Quote Originally Posted by seni View Post
a sto se tice otrovnih roditelja, neodgovornih manipulativnih i zlocestih bliskih srodnika (knjigu otrovni roditelji je zaista dobro procitati) skidam svima kapu koji su smogli snage da presjeku te okove. u ime njih samih, njihove djece i zajednice.
X

Napraviti najbolje za sebe (i za roditelje/djecu/druge bliske srodnike) nije uvijek trpjeti njihove hirove. Ponekad je upravo ovo - prekinuti kontakt - najbolje što čovjek može napraviti. U ovoj generaciji obitelji nisam imala tako drastičan slučaj, ali sjećam ih se iz prethodnih generacija. Nebitno...

Još nešto o roditeljima - brinuti o roditeljima ne znači uvijek ispunjavati njihove želje, nego jednostavno učiniti ono što je u zadanim okolnistima za njih najbolje i izvedivo. Da li će oni time biti zadovoljni - to je drugo pitanje i na njega nema jednoznačnog odgovora.

Što se pak djece tiče - ne znam što bi moji sinovi trebali učiniti da ih se odreknem (to mi je u mrtvom kutu) ali trudit ću se iz petnih žila da im omogućim slobodu, tj. da ih ne opterećujem nekakvim zakonskim osnovama za brigu o roditeljima i slično. Već sad gledam da si osiguram način preživljavanja u starosti koji neće opterećivati moju djecu. Koliko će to biti izvedivo -nemam pojma, ali voljela bih da njihova odluka da brinu o nama nije obveza nego njihova slobodna volja. Isto kao što sada mm i ja brinemo svatko o svojim roditeljima, s tim da pomažemo jedni drugima + uključujemo djecu u to na redovnoj bazi, ali dobrovoljno. Nitko ih ne tjera da odu štajaznam baki oprati prozore ili iznijeti smeće, ali kad smo već tamo - rasporedit ćemo posao tako da se sve obavi, a da nikome ne bude preteško. Nisam o tome unaprijed razmišljala kao o lekciji koju sinovi trebaju dobiti (mi jednostavno živimo tako jer mislimo da je tako ispravno, iako nas majke često znaju izluđivati neprepoznavanjem bitnih stvari i inzistiranjem na nebitnim sitnicama, ali sve u svemu - ide nekako bez trauma i drama).