Možeš bez problema skuhati do kraja i smrznuti. Ja ne zamrzavam baš često, ali samo zato što nemam baš prostora (mali ladičar) i unutra uglavnom držim sirovo meso, aliiii bez greške smrzavamo
- gulaš, paprikaš, junetinu na saft, bolonjez - u porcijama za jedan obrok ili koliko ostane
- ćufte (punjene paprike baš ne, jer to nitko ne voli osim mm-a)
- variva - grah, leća, grašak i druge mahunarke; ričet, kelj, mahune (bolje mi je kad se smrzne kuhano nego sirovo), aliii u tom slučaju izbjegavam u varivo stavljati krumpir - nije mi fini ni drugi dan, a pogotovo ne nakon odmrzavanja
- pečeno meso (krmići, odojak, purica...) se bez greške smrzava
- uskrsna šunka i kobase - još i sad imam šunke od Uskrsa, jer mm i ja dobijemo u firmi, a ne možemo odmah pojesti
Prvo što su moja djeca naučila kuhati (u trećem i četvrtom razredu OŠ, kad je boravak bio gotov) bili su prilozi za jela koja su skuhana dan ranije ili odmrznuta:
- njoki i klasična tjestenina, ali to za tvoje dijete nije - uzmeš bezglutensku varijantu i ok
- instant pire - ne znam da li to jedete, nama je to spas u slučaju velike žurbe, iako više volimo klasičan pire
- hrenovke i kobase - kuhanje u mikrovalnoj ili na klasičan način
- juhe za jednu osobu (Fini-mini Podravka, npr. juha od bundeve ili tako nešto) - čitaj deklaracije, nešto sigurno ima i iz bezglutenske vreće.
Osim toga, dečki godinama sami rade grah salatu od graha iz konzerve ili mahune salatu također iz konzerve. Od svježih biljaka jako rano su naučili pripremati salatu od krastavaca s vrhnjem (točno po uputi - koja zdjelica za vrhnje, koliko soli, koji dodaci - papar, kopar, češnjak...) Zelena salata također nije problem, ali sam je donedavno ja čistila, a oni samo začinili.
Osim toga, godinama pripremam zimnicu tako da mi bude lakše s kuhanjem u tjednu. Ti ne moraš odmah navaliti na zimnicu, ali jako je bitno kako si organiziraš zalihe/špajzu, tako da unutra uvijek imaš konzerve graha, kukuruza, graška, tunjevine i slično, a od staklenki ono što volite (pečene paprike, cikla, krastavci...):
- ciganski grah (napadneš staklenku, a uz to se eventualno može
- đuveđ ili boranija (bez mahuna ili s mahunama) - izvadiš šunku iz škrinje, skuhaš tijesto/krumpir/bezglutensko tijesto i na to istreseš malu staklenku toga i bujrum - ručak gotov u sekundi
- kiseli krastavci, cikla, filetirana paprika, miješana salata...
Dalje - odabereš namirnice koje je lako pripremiti na brzinu:
- bijelo pileće i pureće meso - na naglo gotovo je u roku keks, začiniš po želji (moji obožavaju curry) a dobro podnosi stajanje od jutra do ručka
- riblji fileti - ista stvar, iako to uglavnom pripremam subotom, da se odmah pojede
Jela koja dobro podnose stajanje od danas do sutra ili dva dana bez zamrzavanja:
- faširanci, pohanci, meso pečeno u cijelom, gulaš i slično... sve ono što je pogodno za zamrzavanje može preživjeti dva dana u frižideru ako vam tako odgovara. Moji su u stanju dva dana jesti bolonjez i slično, grah, ćufte, sarmu... Jeli bi i treći dan, ali obično više nema
Kako god - malo ćeš podesiti način života i sve će biti u redu. Huda sila te primora na to. Mi smo to napravili daaaavno (još dok smo morali starijeg sina voditi na vježbe za oko i logopedu, u vrtiću) i da prostiš, NIKADA se nismo vratili na klasičan način života. Osim toga - dosadna sam, ali je istina: ekspres lonac je spas. Ne mogu zamisliti kako bih kuhala bez njega. Jutros sam ustala u 6:05, skuhala varivo od kelja (ne za sinove, nego radi svekrve), ispržila meso na tavi i sve je bilo gotovo do pol sedam, ali u ekspres loncu. Uključivši i prethodno prokuhavanje kelja.