Dobro a što onda misliš da treba ili ne treba. Smatram da u nekim slučajevima ( ne govorim ovdje o ekstremima) učiteljica kao naša npr. s 20 godina iskustva ipak može procijeniti da li bi tom učeniku u tom trenutku u nečemu mogla izaći u susret mimo 'pravila'. Naravno da može pogriješiti, kao što mogu i stručnjaci.
Mi smo na upise u školu došli s papirom u kojem su bule kratke i jasne upute učiteljici. Psihologica nam je rekla, idemo probati ovako ako neće ići i ako će biti potrebno tražiti ćemo IP. To stvarno nisu bile neke strašne upute, vrlo jednostavne stvari.
Npr. jedna od je bila da ju se ne izvodi na ploču i ispituje već postepeno izlaže tome, u klupi sjedeći, u klupi stojeći, pored klupe stojeći, pred pločom okrenuta ploči, pred pločom okrenuta razredu. I slične upute. Učiteljica nije bila zainteresirana pročitati nalaz, pa smo mi na informacijama pokušali doprijeti do nje i objasniti u čemu je problem.
Ovo što kažeš za jedinice da je najmanji problem i da ne gubi samopouzdanje kod mojeg djeteta nije točno. Njoj petica nije petica ako ima jednu grešku, smatra da onda to ne zna. Jako utječe na njeno samopouzdanje koje ionako nije veliko.
Na kraju prvog razreda imala je sve 5, pohvalnicu i još neko priznanje. Znaš šta je rekla? Da nije zaslužila ni pohvalnicu ni priznaje jer je jednom bila opomenuta za pričanje pod satom. Nije htjela ni pogledati pohvalnicu jer ona smatra da ju nije zaslužila. Kad dobije 5 s greškom dođe doma i kaže dobila sam 5, ali ne čistu i nije zadovoljna. Koliko smo truda i mi i psihoterapeutica uložili da to popusti.