Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 616

Tema: kupnja stana za djecu ili štednja u nekretninama

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ova tema me je zela danas... ali evo cijeli dan razmišljam o svojim prijateljima i poznanicima i zbilja ne mogu ništa zaključiti da je netko “životno” više ili manje “uspješan” jer je radio dok je studirao, jer je bio podstanar, živio u domu, sa starcima... ono, potpuno razumijem kako se razlikovao život onih koji su za vrijeme studija živjeli sa starcima ili ne, i koji su ozbiljno radili za vrijeme faksa ili ne...

Štoviše baš sam se sjetila kućnog prijatelja, Lilina noćna mora ... s 35 živi još sa starcima, završio fini faks s kojim se fino zarađuje... on i radi, malo putuje, puno izlazi, ali i većinu vikenda prespava jer se oporavlja od vikenda, ni brige, ni pameti, ni kučeta, ni mačeta... danas, 12 godina kasnije on je uspješan menadžer, jako fina dvoznamenkasta placa, sagradio je kuću, ima troje djece i dva fina auta.

Ne znam sto zaključiti, al ne zaključujem ništa loše . I njegove rane tridesete nemaju veze s njegovim kasnim četrdesetima . Ako njegovi starci njega nisu tada željeli izbaciti iz kuće, zašto je važno kako on živi svoj život...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lili je samo nepopravljiv optimist .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajd drago mi je da je Mima skužila da se nisam imala namjeru postavit superiorno, žao mi je ako je tako zvučalo.Zaista.
    Nisam mislila ništa loše s tim da je netko sporiji tip netko energičniji.Uostalom moj muž je upravo taj “sporiji“ tip pa sma ga odabrala za partnera

Ja samo nastojim u svemu naći nešto dobro, nešto pozitivno.

Čoksa moj život je bio sve samo ne ravna crta, puno teškoga je bilo al ne bih sad to razvlačila.
    Jedni kažu mi ne želimo da naša djeca idu težim putem, osigurat ćemo im ovo ono, ja samo želim reći da i teži put (što je uopće kome teško je relativno) ima svojih prednosti kao i sve u životu. Ne treba u životu zazirat od izazova, prepreka...

Ne znam jesam li jasnija

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jest, bila je ovdje jedna legendarna forumašica koja se pitala treba li djecu slabo obući pa ih vući po blatu i kiši ..

Ja bih rekla :dao Bog našoj (ili vašoj) djeci život bez prepreka i teškog puta.

Inače, kad JA razmišljam o SVOJIM prijateljima i poznanicima definitivno mogu zaključiti da je najbolje onima kojima su roditelji dali dobar poticaj, zaleđe, start i koje su dobro pogurnuli; bolje rečeno koji su već obiteljski pripadali jednoj povlaštenoj kasti.
    To je tkao definitivno u Hrvatskoj, a čini mi se da nije drugačije niti po bijelom svijetu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pisale smo istodobno.
    Bubi hvala, to je istina,ja valjda da padam u provaliju, misila bi nekim čudom da će se stvoriti mreža ispod il će me zgrabit neki zgodan padobranac odozgo

S obzirom na ovo današnje vrijeme teškog pesimizma i kritike, ja se ne želim odreć svog pinky pogelda na svijet, a bome ne znam i kako bi to izvela, to je dio mene.

Tema fana na je mraaak

BB super ti je taj sused ipak završio

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa jest, bila je ovdje jedna legendarna forumašica koja se pitala treba li djecu slabo obući pa ih vući po blatu i kiši ..

Ja bih rekla :dao Bog našoj (ili vašoj) djeci život bez prepreka i teškog puta.

Inače, kad JA razmišljam o SVOJIM prijateljima i poznanicima definitivno mogu zaključiti da je najbolje onima kojima su roditelji dali dobar poticaj, zaleđe, start i koje su dobro pogurnuli; bolje rečeno koji su već obiteljski pripadali jednoj povlaštenoj kasti.
    To je tkao definitivno u Hrvatskoj, a čini mi se da nije drugačije niti po bijelom svijetu.
    Mima moguće da je to istina u RH, al ja mislim da je najveće bogatstvo koje ti roditelj može dati da te nauči životu, pravom životu i kako se s njim nosit jer tamo neki stan ili auto neće ništa značit kad mlad čovjek zatrokira u posl.okruženju nenaviknut/neotporan na život i moguće nedaće/izazove koje nosi.

Odoh ja u filozofije, bit će previše sam romantična.

Nisam nikad težila nikkavom startu u životu da mi ga netko osigura, ja ću zdrava, mlada, svojim rukama, radom, znanjem i trudom. Da je lakše je lakše je, al kažem.ja o tome nisam ni razmišljala.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Lili, samo raspravljamo, ne zamjeramo . Sve ima svoje prednosti, i težak i lagan put, i na kraju većina bude zadovoljna životom osim u nekim ekstremnim slučajevima teških promašaja (kao što su gotovo svi zadovoljni u svojoj srednjoj školi iako im nije možda bila 1. izbor).
    Meni je i taj mali Milić super kako mu se sve fino posložilo u životu, neka je, samo da tata ne drži mise o tome kako bi i što trebalo . A super mi je novinar, duhovit i zanimljiv.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam primijetila da ovi s dobrim zaleđem trokiraju u poslovnom životu, dapače.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sad sam baš radoznala za tu forumašicu koja bi vukla djecu po blatu i kiši ili je to bila ironija?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mima ti si pljunuta moj muž.

On je uvijek primjećivao kkao je lakše onima koji imaju zaleđe/poticaj ne kreću od nule. A ja njemu:A šta tebi fali? Pa ništa al njima je bilo lakše,rado bi da je tako i meni netko nešto osigurao.

Ja njemu: šta te briga živi svoj život .
    Ja ni ne primjećujem takve stvaro a kamoli da zavidim ikome.
    Dao Bog da mogu svi sve.

Čoksa slažem se licemjeran je Milić ispao s ovakvim izjavama, niaam uopće znača za sina i ostalo.Stoga mu je bolje ne davat izjave na tu temu
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.11.2018. at 22:21

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mima, kažeš “najbolje je onima sa zaleđem”... al tu pričamo o materijalnim stvarima, je li tako?
    Ok, nećemo se lagati i reći da je svejedno jesi li čistačica ili direktor, “bitno je tko je koliko zadovoljan i zna uživati u životu”... ali ja sam ovu temu više shvatila u nematerijalnom smislu... što ti raniji ili kasniji odlazak od kuće daje u životu općenito, kako ćeš se odnositi prema životu, kako ćeš ga živjeti, a ne samo što ćeš i koliko imati... (#nisamčitalabučevićišimlešusamokažem )

To mi je za djecu važnije, “kakvi će biti u glavi”. A za to mislim da mjesto na kojem živiš s 18-25-35 nije uopće među najbitnijim varijablama. Odnosno, čini mi se da oni koji jako pozitivno gledaju na rani odlazak od kuće da mu daju nepotrebno velik značaj za budućnost te osobe.

Ti Lili zbilja misliš da bi ti bila drugačija ti da si otišla od kuce s 28? Da, tih 10 godina ne bi živjela istim načinom života, a je li to baš ono što te u značajnoj mjeri oblikovalo kao osobu?

Kad čitam casinu priču, tu vidim ono nešto teško u životu što te oblikuje. Ali neke “srednje priče” i financijski potpomognuta samostalnost mi se ne čine nečim tako presudnim za osobnost.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U Njemackoj se valjda zadnjih 20 godina diskutira zasto mladi ostaju kod roditelja. Evo ovdje ima karta udjela odraslih 25 do 29 godina koji zive s roditeljima:
    http://m.spiegel.de/panorama/gesells...a-1165435.html

(nema veze sto je na njem., samo pogledajte kartu i tablicu ispod s udjelom odrasle djece kod roditelja)

Muska djeca puno dulje. Za rekordne opcine muskih je preko 50% kod roditelja. Zena je upola toliko.

Prosjecno Bavarska uvjerljivo vodi i neke opcine u Thueringenu. Trenutno je jug Njemacke puno bogatiji od sjevera, a djeca se puno ranije osamostaljuju na sjeveru.

Nije to nikakva balkanska ekskluziva, niti je neimastina glavni razlog. Kod nekog mozda je. Ali vecinom to nije presudno, odnosno postoji vec neka varijanta.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 15.11.2018. at 22:55

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kako da shvatim temu o tome treba li djetetu kupiti stan nego u materijalnom smislu ?!

