Moja je beba mladja, ali isto mlatara rukom jako nervozno. Takodjer se zna zgrciti al u ljutnji, sto je mslm i logicno. I meni mlataranje ne djeluje bas lijepo jer to kad je nervozan radi jednom rukom. Nekad lijevom nekad desnom. I stenje kroz nos. Ne djeluje na izrazu lica da je od boli neke.
Nepunih 5mj. I kod nas se to pojavilo prvo pred spavanje a sada i cesce.
Maja ima li sta novo kod vas?
Miki92 i dalje sve isto. Nismo jos uvjek imali kontrolu, ali sve je uglavnom isto. Prije prvog rodjendana cu, ako i dalje bude izbjegavao blizi kontakt ocima traziti pregled oftamologa. Uglavnom javim sve sto bude. Kakva je situacija kod vas?
A kako reaguje kada se ti , na pr.pojavis u sobi? Raduje li se? Da li se smije? Meni to vise lici da ima problem sa vidom, ali on je jos uvjek mali. Isto se i moj ponasao tako kad je bio tog uzrasta. I dalje ne voli kad mu je neko blizu , ne gleda ga ali sve ostalo je u skladu sa njegovim uzrastom. Oni se mijenjaju , neke bebe se razvijaju brze, neke sporije ali sve postignu. Nemoj se brinuti previse, ti imas iskustva sa starijim sinom, ja nisam imala sa kime usporediti. Vidjeces kako ce za par mj. sve biti kako treba.
Obraduje se uvijek i zasmije i kad ga muz drzi a ja dodjem otima se hoce meni. Ali eto bas sinoc kod prijatelja zena je sjedila do mene nije je nijednom pogledao a covjek koji je sjedio jedno 2 metra od mene gledao ga i smijao mu se. Pojma nemam. On jos ima stalno infekcije oka radi suznog kanala ali eto ocni doktor kaze sve uredu jer igrackicu kad mu stavim blizu ociju prati.
Drage žene, ja imam bebu od 2 mjeseca i isto me uopce ne gleda. Svi pisu i govore jao malim bebama je lice zanimljivo i tko zna sta a mene moja bebe uopce ne gleda. Gleda gore u strop i u luster i slike na zidu a ja kad dođem ispred njega kao da me uopce nema. Poceo se osmjehivati onako bebski s cijelim licem i ocima i sve ali rijetko se meni smije, uhvatim ga da se smije u zid ili u te slike... pa ja ne znam kako da se ne brinem, je li to normalno????
Renoveno Moj savjet ti je da se ne brines . Moj malac je gledao iza sebe( izvije se i gleda unazad, ako sam se dobro izrazila) posmatrao slike, zid , knjige na polici. Ja sam bila sludjena, i nervirala se jako. Medjutim kako smo rasli i razvijali se sve je bilo bolje, i kontakt i paznja . Tvoja beba je toliko mala , eto poceo se smjesiti. Problem je sto citamo previse po internetu, ja sam prestala to ciniti. I bolje je i meni a i njemu. Sve ce to doci na svoje, ne brini vjeruj mi .
Maja sinoc smo bili kod nekih prijatelja i bila je djevojcica od 9 mj. Isto tako ne posjeda se sama okrece se i puze vojnicki. Tako da ne brines sto se toga tice. Igra se sa zveckicama nema nesto posebno ali jedino sto je bas trazila nas ocima ko god prica ona samo gleda u njega. Msm dalje je nije joj se niko unosio u lice.
A možda je gledao anđele
Moji su isto zujali, ali to se poslije sredilo. Za informaciju - obojica nose naočale, tako da je to neusmjeravanje pogleda često povezano s nekim smetnjama vida. Neke se poslije riješe kako glavica i oči rastu, a neke treba poslije korigirati. Nikakav problem - puno ljudi nosi naočale.
Maja molim te nemoj nas zaboravit sa vijestima. Cekamo samo tebe da nam javljas.
