moram li biti na ostavinskoj?
što moram napraviti da se odreknem svog dijela?
moram li biti na ostavinskoj?
što moram napraviti da se odreknem svog dijela?
Kad je naš djed umro, familija se skupila na toj raspravi i tamo smo dali izjavu (i potpisali) da se odričemo svog dijela u korist bake.
I to je bilo sve.
Možeš poslati i opunomoćenika (potvrđen od javnog bilježnika - ja sam bila opunomoćenik strica)
mislim da ću morat sama jer nemam toliko love da nekog šaljem
mislim da se nemres odreci tzv. nuznog dijela, ak me sjecanje dobro sluzi (mama je umrla prije 8 god. pa sam vec zaboravila)
kako ne mogu? :/
Mislim da kod bilježnika u HR možeš ovjeriti svoju izjavu o odricanju i poslati preporučeno poštom tamošnjem odvjetniku ili bilježniku koji vodi ostavinski postupak.
Možeš se odreći nužnog dijela u nečiju korist! (bar se moglo prije dvadesetak godina u HR ...)
A nije tu stvar u tome da ne možeš nekome osporiti nužni dio, a ne da ga se ne možeš odreći?Mukica prvotno napisa
Mislim, nisam u tim vodama uopće, da se razumijemo, ali nekak mi je logično da ako nešto ne želiš - ne želiš i gotovo.
Ovako, cini mi se da postoji vise mogucnosti kod nasljedjivanja:
1. Prihvatis svoj dio nasljedstva
2. Odreknes se nasljedstva i tada se cijelo nasljedstvo dijeli izmedju preostalih nasljednika kao da tebe nema
3. Prihvatis svoj dio pa ga "prebacis" nekome.
Kad je moj tata umro, buraz i ja smo napravili ovo trece, dakle prihvatili smo svoj dio i onda ga prebacili na mamu. Vjerojatno nisam upotrijebila pravilnu terminologiju, al na to se svodi.
Kad je umrla moja baka bila sam pozvana na ostavinsku i odmah je pisalo da ako ne dodem shvatice kao da se odricem svega u korist drugog.Nista nisam potpisivala ni bilo sto drugo.No,ukoliko vas ima vise tada moras doci napisati izjavu u cije se ime odrices i to je to.
hvala cure
čekam još minnien odgovor i onda može stavit ključ u bravu
Maria71, izjava o odricanju od nasljedstva može biti izjava ovjerena kod javnog bilježnika, znači ne moraš biti prisutna tamo radi davanja izjave u zapisnik.
Iz Zakona o nasljeđivanju:
Odrica**nje od nas**ljedstva
Članak 130.
(1) Nas**ljednik se može odreći nas**ljedstva javno ovjerov**lje*nom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donoše**nja prvostupa**njske odluke.
(2) Ovo odrica**nje vrijedi i za potomke onoga koji se odre*kao, ako odricate**lj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.
(3) Ako su odricate**ljevi potomci malodobni, za ovo odrica**nje nije potrebno odobre**nje tijela nadležnog za poslove skrb*ništva.
(4) Za nas**ljednika koji se odrekao u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nas**ljednik.
(5) Ako se odreknu nas**ljedstva svi nas**ljednici koji pripadaju najbližem nas**ljednom redu u času smrti ostavite**lja, na nas**ljedstvo se pozivaju nas**ljednici s**ljedeće*ga nas**ljednog reda. Za slučaj da se nas**ljedstva odreknu ostali nas**ljednici prvoga nas**ljednog reda bračni drug ostaje u prvom nas**ljednom redu.
Maria, da li se radi o nasljedstvu iz Hr ili izvana? Jer ako je izvana, onda pretpostavljam da bi postupak trebao biti po njihovim zakonima? Makar, pretpostavljam da se isto treba dati izjava...eh sad..provjeriti da li treba biti ovjerena od sudskog tumača..itd itd..
Koliko se ja sjećam, ako postoji dug kod pokojnika, toga se ne možeš odreći. Nepojavljivanjem na ostavinskoj pripadne ti udio u postotku, a to uglavnom znači naknadno natezanje s ostalim nasljednicima.
