Pokazuje rezultate 1 do 50 od 177

Tema: Ferrante - Napuljska kronika - tema sa spojlerima

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    meni je potpuno razumljiva LIlina potreba da joj se popiša na sreću, a pogotovo onu vezanu za pisanje, jer to je bio njen najveći san a onemogućen joj je (iako realno dugoročno nije, ali ona ima malo taj crno-bijeli pogled na svijet), da smo čitali njenu knjigu vjerojatno bismo čitali o borbi između silne ljubomore i zavisti s jedne strane, i ljubavi prema Eleni s druge
    Čak i nisam sigurna. Lila je, po meni u duši, perfekcionistica. Kao i Lenu, ali ona se s tim uspješno ipak bori - njoj je Lila ogledalo savršenstva, a Lili ništa što napravi zapravo nije good enough i na sve je bah, mogu ja to bolje. Primjer - kad joj je Lenu rekla da je dala njenu knjigu učiteljici, ona nije niti sačekala na reakciju, nego je rekla ma, zapravo nisam s tim zadovoljna, napisala sam još nešto bolje (nije joj bio dovoljan Lenuino divljenje).

Iz svega što pišem(o), nekako zaključujem da je Lila (kao možda i brojni istinski genijalci zapravo), perfekcionist i nezrela - ne može se suočiti sa svojim uspjehom (jer uvijek u njemu traži mrlju), dubinski je nesigurna i ne ustraje u stvarima. Ne bih rekla niti da je neka bolja roditeljica od Lenu, o Lenu samo znamo više i čitamo njenu perspektivu.

Lenu se sa svojim perfekcionizmom uspije izboriti.

Na kraju, iza Lenu ostaju djela stvaranja, iza Lile samo puno pokušaja.

To je moja perspektiva .

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Na kraju, iza Lenu ostaju djela stvaranja, iza Lile samo puno pokušaja.
    pa nije baš tako, i Lila ima brojna ostvarenja, i to na različitim područjima. Od toga da je kreirala, uredila dućan koji je postao in mjesto za kupnju cipela, do toga da je stvorila dobro poslujuću računovodstvenu tvrtku, i nekako je u svemu tome bila pionir.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije baš tako, i Lila ima brojna ostvarenja, i to na različitim područjima. Od toga da je kreirala, uredila dućan koji je postao in mjesto za kupnju cipela, do toga da je stvorila dobro poslujuću računovodstvenu tvrtku, i nekako je u svemu tome bila pionir.
    Ta su ostvarenja s uređivanjem dućana za kupnju cipela i otvaranjem računovodstvene firme baš usporediva s izdavanjem knjige i baš ostvarenje Lilinog sna . To su utilitarna ostvarenja tj. čak autoironična ostvarenja - ona je sama izabrala bit karikatura iz Almodovarovog filma, hoće bit književnica, ali sad se zadovoljila krasnim uređenjem dućana za cipele koji drži njen mafioso - yeah, right. Nisu self-fulfilling ostvarenja. Lila je wannabe alfa. Zapravo je u odnosu stalno sama sa sobom, drugi je malo diraju, pa i Lenu. U svemu nalazi na nesavršenstvo pa odustaje - vidi da se knjiga može i bolje napisati, vidi da je aktivizam dijelom pozerstvo, ništa i nikad nije good enough. Ona sama sebi nije good enough. A isto je istina i za Lenu, ali ona mi je tu pozitivniji lik.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.11.2018. at 09:55

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    U svemu nalazi na nesavršenstvo pa odustaje - vidi da se knjiga može i bolje napisati, vidi da je aktivizam dijelom pozerstvo, ništa i nikad nije good enough. Ona sama sebi nije good enough.
    Da, to je sve istina, ali ona je meni tragična figura, i sve je zapravo razumljivo - kako će biti good enough kad ima samo osnovnu školu? To ju sigurno cijeli život muči, baš zbog tog perfekcionizma. I zato je autodestruktivna, nesretna i ne može se smiriti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •