A vezano za zamrzavanje, to isto trebaš sama odvagnuti... Ja se isto dvojim i nisam sigurna da je to zamrzavanje toliki plus. Sve ti ovisi. Jednom sam na postovima od cura pročitala da IVF klinika zamrzava samo dobre, na SD-u se ne zamrzavaju, a imam dojam da na VV-u sve zamrznu, pa ženama vraćaju i do po 6 u jednoj turi (najčešće ipak 2-3, ali događa se i više, uz obrazloženje da "nisu baš neki i da neka se ne nada previše", ali naravno da ima jako puno transfera blastocista (zametak 5. dana, najveće šanse za implantaciju). Sve ti je to sreća i lutrija, a ovisi i kako žena reagira i koliko joj je godina. Ako si bliže 38.-moj upast ćeš brže, ako nisi, čekat ćeš više. Meni se koji put čini da me ti smrzlići samo blokiravaju u brzini ulaska u sljedeći postupak jer ti i to vraćanje smrznutih često ide uz stimulaciju (ako žena nema ovulaciju), znači opet hormoni i znači da nećeš onda odmah upast sljedeći mjesec na postupak. Istina je da teško da ćeš na VV upast na stimulirani IVF prije godinu-godinu i pol čekanja, prvo ti ide dijagnostika... Nekome uspije odmah, nekome nakon duge muke, nekome ne uspije... Na forumu Beta se također raspravljalo o tome, objektivne procjene će ti teško netko dati, sve ti ovisi o tvom dojmu i zadovoljstvu s odr. klinikom i o tvojoj dijagnozi, godinama.... Mene na VV-u drži to što sam im sad stari pacijent pa imam neke "beneficije" (doktor me se sjeća i sl., izlazi u susret kad može) i što je doktor jako, jako simpa i drag i stručan... Minus je što im je nedavno otišao jako dobar biolog jer je i to u ovoj priči važno, ostalo je još iskusnih, ali tko zna kakva im je oprema u labosu, doduše to ti je priča sa svim državnim klinikama. Kad sam vidila Maribor to ti je bar onako na pojavnoj razini neka sasvim druga priča - bez gužvi i sl., ali se čeka na postupak godinu dana. Teško je koji put pametan to je stvar osobnog dojma - oni koji su ostali trudni na VV-u će ga dizat u nebesa, oni koji su ostali trudni na nekoj drugoj klinici će nju uzdizat u nebesa... To je normalno i prirodno. Moraš napravit ono s čime ćeš ti biti najzadovoljnija i što ti je izvedivo.