koristim dvije vrste ulja, maslinovo i suncokretovo u ovisnosti što pripremam za jelo.
    Što se tiče ovih drugih, kako veli Magriz, vjera mi brani da ih koristim , a to se odnosi i na mast.
    Jednostavno, nisam odrasla na kulturi korištenja bilo kakve vrste masti, ne mogu si pomoći...

  48. #48
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by mama pticica View Post
    Da neko izvana za izvor ima samo ovaj forum izgledalo bi da HR pučanstvo živi super zdravo))
    sad cu ja malo pokvariti prosjek

    najvise suncokretovo
    maslinovo za salate, i ribu
    bučino za salate

    mast ne volim, pa ne koristimo
    kokosovo nisam nikad probala

  49. #49
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    ocat koristim vrlo rijetko, ja ga ne podnosim, pa posljedicno ni ostali u kuci ne konzumiraju

    eventualno aceto balsamico, za krumpir salatu npr
    ali vec mi se jednom dogodilo da je tako dugo stajao, da se pokvario (a pola litre flasa)
    pa vise ni ne kupujem

  50. #50
    marla-s's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    otok ljubavi
    Posts
    424

    Default

    Maslinovo i repicino. Najvise maslinovo, jer imamo svoje. Za neke stvari koristim i laneno, no dosta je specificno i ostatak obitelji mi ga ne preferira...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •