Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku

Ako pričamo o vremenu... da baš zbrojim sve zadaće:
- Matematika 2x tjedno blok sat, uvijek zadaća, u prosjeku ću staviti da mu treba 35 min (nekad 1 nekad 2 listića), to je 70 minuta tjedno
- Hrvatski 5 sati tjedno u 3 dana, 2 ili 3 zadaće tjedno, cca 30 minuta po zadaći ako je gramatika. Ako nije gramatika nego nešto drugo treba mu više, ali stavit ću samo gramatiku, recimo 70 minuta tjedno.
- Engleski i njemački, 3 zadaće tjedno, po cca pola sata, 90 minuta
- Pa informatika, povijest, geografija, priroda - pa da je minimalno pola sata svaki za zadaću, to je 2 sata, a kažem nekad potroši toliko samo na povijest
To je cca 6 sati, a debelo sam podcijenila zadnju točku.
Na to dodaj ispite kojih imaju cca 5-6 mjesečno. Tehnički svaki drugi tjedan – ili RB ili izrada nečega. Ponekad mora učiti i likovni i glazbeni. Povijest i geografiju ispituje svaki sat. Plus lektira, projekti, prezentacije.

Nije baš zahvalno to s minutama, već sam se svađala s nekima koji misle da pretjerujem, pa kažu „listić iz matematike je gotov za 15-20 minuta, šta mu treba 30 za to“. Ali ko da je bitno. Pa nisu oni strojevi ni roboti… nije da piše zadaću uz štopericu.

Kad sve podvučem, meni je to previše. Previše mi je što uče definicije iz matematike, previše mi je što uče iz geografije i povijesti, čak mi je i ono što uče iz tehničkog previše. Toliko malo toga zapamte da je to tako uludo bačeno vrijeme.
Nehumano mi je da ima za DZ 6 stranica iz povijesti i 4 iz geografije iz RB, za koje se dobro mora potruditi da ih riješi (uz mamu/prijatelje/google), a da te stranice nikada na satu ne pregledavaju i ne komentiraju nego idu dalje s novom lekcijom, i da im samo 2x godišnje pokupe i napišu u e-dnevnik „ispunjava radnu bilježnicu“. Jedino za prirodu znam da prođu zadaću, i da u dnevnik napiše konkretnu opasku o zadaći.

I kad ste mi ranije pisale „neka manje vremena troši na prezentacije ili zajedničke projekte“, ili „pomozite mu da uštedi vrijeme za ono što treba (učiti)“… to mi je tako nekako tužno. Kad čitam onu temu o srednjim školama, iskreno, uhvati me teška anksioznost. Ali s druge strane razumijem poziciju iz koje mi pišete kad imate stariju djecu.
A ja stojim na točci gdje bi mu rekla da mislim da treba sate i sate potrošiti na prezentaciju i zajednički projekt, i onda još poslije 4 sata biti na igralištu pa otići na trening, umjesto da uči gomiletinu svega i svačega što mu gomiletina neće ni ostati, ispunjava radne bilježnice odgovorima u koje nije siguran, i za koje mu nitko neće dati povratnu informaciju.
Samo da komentiram... matematika u osnovnoj školi 2× tjedno u blok-satu je jako loše rješenje. Nije do vas, do škole je i njihove organizacije, ali za usvajanje i vježbanje matematike takav raspored je katastrofa. Za ostale predmete se više ne sjećam, ali već iz ovog vidim da i u samoj školi ima faktora koji vam dodatno otežavaju situaciju.

Što se tiče vremena potrošenog na prezentaciju i zajednički projekt... sve ovisi i o tome koliko to dijete voli raditi i koliko ga zanima (moj nije volio ). Činjenica je da takvi zadaci zahtijevaju puno vremena, a uz sve ostale predmete i zadaće to bude i previše. Koja je korist od takvih projekata, ne znam. Možda je veća nego što se meni ovako sa strane čini.
Moj se u osnovnoj snalazio i tako da je neke manje zadaće pisao u školi, pod odmorom, ili za vrijeme vjeronauka (na koji nije išao pa se luftao na hodniku). Najčešće je tako ispunjavao famozne radne bilježnice (koje ionako nitko nije pažljivo pregledavao). Ali nisu sva djeca sklona takvom aranžmanu.