Pa ovdje ljudi brinu hoće li im djeca biti 'nesposobna' ako ne prođu teški put, i ako dobiju preveliku potporu od roditelja, a sve to u zemlji gdje najbolje žive (materijalno, ali ne samo materijalno - imaju najbolje šanse za uspjeh u poslu/karijeri, za napredovanje, njihova djeca su u ovom suludom vremenu najbolje osigurana) oni koji su dobro umreženi/imaju zaleđe/pedigre/dobre veze. To ja konstatiram, ne znači da zavidim.

(kao ovaj Milić junior naprimjer)

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bučević Šimleša

Kad me pitaš Bubi, mogu ti reči 150% da ja ne bi živjela istim.načinom života tih 10 godina a oblikovalo me jako to rano ostamostaljivanje, posebno jer u našoj eri nije još bilo mobitela pa nisam mogla zvrcnut mamu i tatu kad mi nešto zašteka ili trebam pomoć, samo i ako ih ulovim na fiksni s govornice. al to ima i prednosti jer se mene ne moće uvijek dobit hehe

Vjerojatno neke glavne crte osobnosti bi bile iste, al ona snalažljivost i spretnost koju je spominjala Nano se imala prilike razvijati tijekom stud.godina kad si sam u nepoznatom gradu s nepoznatim ljudima.

Al ja bi uvenula da sam se vratila roditeljima nakon toliko vremena jer neopisivo puno volim svoju slobodu i da nakon odvojenog života opet dođem pod rodit.krov, meni je to bilo ono nezamislivo.
    Da me se pita jesi gladna, jel ti hladno, da ih probudim kad noću dolazim izvanka (u stanu su,nije kuća).. ono ja sam to sve bila prerasla a njima sam uvijek njihovo dijete. I danas me mama s 40+god zove i pita jesam gladna i sl.stvari. sve je to dobra namjera al ono...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.11.2018. at 22:59

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Temeljem neznanstvenog promatranja okoline rekla bih da nije presudno s koliko godina odlaziš od kuće, nego prvenstveno koliko su ti roditelji imali zdrav i inteligentan pogled na život.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa čoksa naravno da je i to.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.11.2018. at 23:00

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nastavno na moj prethodni post, ispada da je siromasniji dio zemlje kod onih koji se ranije osamostaljuju. A ja znam bas puno sjevernjaka koji su preselili na jug na bolja radna mjesta.

Isto tako ta najbogatija Bavarska ima mislim najvise praznika.

Hocu reci, tesko je pausalno donositi zakljucke.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A i koliko sam uspes razviti zdrav pogled na zivot, kad vec jednom izadjes, ili pobegnes :D, iz roditeljskog doma
    Kad gledam svojih 4 dece, svi su razliciti, s***acemo ih sigurno na posve razlicite nacine. Ali i ako ih puno zeznemo, ipak ce te individualne razlike uticati na to kako ce se snaci sami s svojim zivotima u odrasloj dobi. Nadam se najboljem!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Opet, nesto materijalne (i ine) podrske nece im biti na odmet

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A kako da shvatim temu o tome treba li djetetu kupiti stan nego u materijalnom smislu ?!

Pa ovdje ljudi brinu hoće li im djeca biti 'nesposobna' ako ne prođu teški put, i ako dobiju preveliku potporu od roditelja, a sve to u zemlji gdje najbolje žive (materijalno, ali ne samo materijalno - imaju najbolje šanse za uspjeh u poslu/karijeri, za napredovanje, njihova djeca su u ovom suludom vremenu najbolje osigurana) oni koji su dobro umreženi/imaju zaleđe/pedigre/dobre veze. To ja konstatiram, ne znači da zavidim.

(kao ovaj Milić junior naprimjer)
    Moj bi ti tata, temeljem bogatog životnog iskustva i hrpe nevjerojatno tragičnih i nevjerojatno sretnih okolnosti koje su ga oblikovale, rekao da je umreženost najvažniji faktor i ogledalo inteligencije .

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja bih se slozila s tatom. Bila previse puta u (ne)prilici da ne mogu da budem integrisana u ni jednu vrstu mreze iz diskriminatornih razloga.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pa razumijem Lili, ali ni ja tih 10 godina razlike ne znam da sam imala puno različitiji odnos s roditeljima... pa nitko me nije pitao ništa nikad... danas kad razmišljam o tome uopće se ne sjećam baš nikakvih nesloboda, od faksa sam radila sto i kad sam htjela, ne sjećam se nikakve situacije u kojoj ja njih zovem da mi uskacu i pomognu. Nije mala stvar sto nisam plaćala rezije i stanarinu, ali u bilo kojem drugom smislu oni nisu meni bili nikakva “omča”.

Npr. ponedjeljkom smo na nekoj godini faksa imali predavanja 8-10, pa 12-14, pa 18-20... ja nikada ponedjeljkom nisam išla doma jer mi je tramvajem bilo predaleko da se vraćam, a htjela sam ići na sva tri predavanja... u međuvremenu smo visili u menzi, i NSB-u, i onda još poslije predavanja na neku tribinu ili u Močvaru i dođem doma u 4 ujutro. A otišla sam cca 20 sati ranije. I niko me ništa nije pitao niti sam morala zvati i javljati se... njima je bilo normalno da mi nekad zaružimo... isto sam živjela u stanu, ali naučiš ulaziti tiho ... ili recimo odem s curama na neki put, na more... nisam zvala starce svaki dan i javljala se... kad se sjetiš... češće me danas ubija s tim viberom nego tada.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Slažem se Mima, sve to stoji. Ali ima i puno takvih kojima jako fali zdravog i inteligentnog pogleda na život. Ne zavidim, samo konstatiram.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

O čovječe hoću li išta danas korisno napraviti osim ostaviti trag na ovoj temi?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bb isto sa mnom.samo tu tipkam,ajd i odmaram jer sam na bo.odmor mi koristi.

Joj moji bi mene puno više ispitivali, brinuli se, di sam šta sam, jesam li gladna cijeli dan na nogama....ovako bolje im je da nisu znali mirni oni, zadovoljna ja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A primjer za pomoć; ono mama jel mi možete poslat autobusom moj karton u Zg našla sam si zubara/ginekologa i sl da se prebacim?koji bus, sat, peron?

Ili ono kad želiš razgovarat s mamom jer ti je upravo nesmotreno blesava dr.u Vinogradskoj rekla da imaš strašne probleme s venama u 21.god (genetika) i da ćeš maltene odapet ako ih ne operiraš u roku keks? Full me isprepadala a mene nije lako prepast.Ja sam oduvijek obožavala razgovore s mamom, to volim i danas, često se čujemo,al svatko pod svojim krovom

Na temu vena, operirala sam ih al s 35 godinica.Odapela u međuvremenu nisam. “samo“ trombovi u trudnoćama.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.11.2018. at 23:37

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    A i koliko sam uspes razviti zdrav pogled na zivot, kad vec jednom izadjes, ili pobegnes :D, iz roditeljskog doma
    Kad gledam svojih 4 dece, svi su razliciti, s***acemo ih sigurno na posve razlicite nacine. Ali i ako ih puno zeznemo, ipak ce te individualne razlike uticati na to kako ce se snaci sami s svojim zivotima u odrasloj dobi. Nadam se najboljem!
    Kli kli baš si me nasmijala.

Ja se sutra ujutro skidam s moba i teme jer kad me povuče ne prestajem tipkat

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Lili je samo nepopravljiv optimist .
    X
    e a nije da nema i onih kojima je sve teško i ne mogu, ne stižu
    ne mogu na plažu s jednim djetetom jer to horor
    ne mogu raditi za vrijeme faksa jer je njihov faks zahtjevan
    ne mogu očistiti stan cijeli vikend jer ne mogu
    ne mogu stići skuhati jer rade
    nastavi niz
    onda su oni koji mogu nabrijani i iritantni
    to mi nije u redu
    ako oni ne mogu/ne žele, to je njihovo pravo i ok.
    ali dopusti da ovi drugi mogu
    ne zato jer je njihov faks lakši/djeca lako odgojiva/posao nezahtjevan, itd. itd.
    nego zato što im je sve to važno.

apropos teme
    mislim da sam djeci dužna pružiti mogućnost školovanja
    kupovanje stanova/gradnja kuća i planiranje njihove budućnosti na taj način mi je van pameti
    nikad za to ne bih dala novce
    za obrazovanje, usavršavanje, putovanje u svrhu edukacije, to da
    do neke dobi, razumije se, ne baš do 30.te
    i nemam ništa protiv da se odsele i osamostale nakon srednje škole
    neka rašire krila i idu, to je prirodan slijed

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku

Npr. ponedjeljkom smo na nekoj godini faksa imali predavanja 8-10, pa 12-14, pa 18-20... ja nikada ponedjeljkom nisam išla doma jer mi je tramvajem bilo predaleko da se vraćam, a htjela sam ići na sva tri predavanja... u međuvremenu smo visili u menzi, i NSB-u, i onda još poslije predavanja na neku tribinu ili u Močvaru i dođem doma u 4 ujutro. A otišla sam cca 20 sati ranije. I niko me ništa nije pitao niti sam morala zvati i javljati se... njima je bilo normalno da mi nekad zaružimo... isto sam živjela u stanu, ali naučiš ulaziti tiho ... ili recimo odem s curama na neki put, na more... nisam zvala starce svaki dan i javljala se... kad se sjetiš... češće me danas ubija s tim viberom nego tada.
    Na ovo sam mislila kad sam napisala da moja ne kaska ništa za mnom koja sam otišla rano iz roditeljskog doma.
    ona ima ovaj način predavanja svaki dan osim petkom, a onda obično radi.
    izlazi kad hoće, gdje hoće, kako hoće, a i vraća se doma isto tako, ne kad joj ja kažem.
    istina, ne mora se brinuti oko troškova života, više volim da ono što zaradi potroši na putovanja,
    ali isto tako nema neograničena sredstva za svoje potrebe i mora gledati kako će potrošiti s onim s čim raspolaže.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Aaaa Flopice hvalaaaa

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa ovdje se prica o bezbroj modela zivota za vrijeme studija, a ispada kao da su samo dva. Il zivis sa starcima ili ne zivis. Jedno je zivjeti u studentskom domu, imati financijsku potporu od roditelja i faks koji tolerira redovne poslove sa strane i stvarno vjerujem da vecina mladih od takvog zivotnog stila moze samo profitirati. No npr ja sam upisala faks 2002., moje selo nije imalo pravo na dom jer smo preblizu Zagrebu- javnim prijevozom dva sata. Ja sam zivjela u kucici u vrazjoj materi, bez tople vode i frizidera. Zime su bile fakat ocajne. Faks je uzasno zahtjevan, pogotovo prve tri godine. Ucila sam dvoznamenkasti broj sati dnevno. Jos su tu predavanja, vjezbe. Do faksa mi je trebalo sat vremena. Radila sam kad sam mogla. Odmarala nisam. Imala sam stipendiju. To je bilo 1000 kn mjesecno. Jela sam ocajno. Mislim definitivno ne bih voljela da mi se djeca tako celice. Poslije 3. godine bilo je lakse, radila sam redovito kao konobar, a onda sam se i dobro udala i ukoracila u zivot s centralnim. Mislim sigurno me oblikovalo to iskustvo, mislim da sam vec i pisala o tome na onoj slicnoj temi. I tako mi je bilo jer nije moglo drugacije i i dalje se smatram privilegiranom jer u hrpi zemalja ne bi takva sirotinja ni dosla do medicine, ali ne mislim da je takva muka potrebna da bi se bio snalazljiv, uspjesan, suosjecajan ili sto ja znam sto. Sto se naslova teme tice, stanove ne mislim djeci kupovati, ali mislim uloziti i ulazem novac u njihova skolovanja. Koja ce ih pretpostavljam, nadam se ( a malo i bojim) rano osamostaliti i odvesti van doma.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bojim se i pitati-što s onima koji neće studirati?
    Malo mi je ton ove teme otišao u odbojnom pravcu-ono kaj ono, kužiš, moraš ovak moraš onak, ja najbolja, ništa drugo ne valja.....
    Ima djece koja ne žele studirati. Ima onih koji oće studirati ali ocjene im nisu ni približne za nekakvu stipendiju, što su oni, za baciti? Ima onih koji pokušavaju godinama završiti faks pa odustanu, te ne spominjete. Ima i onih koji žive s materom i ocem do 40-e jer nema posla. Malo mi zvučite čudno, kao da živimo u nekom drugom svijetu, opet smo se digli na neke neviđene nivoe, da ne kažem nepostojeće, idealne...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Bojim se i pitati-što s onima koji neće studirati?
    Malo mi je ton ove teme otišao u odbojnom pravcu-ono kaj ono, kužiš, moraš ovak moraš onak, ja najbolja, ništa drugo ne valja.....
    Ima djece koja ne žele studirati. Ima onih koji oće studirati ali ocjene im nisu ni približne za nekakvu stipendiju, što su oni, za baciti? Ima onih koji pokušavaju godinama završiti faks pa odustanu, te ne spominjete. Ima i onih koji žive s materom i ocem do 40-e jer nema posla. Malo mi zvučite čudno, kao da živimo u nekom drugom svijetu, opet smo se digli na neke neviđene nivoe, da ne kažem nepostojeće, idealne...
    ma joj trina kako ne pa pričalo se o odlasku od kuće sa 18 nakon srednje i zaključak je bio da ne bi imali od čega živjeti.
    više je bazirano na studiju, jer većina onih koji tako mladi odlaze od kuće idu studirati.
    a što se tiče propalog studenta i tu imam primjer - sebe
    pred diplomom više, zatelebala se toliko da ni danas još uvijek ne razmišljam o završetku.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ma joj trina kako ne pa pričalo se o odlasku od kuće sa 18 nakon srednje i zaključak je bio da ne bi imali od čega živjeti.
    više je bazirano na studiju, jer većina onih koji tako mladi odlaze od kuće idu studirati.
    a što se tiče propalog studenta i tu imam primjer - sebe
    pred diplomom više, zatelebala se toliko da ni danas još uvijek ne razmišljam o završetku.
    je ali ton teme na zadnje dvi stranice mi je baš nekako ružnjikav ali to sam samo ja, ne zamjerite. I ja i brat smo propali studenti, moja mater je baš ponosna žena. A mi smo i dokaz da možeš ti imati tristo planova sa svojom djecom, a oni na kraju mogu ispasti klošari ko nas dvoje, ja odustala par ispita prije kraja a brat je odustao i "studirao" još nekoliko godina dok mater nije shvatila da je izbačen sa faksa. Ah te divne godine kad ti mozak kaska dvadesetak metara za tijelom. Zato ja od svojih ne očekujem ništa osim da budu sretni i zdravi. I da budu sretni i zdravi malo dalje od mene