Draga Maja jeste li pokusavali uslikati dijete sa blicom, ja svog jesam i dala sam pedijatrici sliku, posto je jako razlicit odsjaj u ocima, tako da smo upuceni kod oftamologa. Mada ja bas i ne mislim da on ne vidi, jer igracke i dudu prebacuje iz jedne ruke u drugu, ali evo moramo i to provjeriti. Kako je kod vas stanje sada?
Evo drage mame da napisem update. Znaci ovako, u ova dva mjeseca napredovao je. Kontakt ocima jos uvijek kratak, s time da nekoga ne zeli ni pogledati. Veseli se tati, baki, tetki. Voli pse i jako im se veseli. Dize rukice da ga se podigne, ali pritom gleda u pod. Razumije jednostavne naredbe kao sto su: dođi, drži, ne ne, vidi i daj rukicu. Jucer je poceo i pljeskati. Puze i dize se na noge, napravi par koraka. Sada cekamo pokaznu gestu i prve rijeci. Poceo je i brbljati vise, spajati slogove: ba ba, di di, da da, ge ge. Sve u svemu, cini mi se da polako napreduje i nadam se da ce biti sve ok. Kako vasi malisani?
Ej Ivana hvala ti sto si nam se javila. Kod nas je isto jos uvijek izbjegava kontakt u uspravnom polozaju dok lezi prati ali ne u svakom uglu i tu ako pridjem blize ne gleda. Jako mi se obraduje kad odem negdke pa se vratim cak ako cuje mi glas a ne vidi me pocne plakati. Nadamo se da ce biti dobro. Drago mi je zbog vas javljajte nam opet novosti.
Dobro je da ti se obraduje i sto place za tobom. Moj isto place kada odem iz sobe, a place i za bakom.
Nisam pokusala , mada primjecujem da nekada ucestalo trepce i da trlja cesto okice, no kako je na poslednjem pregledu pedijatar utvrdio da ima pincetni hvat ,dobro pracenje i ostalo , nije nas uputila oftamologu . Pregled je trajao svega 10-tak minuta , sto je po meni kratko ali vjerujem da njihovo iskustvo moze uociti neki problem brzo, ukoliko postoji .Cekacemo do septembra sto se vida tice. I dalje izbjegava pogled kada smo blizu ali cim se malo udaljimo usmjeri pogled ka nama. Ostalo je sve kako treba . ❤️
Maja81 molim te da nam odgovoris? Puno bi nam znacilo da znamo sta se desava sa vasom bebom? Da li da trazimo pomoc ili ne?
Dok čekaš Maju da se javi, evo baci pogled na stari topic o suznim kanalima - možda nađeš nešto zanimljivo: http://forum.roda.hr/threads/72197-Upala-oka-ili-za
Ako misliš da treba zatražiti specijalistički pregled, uredno zatraži od pedijatra uputnicu. Najgore što se može dogoditi je "puhanje na hladno" tj. da odete oftalmologu prerano ili bez potrebe, ali ako djetetu treba nekakva terapija, dobit ćeš upute "Javite se za 6 mjeseci" ili "krećemo odmah s tim i tim lijekom....". Poslušaj svoj osjećaj. Sretno!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.07.2019. at 08:39
Hvala Peterlin. Mi smo vec bili kod oftamologa kad je bio jos mali ali to je bio pregled samo pracenje predmeta u svim smjerovima i sa lampom oko pregledao. Ustanovio da je sve ok. Dao kapi za oci i za 6 mj kontrola.
Mene bas interesuje da li je maja isla na pregled i da li druge stvari napreduju kod nje. Njen je sad vec godinu mnoge stvari osim kontakta ocima se mogu posmatrati ali eto cekacemo da se Maja javi.
Hvala jos jednom
Zene moje, izvinite sto me nije bilo dugo, kako ne dobijam notifikacije da imam poruku tako nisam ni ulazila ovdje, pocela sam raditi pa ne znam kud’ cu prije Mi nismo isli oftamologu, malac i dalje ne voli kad mu se neko priblizi , odmah okrene glavu ali nas doktor smatra da nema potrebe ici oftamologu. On je sad vec djecak od 13 mjeseci, govori mama, deda, baba, njam, brm....ima pokazni gest , jako je vezan za mene i place kad god vidi da me nema. Poceo je od prije nekoliko dana da slaze kocke jednu na drugu. Ne prica mnogo ali razumije dosta kada mu se obracam, voli zivotinje posebno mace . Nemojte se brinuti previse jer sve to dodje na svoje, svi smo razliciti , neke bebe su naprednije u pocetku ali ostale ih cesto sustignu u zivotu. Bitno je da se osjecaju voljeni i zasticeni. Nadam se da je i kod vas sve u najboljem redu . Miki, Worried i ostale zene - ako se ne javim odmah ne zamjerite ali tu sam za sve sto treba. Da, vidim worried mi je napisala da imam PP ali nazalost ja ili je ne umijem naci ili nemam pp.
Pozdrav, moja beba od 3 mjeseca ponaša se slično kao i vaša. Je li se kod vas što promijenilo?
Pozdrav, imam bebu sa sličnim simptomima kao Maja i Miki. Kako su vaše bebe?
Hej Lala. Moj djecak sad ima 10 mj i mislim da je dobro.
Kontakt ocima je sad dobar i dalje ne voli kad mu se neko unese z facu ali dosta dosta bolje nego prije. Razumjevanje je pocelo. Dobio je pokazni gest sto je meni jako bitno. Igra se u skladu sa dobi. Sve u svemu msm da je ok. Pratim i dalje ali sam opustena. Ne brinite uzivajte u bebi ali pratite. Zelim vam puno srece
Puno hvala na odgovoru, ako možete javite se kad će imati godinu dana, kad razvije združenu pažnju. Drago mi je da je dobro. I vama puno sreće.
Naravno, javim vam se. Mozete mi pisati i na broj jer ne ulazim tako cesto ako vas bude nesto interesovalo.
On se sad sa 10 mj jako lijepo igra, vozi autice pokusava da baca loptu bratu, ljuti se ako mu brat uzme igracku. Sve u svemu zadovoljna sam. Pa vidjecemo dalje.
Evo ja cu vam za svog odgocorit posto je bilo identicno. Moj ima 2 godine i sve je potpuno uredu. Nikad nisam vjerovala da ce tako biti ali jeste cak napredniji od svih vrsnjaka. Sve govori, recenice duge smislene. Bice i sa vama sve ok ne brinite.
Pozdrav, neki dan smo napunili 9 mjeseci, ona je izrazito napredna beba, sa 5 mjeseci se posjela, propuzala, sa 6 se digla na noge,evo čekamo dan da prohoda.Izrazito je vesela, obožavala glazbu, maše rukicama, prati sve oko sebe, od zvukova, ljudi.. Sve izgleda sasvim ok osim tog pogleda. Poboljšalo se, iz daleka ona gleda i prati, dok leži gleda u mene, ali u oći i ne baš, ali blizu baš izbjegava pogled i uvijek gleda negdje pored. Izluđena sam već, pedijatrica kaže da je sve u redu i da je premala za ista, da pratimo.. Kako se vaše ponašalo u toj dobi? Što je normalno, što nije, vec mislim da sam prolupala
Pozdrav,kako su vam sada decica,iscitala sam celu temu ,moja beba ima 3 meseca i identicno ponašanje sam primetila i uplašila se ,jako sam zabrinuta. Hvala
Molim vas za odgovor,hvala
Tri mjeseca je stvarno rano. Pričekaj još koji mjesec. Male bebe su prirodno dalekovidne i ne mogu fokusirati pogled. S vremenom se to popravi. Ako i dalje bude isto, pedijatar će dati uputnicu za oftalmologa. Do tada pokušaj gledati da li dijete pogledom prati igračku koju digneš visoko u zrak.
Ako su im stvari i lica preblizu, dok još ne sjede gube fokus. Kad narastu, to bude bolje. Strpljenja i sretno!