Moje friško iskustvo od ove šk.god.
U rujnu je na snagu stupio Zakon o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Posljedično s tim, učiteljica po djeci-učenicima šalje obrazac za davanje suglasnosti po točkama od a) do f) dopunskih, dodatnih i izbornih aktivnosti koje škola nudi a dijete polazi u ovoj šk.godini te da ih mi zaokružimo u svojstvu davanja suglasnosti s pozivom na članak spomenutog Zakona zašto se to traži a mi smo obavezni pružiti, te po djetetu vratimo učiteljici.
Usput, na istom papiru u podnožju malim fontom od recimo 8 piše da davanjem suglasnosti potvrđujemo da smo upoznati s aktivnostima, planom i ciljevima pojedine aktivnosti.
Otvaram stranicu škole s namjerom da pogledam u Školski kurikul koje su aktivnosti, ciljevi i planovi za aktivnosti koje moje dijete polazi / bude polazilo.
Na stranicama škole je prošlogodišnji kurikul. Ništa strašno, najčešće se isti prepisuje godinama uz pojedine sitne izmjene ili dodatke kako se uvrštavaju novi projekti / aktivnosti.
Ali kad već inzistiramo na vladavini zakona...
Šaljem e-poštu učiteljici, s kopijom svim roditeljima da ljudi malo misle a ne samo kud prva guska sve druge za njom, da nisam u mogućnosti dati suglasnost s obzirom da nisam upoznata s planom, programom i ishodima jer nema važećeg Školskog kurikula te molim da prenese upravnim tijelima škole (ravanateljici) da se isti stavi na mrežne stranice.
Učiteljica se pravda da na svakom roditeljskom obavijesti roditelje o aktivnostima a ja pak ne osporavam tvrdnju ali da su informacije šture s pozivom koga zanima više neka pročita u dokumentima na mrežnim stranicama škole te da nisam svoju poruku poslala kao kritiku njoj osobno već kao obavijest da ne mogu dati suglasnost na aktivnosti za koje još ne postoji Školski kurikul koji propisuje plan, program i ciljeve već da poruku proslijedi upravnom tijelu škole da bi nam taj dokument svima bio dostupan.
To, uostalom propisuje Zakon o odgoju i obraz... i Zakon o dopunama zakona o... da se isto donosi Školskim kurikulom koji mora biti javno dostupan svakom učeniku i roditelja a zadovoljenjem te odredbe se smatra kad je dokument javno dostupan na mrežnim stranicama škola.
Učiteljica otpušta gard i poruku prosljeđuje ravanateljici.
(Jasno da je šk.god. tek počela i da se moraju organizirati sjednice Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća, Školskog odbora... uostalom ovom zadnjom dopunom je rok za dostavu Školskih kurikula ministarstvu pomaknut na 15.10. pa je prije tog roka besmisleno tražiti suglasnosti na aktivnosti koje još nemaju važeći dokument temeljem kojeg se odvijaju.)
Školski kurikul na mrežnim stranicama biva postavljen 22.10.2018.g. nakon čega potpisujem dokument suglasnosti.
Je li se išta dogodilo u tom periodu i je li se itko zamislio nad situacijom? Mislim da nije. Dapače, ljudi koji misle svojom glavom su problem i dok god su u manjini smatra ih se čudacima i mutikašama. Jedna mama me pita jel mi treba sva ta gnjavaža i da mi se ljudi podsmijavaju. Ja odgovaram da su ljudi koje se ismijava garancija demokratskog društva i vladavine zakona koju baštinimo ovih 27 godina i da nas treba biti više pa će nam svima biti bolje jer se onda sumnjivi likovi na vlasti više neće smjeti ponašati sumnjivo i svi bismo živjeli puno kvalitetnije živote.
I ne, nisam pravnica po struci, ali mi je dojadilo da me vode žednu preko vode pa prije nego idem uopće pitati za ostvarenje nekog prava pročitam zakon koji uređuje to područje. Pa kad odem do odgovorne osobe na šalter i ona me glatko odbije ja odgovorim ; _ali znate, Zakonom o ...., članak... je propisano da...._ i začas se osoba s druge strane uozbilji pa vodimo pravu polemiku oko predmeta. Onda slijedi prepiska jer za sve volim imati pisani trag. I nakon nekog vremena najčešće ostvarim zakonom garantirano pravo oko ostvarenja kojeg me na početku bez razmišljanja odbiju.