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trina, nakon toliko godina na forumu razumiješ valjda da smo mi ovdje intelektualna HR elita čija su sva djeca odlikaši u gimnazijama i primjerenim zahtjevnim fakultetima. Oni drugi u sramoti šute i pišu na receptima i servisnom kutku

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E bas to Trina. Zelim biti tu za svoju djecu zdrava i sretna, a ne slomlje a a oni u kvadratima koji im definitivno za familiju dovoljni biti nece.
    Bilo sa skolom ili sa svojim sposobnostima nek si grade zivot.
    Sad jos fali ona ja unuke cuvat necu jer ni meni niko cuvao djecu nije

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ovdje se prica o bezbroj modela zivota za vrijeme studija, a ispada kao da su samo dva. Il zivis sa starcima ili ne zivis. Jedno je zivjeti u studentskom domu, imati financijsku potporu od roditelja i faks koji tolerira redovne poslove sa strane i stvarno vjerujem da vecina mladih od takvog zivotnog stila moze samo profitirati. No npr ja sam upisala faks 2002., moje selo nije imalo pravo na dom jer smo preblizu Zagrebu- javnim prijevozom dva sata. Ja sam zivjela u kucici u vrazjoj materi, bez tople vode i frizidera. Zime su bile fakat ocajne. Faks je uzasno zahtjevan, pogotovo prve tri godine. Ucila sam dvoznamenkasti broj sati dnevno. Jos su tu predavanja, vjezbe. Do faksa mi je trebalo sat vremena. Radila sam kad sam mogla. Odmarala nisam. Imala sam stipendiju. To je bilo 1000 kn mjesecno. Jela sam ocajno. Mislim definitivno ne bih voljela da mi se djeca tako celice. Poslije 3. godine bilo je lakse, radila sam redovito kao konobar, a onda sam se i dobro udala i ukoracila u zivot s centralnim. Mislim sigurno me oblikovalo to iskustvo, mislim da sam vec i pisala o tome na onoj slicnoj temi. I tako mi je bilo jer nije moglo drugacije i i dalje se smatram privilegiranom jer u hrpi zemalja ne bi takva sirotinja ni dosla do medicine, ali ne mislim da je takva muka potrebna da bi se bio snalazljiv, uspjesan, suosjecajan ili sto ja znam sto. Sto se naslova teme tice, stanove ne mislim djeci kupovati, ali mislim uloziti i ulazem novac u njihova skolovanja. Koja ce ih pretpostavljam, nadam se ( a malo i bojim) rano osamostaliti i odvesti van doma.
    Uh, strašno mi je ovo čitati.
    Tako je i moj muž živio.
    U teškom siromaštvu, ali za studij nije bilo novca. Nažalost.
    Počeo je raditi odmah iza mature i kad je vidio da od plaće u Končaru ne bude nikad kupio stan, otišao je u Austriju, a zatim u JAR.
    Vratio se i kupio stan, a oni koji su ostali su tada zavidno govorili- blago tebi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    E bas to Trina. Zelim biti tu za svoju djecu zdrava i sretna, a ne slomlje a a oni u kvadratima koji im definitivno za familiju dovoljni biti nece.
    Bilo sa skolom ili sa svojim sposobnostima nek si grade zivot.
    Sad jos fali ona ja unuke cuvat necu jer ni meni niko cuvao djecu nije
    Potpis.
    I jedva čekam unuke.
    Ako budem zdrava i živa, ja ću ih čuvati, a kći i zet neka ganjaju doktorate i karijere.
    Cilj je već postavljen: specijalizacija i doktorat prije 35.
    Ako ne tu, onda vani.
    Najvjerojatnije u Norveškoj.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ma uvijek možeš ciljati još više. Mene je moja (9g) jutros pitala da ako završi sve s 5.0 ili bar srednju s 4.8 da li ćemo joj platiti studij na Harvardu Valjda je previše puta gledala Legaly blonde. Pa iako se to uklapa u moje ideje o odlasku na faks i još van morala sam joj reć da jedino ako uspije dobiti stipendiju. No drago mi je da cilja visoko

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Trina, nakon toliko godina na forumu razumiješ valjda da smo mi ovdje intelektualna HR elita čija su sva djeca odlikaši u gimnazijama i primjerenim zahtjevnim fakultetima. Oni drugi u sramoti šute i pišu na receptima i servisnom kutku
    Zaboravila si napisati “NAJBOLJIM” gimnazijama .

U pravu si Trina. Uopće ne znam u kojem smjeru ide ova tema ako su mama i tata SSS ili čak NKV s primanjima puno manjima od prosječnih i dijete je s 17 i 18 već gotovo sa školom i dobije posao za 2800.

Vjerojatno na forumu nema puno takvih ili šute, ali u mojoj okolini (kvartu) ima puno takvih i njihov život ide otprilike u smjeru da su do 25.-te skoro većinom svi u braku s dvoje djece, a žive u nadograđivanoj obiteljskoj kući u višegeneracijskim obiteljima. Ili uspiju naći dobro placen posao, npr. u ZET-u, ili odu u Njemačku i Irsku.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A mislim sto da se lazemo, ja od svojih ocekujem da studiraju, sto ne znaci da ce mi se ocekivanja ispuniti!!
    Pa iz tih cipela i pisem.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis.
    I jedva čekam unuke.
    Ako budem zdrava i živa, ja ću ih čuvati, a kći i zet neka ganjaju doktorate i karijere.
    Cilj je već postavljen: specijalizacija i doktorat prije 35.
    Ako ne tu, onda vani.
    Najvjerojatnije u Norveškoj.

U, do 35. ti je kasno, ako nije doktorat iz vlastite satisfakcije u pitanju bez razmisljanja o utrživanju uloženog. Mislim na svjetsko trziste. Veliki koji mogu birati, zele doktorat do 28, starije ni nece zaposliti.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Interesantno je to s roditeljskim očekivanjima i planovima. Ponekad i smiješno. Moja mama nije dokrajčila faks, njeni su bili poljoprivrednici i nisu mogli više izgurati financiranje u dalekom ZG. To im moj tata i dan danas zamjera (on ima 85g, a mama mi nije živa već 24 g.) čudi se kako nisu mogli malo "stisnuti". Da ne povjeruješ! Pa ju je on upisao na jedini faks u lokalnom gradu, ali uz djecu nije išlo. Opet fail!
    I pomalo je (u sebi) razočaran što mu je svo troje djece završilo fakultete, a nijedno se nije istaknulo nekim velikim dostignućima k'o što ih je on imao tijekom karijere. I kako godine prolaze, karijera mu je sve sjajnija, uskoro će biti prošli direktor svemira.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Joj, čoksa

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    U, do 35. ti je kasno, ako nije doktorat iz vlastite satisfakcije u pitanju bez razmisljanja o utrživanju uloženog. Mislim na svjetsko trziste. Veliki koji mogu birati, zele doktorat do 28, starije ni nece zaposliti.
    Ja se ne bih slozila. U medicini pogotovo. Vecina mojih europskih kolega nema phd do 35. Kao ni hrvatskih.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bilo je pitanja zašto bi nekome bilo važno da dijete s 18 iseli, i zašto bi 18-godišnjaci smetali doma. Ja ne mislim ni da moraju svi iseliti, niti da svaki smeta, ali evo naš punoljetni sin nije bio baš neka sreća za imat po kući u zadnje vrijeme. Jer je to jedna kombinacija zrelosti i nezrelosti, prgave želje za samostalnošću, samoživosti, potrebe za svojim prostorom i lijenosti...i razdvajanje je prirodan odgovor na tu situaciju. Mi dobro poznajemo sve njegove brojne kvalitete, i znamo da će izrast u čovjeka (uz malo pribojavanja "što ako", naravno). Ali zadnje recimo dvije godine nije baš uvijek bio najugodniji sustanar. I kako sad da vam to objasnim, nije više prirodno, ne znam koju drugu riječ upotrijebit, da mama i tata mrgi od 195 cm i 18 godina govore zašto nisi ovo i zašto nisi ono. A ne možeš ne govorit, jer živi s tobom, i hoćeš normalnog ukućanina.
    E sad, ja sam ga čak nagovarala da ne studira, jer se cijelu (zahtijevnu) srednju školu izjašnjavao da ga učenje ne zanima i lagodno se i opušteno provlačio, bez pravih problema, osim (za nas) jadnih ocjena. Pa smo rekli neka ide i radi, pa će se ili dobro snać bez faksa, ili će nakon pet godina zaključit da želi studirat - i to ćemo podržat i financirat. Ili neka putuje po svijetu i traži se. Ili možda pauzira godinu prije faksa (radeći i sudjelujući u kućnom budžetu, ako neće odmah odselit), ma može što hoće, samo se neće vucarat po faksu ne učeći. Odnosno, i to može, za svoj račun.
    I tako, kroz zadnjih par mjeseci četvrtog razreda su sazrele neke odluke. Cijelo ljeto je radio (počeo na naš užas i uzaludno protivljenje prije kraja škole, pa je, kad je nastava završila, radio puno radno vrijeme i vrlo ozbiljno spremao maturu - od totalne lijenosti u 6. brzinu, ali to je on...), upisao faks i eno ga na drugom kraju države, izgleda kao zreo?! mladi čovjek, koji si zna organizirat život, polaže prve kolokvije (kuc kuc) jako dobro, i još šalje nježne poruke roditeljima :D.
    Još mi je jadna stvar bila poželjna, a to je da vidi neku drugačiju sredinu od ove naše i drugačiji mentalitet. Mi smo predlagali studij vani, to nije htio. Ali je otišao dovoljno daleko.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    A mislim sto da se lazemo, ja od svojih ocekujem da studiraju, sto ne znaci da ce mi se ocekivanja ispuniti!!
    Pa iz tih cipela i pisem.
    isto ovako mislim
    pričam im da je teško i s diplomom, a kamoli bez nje
    imaju apsolutnu slobodu birati što god žele, ne pada nam na pamet nametati im bilo što, ponavljamo im da je najvažnije da se bave onim što će ih zanimati
    a sad, što će biti i hoće li biti, ne znam, nadam se da će na kraju sve biti dobro, kako god.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ijao vertex, zavidim na stotu.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde, ja sam htjela napisti do 30-te ali vidim da se granica opasno pomaknula.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku

Stranica 8 od 13 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •