Nastavak s ove teme
https://forum.roda.hr/threads/88264-...61#post3272661
Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Pa možda se i s tim engleskim samo klaunira tebi doma, jer vidi da te to uzrujava?
Dobio je nekoliko trojki, baš mu ne ide.
Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
čim počne nered, s njima u park, na igralište (bilo kiša, bilo sunce); ja sam igrala nogomet, ljeti sam uglavnom bila sama s njima, na moru, po tri-četiri tjedna svaku večer sam u plićaku sinu nabacivala lopticu da bi se on mogao bacati (kasnije je postao dobar rukometaš, i uvijek govorim kako su medalje i moja zasluga)

upiši ih na dodatan sport (bazen vam je blizu, plivanje je odlično, umori se i onda navečer samo večera i spavanje; sušenje kose nije problem, dapače, više će vremena provesti izvan kuće i manje će imati prilika za svađu)

svađat će se od sad pa nadalje, to je čest slučaj u obiteljima s više djece; posebno ako je jedno od njih ekstra senzibilno i sve mu ide na živce; prihvati to kao neminovno i pronađi neki način razdavajanja da ne dođe do ozljeda

rukavice bih ja isto ostavila nek nosi; možda ih izgubi do na putu do škole (i prema mom iskustvu, ne kupuju se skupe rukavice djeci niti bilo što o čemu moraju sami birnuti, posebno dječaci - hudice, tenisice za tjelesni, dresovi itd.)

što se tiče zadaće, e to je borba. ako roditelj pusti da dijete radi po svom, onda nema sreće (vidjela sam to u sva tri razreda moje djece; i baš mi je to bilo žalosno, žao mi je bilo djece koja su inteligentna i mogla su puno bolje, ali roditelji su stalno govorili da je škola dječja briga ...)
potrebno je pronaći način na koji će dijete barem malo tijekom tjedna sjediti i učiti (blizu vam je super knjižnica, u čitaonicu, neka čitaju stripove ili igraju igrice na kompu, i onda ih zadrži 15 minuta da ponove zadaću; tamo se ne smije bučiti, pa se neće moći niti derati-upis za djecu do 15 godina je besplatan)

i još jedan detalj, kad sam sama s njima (kad je MM na putu) ja se uvijek bolje organiziram i sve se obavi brže i lakše (i dan danas kad su svi stariji od 15 godina)
zato jer nemam očekivanja da će MM potegnuti; kad je doma, onda se obveze razvlače jer svatko očekuje da će onaj drugi nešto riješiti

tako da, koliko god ti je teško s njih troje samoj, mislim da ti je puno bolje nego s partnerom
a to što dijete želi kod oca, posebno sin, to je često tako ... za majke jako teško prihvatiti... majka zna da otac ima utjecaj na dijete i da je djetetu često puno toga dopušteno kad je s ocem (ja sam sigurna da ne bi od zadaće bilo ništa, a niti odlaska na sportove i sl. jer se mnogim očevima ne da baviti time; djeca shvate da je moglo biti drugačije tek kada dođu u svoju dvadesete ili kada osnuju svoju obitelj, ili pak nikada ... to su boli s kojima se majke, koje su htjele nešto promijeniti i napraviti bolje za svoje dijete, moraju nositi s time )
Bili smo jučer tri sata šetali tu su se malo smirili, došli doma da radim ručak, ubrzo je opet krenulo natezanje, još se oporavljaju od prehlade, msm kašlju nemoguće pa je i san po noći slab, možda i to ima utjecaj.

Što se škole tiče ne mogu dići ruke ako vidim da zapinje s nečim. Evo je najmanja zapinjala s matematikom pa smo prošli. Starija s prirodom i društvom. Msm kako da djeca znaju pojmove "ralica", "koliba" ako to nikada nisu vidjela. Moj stav je da se s djecom uči učiti u manjim razredima poslije sama vode računa.

Plivanje oni ne vole posebno osim najmanje, jučer sam vidjela ima hrvanje i tekvando u sesvetama, mali to neće, on bi košarku, a cure ples, pa ću to ispitati. Po ljeti eventualno uzmem mjesečnu obiteljsku kartu za bazen.

Ne bi on k ocu već je to rekao u ljutnji iznerviran što sam mu uzela njegove najdraže neprocjenjive rukavice s otiskom kostiju, morala sam ih uzeti kad sam curama već uzela hrpu toga pa da ne bude izostavljen, jer za dečke nema toliki izbor nakita, đinđa i sl.

Definitivno s bivšim ne bih mogla ništa, on je veliki faktor stresa i otežavanja.
Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Malo si fulala temu, jer je ovo za djecu od 1 do 3 godine. Mislim da će mu kad prođe 9 godina biti važnije što drugi misle o njemu. Na testu neće morati čitati i govoriti, nego razumjeti ono što im se pusti zvučno ili što pročita.

Ne mislim da ima neki recept, svako dijete je drugačije, a i roditelj, a i model roditelja. Teško mi se s tobom uspoređivati, kad imam samo jedno dijete i brižnog tatu. Trebaš sama procijeniti oko čega se možeš boriti, oko čega ne možeš, a da pritom ne razviješ još veći otpor djeteta.
Da, to me zapravo muči, balans između autoritativnosti, bez da me zamrzi do kraja, imam vremenski okvir do puberteta, a onda su prirodno naklonjeni odupirati se svemu što starci kažu.