Ljudi se jako teško (čitaj; nikako) mijenjaju već se samo utvrđuju u svojim stavovima.
I obrazovno osoblje treba povratnu informaciju da se njihov trud ne uzima zdravo za gotovo a to je kad učenici na satu pozorno slušaju i sudjeluju u nastavi a roditelji se interesiraju za napredak svog djeteta i pitaju nastavnika kako da pomognu djetetu da bude još uspješnije. To vrijedi za učitelje koji daju sebe u školama.
Ovi drugi, što primaju plaću a za učinak ih nije briga, nije im stalo da im generacije djece završavaju razrede bez znanja koje ovi nisu prenijeli, "nisu mogli jer je generacija takva" (čula sam i takvo obrazloženje od jedne učiteljice - da ona u razredu od 28 učenika može raditi samo s njih 2, ostali su beskorisni- !!!), što su u prosvjetnim vodama samo radi mjesečnog primanja a zapravo bi ubili da pređu bilo kamo drugdje ali da ih se oslovljava s mr.sc.prof... njima nema pomoći.
Ja sam u svemu pobornik pisanog traga. Na urudžbeni zapisnik s datumom i potpisom primatelja. Dokaz da problem postoji iz davnina. I istina je da možeš više zakuhati i sebi (svoj djetetu) skočiti na šiju nego nešto postići.
U ovim godinama života pomalo shvaćam da je dobro nekad dobro promisliti i čak odustati od situacije te prebaciti fokus na drugu sredinu (ako u svojoj nisi prihvaćen, odseli se, promijeni posao, prebaci dijete u drugu školu...) nego jahati na nečemu, posebno ako se pomalo osipaju nezadovoljnici koji su ti prvo davali vjetar u leđa a kad su potrebni da podrže inicijativu, ostave te šutke gledajući u pod pa na kraju ispadne da si jedini nezadovoljnik od kojeg se ismijavaju.
Još jedan od instituta, osim skupa roditelja razrednog odjela, osobnog pisanog prigovora s potvrdom primitka, razgovora sa stručnom službom, ravnateljem/icom, je i predstavnik roditelja razrednog odjela u Vijeću roditelja. No, prema iskustvu, Vijeće se (osim ako na mjestu predsjednika nije neka proaktivna osoba) najčešće sastaje 2 puta godišnje, po jedanput u svakom polugodištu i opet....
A može se i formirati Facebook grupa radi ispipavanja terena pa ako se skupi šačica hrabrih i zainteresiranih roditelja...
I da, ako se prijava prosvjetnoj inspekciji šalje neanonimno, znači s potpisom, isti su po obavljenim radnjama / nazdoru dužni izvjestiti podnositelja prijave o rezultatima. Prijava ljepše zvuči kad je više potpisnika na papiru.