No@, strašno je to što na koncu nitko ništa ne zna. I kad se obrada napravi, stručna služba da učiteljima neke opće upute tipa: smanji broj pitanja, daj više vremena.To ja zovem kolektivna individualizacija, vidjela sam je na svoje oči: kao da gluhom, slijepom, nijemom i onom bez ruku daš isti ispit.
Konkretno moje je 15-godišnje dijete nedavno pisalo test s pitanjem tipa je li brži puž ili raketa. Pa ne zna zahebava li je profa ili koja spika stoji iza toga (možda ju je dopao neki test za PP?).
Učitelji koji su voljni IP primijeniti tapkaju u mraku jer kao ne smiju vidjeti nalaz (SS bi im ga trebala interpretirati) i nemaju blage veze što bi trebali napraviti. Mnogi školski liječnici u ZG inzistiraju da se timska obrada provede u Kukuljevićevoj iz koje izađeš s JEDNIM listom papira na kojem napišu F šifru i udare pečat, sad više ne smiju ni preporučiti IP. Detaljne upute dobiju se samo na ERFu do kojeg ne možeš doći min. godinu dana (od rujna me uopće ne žele naručiti jer nemaju ljudi, a trebam nekakvu reviziju i upute za srednju), a nalaz čekaš još min. godinu. Eventualno se nešto konkretnije dobije u Poliklinici g. ZG ili kod pokojeg voljnog logopeda sa strane. Govorimo o metropoli, možeš misliti kako je u provinciji.
Samo izvanredno inteligentan, obučen, pedagoški priučen i uporan roditelj, koji usto ima fleksibilno radno vrijeme, može provesti dijete kroz školski sustav bez da ono psihički oboli (to što ostaju trajne posljedice po cijelu obitelj neću ni spominjati). Djeca roditelja koji nemaju te sposobnosti ili im fali samo neka od njih nemaju nikakvu šansu, put u devijantno ponašanje širom im je otvoren.