Tako je, slažem se. Ali, sve je pitanje mjere. Koja je mjera za individualnu osobu - teško je reći. Radi ono što te veseli je zapravo poučak, dok se ne pretjeruje.
Vezano za utjecaj trčanja na kuk, ja sam u nekoj FB grupi za raznorazne kuko-gluposti (fellow-patnici se od milja zovu "hipsters"). Jedan ogroman dio te grupe - nekakva ozljeda kuka koja se zove femoroacetabularni sraz (FAI hip impingment) - u njoj ima postotno puno žena trkačica. Neke se operiraju i nastave. Neki linkaju članke koji dovode sve veću incidenciju problema s kukovima sa sve manjom ženinom dobi s time da su žene sve aktivnije i bave se svakodnevnim trčanjem, a imaju zdjelicu koja nije muška zdjelica. Žena s problemima kuka, zbog građe zdjelice, ima više od muških. Muški sportaši s problemima u kukovima su su uglavnom body bilderi ili nogomataši (Bilić - oba umjetna kuka- ali on je profi sportaš, nije ovo ala vježbanje, trčkaranje, on je razina Janice i Blanke).
Koliko donosi benefite za osteoporozu, kondiciju, srce itd. - toliko treba biti oprezan da se ne pretjera. Što je pretjerivanje - vjerujem da ti to sve znaš i da te prvo pripreme, zagriju itd.
Ako ćemo s anegdotalnim, non-evidence base u mojoj grupi starčeka (80) - ima jedan koji je svakodnevno trčao - jedva hoda, ošlo koljeno. Ima jedan koji se povremeno bavio sportom - super je, Dorian Gray po svemu. Ima jedna koja je voljela jest - problemi s koljenom, ali manji od ovoga koji je trčao. Ima jedna najmlađa (ispod 70), koja je svakodnevno igrala tenis i ništa je ne boli.
Genetika će presudit. I pametno ponašanje.