Ja sve ovo radim na IVF-u, ali sam bila na razgovoru (u 3 mj) na VV - dr L mi je rekao da voli da je razmak između dvije stimulacije cca 5 - 6 mjeseci - a to znači da definitivno ne bi trebala čekati godinu dana između postupaka.

U jednom momentu sam imala problema s izostankom mjesečnice (jajnici izvan funkcije i endometrij 2-3 mm) zbog niskih vrijednosti LH hormona- indukciju su načinili triseqvensom (pije se 21 dan, nije antibebi nego terapija za klimaks). Nakon 3 mjeseca od toga bila sam u postupku.

Meni su na IVF-u rekli da je u principu dosta 3-4 ciklusa da bi se organizam očistio od hormona - kako je kod produljenih ciklusa zaista ne znam jer ja obično obilno prokrvarim 10 -12 dana od postupka pod utrogestanima+crinone gel i to tako da nisam vadila niti betu.

U svakom slučaju ja preporučam unaprijed pitati kako stvari stoje na VV i u Mb i IVF koje si spominjala kao mogućnost alternative (za IVF znam da te naruče s mužićem i dokumentacijom na informativni razgovor gdje ti kaže hrpu toga, a ti pitaš što ti srce poželi).

Što se tiče klomifena, moje je iskustvo relativno loše - 2-3 staničice vidljive samo prko hormonalne slike, prekrivene hrpom cisti. Tako da sam i u AIH-u koristila menogon/menopur (pikam se). U stimuliranom IVF uz cca 20 -25 ampula (i superfact) dobivam 6- 8 stanica od čega dobrih 3-5, kažu da je to solidno. Nakon oplodnje dobro su se dijelila po tri zametka (što su mi i vraćali). Ono što je ostajalo nije se dijelilo dovoljno dugo da bi ih se zamrzavalo.

To je moje iskustvo!

Puno sreće objema.