Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: Novi kurikulum hrvatskog jezika i književnosti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto ne vidim gdje je toliki problem (više me fascinira što je onaj Miro Gavran na popisu obavezne lektire): do sad je postojao popis knjiga s kojeg se birala lektira, sad više ne postoji, ne vidim proble, dapače, nastavnici mogu sami odabrati lakše ili teže djelo obzirom na razred, mogu razredu dati da čita nešto čega nije bilo na popisu, a to smatraju za dobru i važnu knjigu. Stvarno no big deal. Ali glavno da Luka bulić pjeva da djeca ne smiju više čitati Petra Pana.
    Točno tako, i meni se čini da se u javnosti podiglo previše prašine oko samog popisa lektire, a ne oko sadržaja kurikuluma. Što zapravo ne čudi, jer su se bitke oko lektire vodile i dok je Jokićeva reforma bila aktualna (kad se samo sjetim onih silnih rasprava oko cjelovitog čitanja Judite ili Petra Zoranića ).
    Kako čokolada reče, i meni se čini da je popis izborne lektire za OŠ ispao u nekom kopi-pejstanju čitanje u OŠ sigurno neće ostati ograničeno na onih par obaveznih djela. Više me čudi, kao i Mimu, konstanta Mire Gavrana u svim popisima, bivšim i sadašnjim, ali fenomen M.G. meni je općenito vrlo čudan i neobjašnjiv, pa se neću više njime zamarati.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pisalo je da je kurikulum hrvatskoga HAZU posebno pretresao, a jedini živući pisci na popisu za OŠ - Gavran i Pavličić - članovi su HAZU-a

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Pisalo je da je kurikulum hrvatskoga HAZU posebno pretresao, a jedini živući pisci na popisu za OŠ - Gavran i Pavličić - članovi su HAZU-a
    E, to me posebno nervira. Jer mislim da je HAZU jedna reliktna ustanova puna samodopadnih ljudi koji teže dokazivanju vlastite važnosti, a bez kontakta sa stvarnošću (u ovom slučaju, sa školom i školskom djecom). Kad se samo sjetim onog S.P. Novaka kako se žesti i pjeni u tv-emisijama, zato što je pomislio da netko neće dati dovoljnu težinu staroj hrvatskoj književnosti kojom se on bavi HAZU je, po mom mišljenju, kriv i za trenutno prenatrpane programe, ne samo iz hrvatskog, nego i iz drugih predmeta. I sad opet oni stavljaju točku na popis lektire

Pavličićeve knjige za djecu inače uopće nisu loš izbor, stvarno su dobro napisane i, koliko znam, rado ih čitaju i djeca koja inače ne čitaju (provjereno!).

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    E, to me posebno nervira. Jer mislim da je HAZU jedna reliktna ustanova puna samodopadnih ljudi koji teže dokazivanju vlastite važnosti, a bez kontakta sa stvarnošću (u ovom slučaju, sa školom i školskom djecom). Kad se samo sjetim onog S.P. Novaka kako se žesti i pjeni u tv-emisijama, zato što je pomislio da netko neće dati dovoljnu težinu staroj hrvatskoj književnosti kojom se on bavi HAZU je, po mom mišljenju, kriv i za trenutno prenatrpane programe, ne samo iz hrvatskog, nego i iz drugih predmeta. I sad opet oni stavljaju točku na popis lektire

Pavličićeve knjige za djecu inače uopće nisu loš izbor, stvarno su dobro napisane i, koliko znam, rado ih čitaju i djeca koja inače ne čitaju (provjereno!).
    Kurikulum HJ (iz cjel. kur. reforme) opširno je recenzirao Dragutin Rosandić i, uz neke primjedbe, ocijenio pozitivno, ali što bi to značilo od jednog od najvećih stručnjaka metodike HJ
    Valja jedino ako dođe od HAZU-a

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •