pulinka prvotno napisa
Ne znam da li svaka depresija deluje tako, ova sa kojom sam se ja upoznala je delovala baš tako: mama je tvrdila da dete nema kontakt očima, da se dete ne smeje nikad, da slabo jede, da ne napreduje u težini dovoljno, da joj glava stoji u čudnom položaju, da sigurno ima neku tešku bolest koju primećuje samo ona i da je na rubu sigurne propasti. I zbog brige mama nije jela, spavala, izlazila napolje, družila se sa ljudima, a bila je sa bebom 24h na dan bez odmora. Pri tome je beba imala 3meseca, bila je savršeno vesela, normalna, zdrava, natprosečne težine i kasnije urednog razvoja u jednu malu brbljivicu...
Ja ne mogu znati kakve su vaše BEBE, ali kada mama napiše da zbog brige oko detetove (još?) nepostojeće bolesti ne spava, ne jede, mršavi rapidno, oseća se anksiozno i stalno misli o tome i stalno posmatra bebu, meni je to siguran znak da, ako mama ne preteruje sa opisom, onda njoj treba stručna pomoć da svoju preteranu brigu prevaziđe. Takva reakcija bi mi bila normalna samo za neki ne daj bože slučaj definitivno postojeće teške dijagnoze, nikako za neku nejasnu sumnju zbog nekog delića detetovog ponašanja u toku dana, i to tako malog deteta čiji se mozak menja i sazreva maltene iz dana u dan.
U svakom slučaju, Mima je sve odlično sažela. Potražiti stručnjaka za ranu intervenciju, oftalmologa, neurologa, bilo kog stručnjaka čiji će vam nalaz uliti poverenje, i to što pre.