Većinu obiteljskih natezanja kvalitetno rješava oporuka, samo skoro nitko koga poznajem nije baš ništa naslijedio po oporuci. Starci se valjda boje da će ih netko ubiti ako ne napišu oporuku :?
Nije stvar u tome...stvar je da ako prihvaćaš svoj dio nasljedstva, prihvaćaš i dobro i loše..što znači i bogatstvo i dugove...nema djelomičnog prihvaćanja.Davor prvotno napisa
ne brigajte,nema dugova,samo nekretnine
kad je meni tata umro, otisla sam kod javnog biljeznika ovdje u Zg i potpisala izjavu da se odričem ostavštine u korist majke, potpisala, platila taksu i poslala mami poštom... nikakvih problema nije bilo...
ja sam to napravila na sudu, ali ne na onom na kojem je bila ostavinska nego tu gdje zivim i nisam nikakve takse placala(barse ne mogu sjetiti).
ma na kraju ispao show
ako išta u životu znam dobro to su jednostavne matematičke operacije i sad mi se nudi da svoj dio nasljedstva kompenziram sa nekakvom šumom boktepitaj gdje u Lici-najvjerojatnije punom mina još i iz 2 svjetskog rata ......
ma nek im bude sve pa nek uživaju
ja bi uzela sumu u Lici.
1/3 auta i parsto kuna sam prepustila majci![]()
a 2 kuće,2 stana i apartmani .....nek im je i šumetinamarta prvotno napisa
u svakom slučaju moraš dati nasljedničku izjavu koja mora biti pisana i ovjerena kod javnog bilježnika
imas 3 mogućnosti, koje je marta napisala
i možeš se odreći svog nužnog djela ak hoćeš
ak se ne prihvatiš nasljedstva, nema ni dugova. inace se dugovi nasljeđuju u postotku u kojem je nasljedstvo, ali max do iznosa dobivenog nasljeđivanjem
riješeno
može se brisati
ja sam samo dobar vojnik.....
![]()
uzela sam advokata da dobijem što me spada
ops, otislo. htjela sam reci, samo naprijed, tako se to radi.![]()
Podižem malo, ako ima tu neki pravnik.
Ukoliko se nasljednici nakon smrti roditelja (koji je iza sebe ostavio/la nekretninu i dugove u visini vrijednosti nekretnine ili veće)na ostavinskoj raspravi pismeno ODREKNU nasljedstva, moraju li ipak prihvatiti nužni dio, dakle neki manji postotak? Postoji li ta forma nužnog dijela i pri odricanju?
Napominjem da se ne radi o odricanju u nečiju korist, nego po sistemu "neka sve voda nosi".
evo ti clanak iz novina,
ali koliko ja znam mozes
http://www.vecernji.hr/sjeverozapadn...ditelja-973862
Nisam pravnica, ali nalazim se u jednoj ostavinskoj raspravi. Ovako shvacam situaciju, prihvaćam li nasljedstvo - prihvaćam i dugove; odričem li se nasljedstva - odričem se i dugova. Moguća su osporavanja, ali u slučaju da si ti dužna nekome i odričeš se u nečiju korist kako bi izbjegla podmirivanje.
čokolada, nužni dio je "nužan" u smislu zaštite nasljednika, da mu se garantira dio zakonskog dijela koji bi trebao dobiti (da nije bilo oporučnog raspolaganja i drugih besplatnih raspolaganja ostavitelja kojim ga je ovaj povrijedio), i to samo na njegov zahtjev (ako ga zatraži), nikako u smislu da bi nužno morao naslijediti taj dio. ne mora se prihvatiti nasljedstvo, time se ni ne preuzimaju nikakvi dugovi.
Hvala, znam da je tako, iščitala sam zakon detaljno (koliko je to laik uopće u stanju), ali trebala mi je i potvrda jer me jedan "iskusni znalac" uvjerava u suprotno.
Ako se odričem nasljedstva preminulog roditelja zajedno s ostalom bracom, da li se dalje traze nasljednici tj hoce li pozivati na ostavinu svu daljnju rodbinu ili nakon nas jednostavno sve pripada opcini, gradu ili sl?