Ja potpisujem Mimu, koja potpisuje Tashunicine rečenice.
Ja potpisujem Mimu, koja potpisuje Tashunicine rečenice.
Da, ako je ono što mi nazivamo "instikt" zaista instikt. A većinom nije.
"Instinkt" je pobeći od trometarskog plamena.
I od ubilački razjarenog čoveka.
Ali ako je u pitanju osoba koja se ponaša i izgleda, onako, sasvim u proseku neke "normale", a mi u poverenju kažemo kako nam "instikt" govori da je ta osoba "loša", onda smo ili nesvesno primetili neke objektivne razloge zašto je loša - ili nam se podsvesno čini da je loša jer nas asocira na neku osobu sa kojom smo imali prethodno negativno iskustvo. Što je osnova predrasude-zaključuješ unapred o nekom na osnovu tvoje pretpostavljene sličnosti sa nečim prethodnim.
mislim da nitko ovdje ne tvrdi da nema predrasuda.
ali pojedinci zvuče kao, ok ih je imati i šta se sad tu nešto pravdamo, idemo vam dokazati da smo svi takvi i to bi bilo to.
druge očito misle da je to sramotno i da se trebaju toga otarasiti pa rade na tome u hodu i zato kažu da ih nemaju. točnije bi možda bilo da si ne dozvole imati.
nisam izuzetak, blicne mi ponekad svašta u sekundi, ali u slijedećoj se brenzam, lupim si jedan šamar ako treba. isto ovako kao mima, mislim da sam se poprilično predrasuda otarasila s godinama.
evo i za summer
ok, ali u nastavku sam objasnila da razumijem zašto netko kaže da ih nema.
pretpostavljam da ne zato što baš nikada nije nešto diskriminirajuće pomislio, nego si ne dozvoli rukovoditi se time, sustavno radi na eliminaciji predrasude s kojom je eventualno suočen.
meni je to stajalište puno prihvatljivije od onog drugog koje se provlačilo, a to drugo je bilo otprilike: pa što, imam ih, kao da ti nemaš, imaš, imaš, sigurno!
Pa ta rasprava je zapocela jer je nekolicina imala zgraz zgraz party kako se smiju imati predrasude
Ja bih sad razdvojila diskriminaciju temeljem predrasuda i biranje drustva temeljem predrasuda.
Za prvo se nadam da nitko ne radi, a nisam ni iscitala da propagira na ovom topicu, osim to je nemoralno, jos je i nezokonito, tako da se na diskriminaciju uopce necu osvartati (iako vidim da se svasta naziva diskriminacijom i da su se ocito malo, da upotrijebim novu omiljenu uzrecicu, pobrkali loncici)
Drugo, biranje drustva temeljem predrasuda ili stereotipa, je nesto sto svi rade, osim uvjerena sam nekolicine savrsenih, na ovaj ili onaj nacin s manjim ili vecim intezitetom ili vise ili manje svjesni cijelog tog procesa.
Osim onih koji zo NIKAD ne rade.
Ovi koji nisu savrseni imaju pravo svoje ograniceno slobodno vrijeme provoditi s ljudima s kojima imaju autenticna prijateljstva a ne prijateljstva koja sluze da forumskoj populaciji dokazuju kako nemaju predrasude. Jednon davno se tu na forumu spomenula kako svatko u tu svrhu ima svog "kucnog srbina" ili "kucnog gaya" koji dokazuje upravo nepostojanje predrasuda (na osobnom nivou, no nakon toga uvijek slijedi "ali..." koji se odbosi na generalni nivo)
Potpis na seni.
Moji primjeri su jednostavni, ali ne gradi se slika o čovjeku na temelju jedne stvari. Imaš cijeli set iz kojeg radiš mozaik. Na temelju doživljenog i zapamćenog. Što ne mora uvijek biti točno, ali često jest - stereotip po meni, po nekima ovdje predrasuda.
Moji trgovci u austosalonu su postavili krivu tezu. Ja svojim izborom odjeće svakako nešto govorim o sebi, ali su oni to krivo protumačili. Došla sam iz drugog svemira/sjevera gdje je odjeća u prvom redu funkcionalna. I ispravka, ne radi se o autiću za grad, nego o autu kakav mi treba. Za grad mi treba bicikl.
E sad vjerovati ili ne, stvarno nije na meni, ali ja sam se išla malo zabaviti po autosalonima pa je i ovo jedan doživljaj koji bi na mene možda s 30 godina starosti drugačije djelovao. Nisam se nimalo uzrujala, to je bio prvi salon u kojeg sam ušla, jer mi je blizu doma. Ali naprosto nisam imala s kim razgovarati. Mogla sam ulaziti, izlaziti iz različitih modela auta, vidjela sam da mi smetaju neki detalji oko preglednosti u novim linijama, zapela sam na dizajnu. U jednom salonu sam mladića pitala nekoliko stvari o autu i onda sam mu pomalo bezobrazno rekla da bih voljela da mi da nekoliko argumenata zašto da kupim tu marku auta, po čemu su oni bolji od drugih. Čovjek nije znao što da mi kaže. To stvarno nije bilo ljubazno od mene, budući da sam već kod trećeg pitanja o autu vidjela da nema pojma o svom poslu. Ali bilo je puno trgovaca koji su mene nakon druge rečenice odlično procijenili. To je svakako većina trgovaca. Što bi se reklo - Hut ab.
ispravka prijasnjeg posta: samorefleksija (ovo za inu)
granica izmedu predrasude i stereotipa je tanka. tako da mislim da mnogi kada govore o predrasudama misle zapravo na stereotipe...
predrasuda ima pezorativan karakter.
stereotipe mozemo promatrati neutralno.
oni su dijelom dio kodiranja svijeta oko nas koji nam je imanentan.
instikt je samo djelom uroden, a prvi dojam o ljudima ne nastaje samo na osnovi instikta, nego se dijelom temelji na stereotipima opce i osobne prirode, nasem iskustvu i jos mnogo toga.
stvar je samo u tome kako mi to samoreflektiramo i da li uopce.
mislim da se mi u raspravi uopce toliko ne razlikujemo...ne vjerujem bas da ne bismo popili kavu sa kolegicom u uredu koja "izgleda" slicno onim opisima gore.
no nasi karakteri i temperamenti se razlikuju, kao i nase okoline.
neki su ljudi jako drustveni (imam prijateljicu koja 2 sata nakon cekiranja u hotelu, poznaje cijeli personal od konobara do direktora..ja bih isto rado da sam takva), postoje oni koji ni s kim kavu ne piju rado, te sve ono izmedu.
neki zive u velikim sredinama, gdje su na neki nacin i privatno i na poslu okruzeni vecinom ljudima slicnim njima, te namaju ni vremena za puno gledanja "preko tanjura"...
neki zive u malim sredinama (iz takve poticem) i vidim na primjeru prijatelja i rodbine, koji onako pomalo strse kao bijele vrane, da se covjek i na tu jako nehomegenu situaciju prilagodi.
dakle stvari su i prilicno relativne...
Posljednje uređivanje od seni : 06.03.2019. at 10:55
Zaboga, pa sta imate protiv zena koje ukrasavaju svoju vanjstinu?!
Zar je jedino hvale vrijedno njegovati nutrinu?
Posljednje uređivanje od summer : 07.03.2019. at 14:46
Meni recimo kratki šos nije za posao - ali mi je sa ženskog stajališta puno zgodnija i privlačnija žena dobrih nogu sa šosom do koljena od one koja je obukla dop.....
Oko oblačenja i šminkanja - neke žene jednostavno uživaju u tome, guš im je samo šminjkanje a i ono polslije . Meni se pak kozmetika dugo "gadila". Jako jako dugo nisam koristila ni najobičniju kremu. Sada mi se više ne gadi, ali nit se znam našminka, nit bi me to veselilo, niti mi se da. A lijepo mi je vidjeti lijepo namazanu ženu - pogotovo one koje se nekako znaju namazat . Onak , da ni ne kužiš da su namazane, već da su samo prekrasne. I jaki ruževi su mi isto lijepi. Na drugima
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 07.03.2019. at 14:55
Ja recimo nemam ništa protiv njih.
(OK, mrzim prejake parfeme, a meni je većina prejaka).
Lepe su mi da ih vidim, uživam da ih gledam i da budem u njihovom društvu makar iz čisto estetskih razloga, divim se vremenu i trudu koje su uložile u sebe da bi tako izgledale, svesno im priznajem superiornost na tom polju i to mi apsolutno ne smeta. Baš im se divim jer mislim da iza toga stoji velik napor, kao iza svakog umetnika.
Ali, ljudi moji, pa jako često mi se desi da nemam ništa zajedničko sa njima. Nemam temu. Ako i imam temu, imamo suprotne stavove.
I zato ih često zaobilazim.
I to je moje iskustvo.
Ali će ga svi nazvati predrasudom, kako su rekli i Jeleni.
Imam divnih prijateljica i poznanica koje izgledaju tako negovano, i divnih sporadičnih susreta i iskustava. Ali imam i masu, zaista masu kontakata u kojima sam zaključila da nije bilo potrebe da ulažem svoje vreme. Često jer druga strana nije pokazala nikakav interes- ili je jednako zaključila da nemamo nikakve dodirne tačke.
Ali eto, niko mi to neće priznati u iskustvo, nego u predrasudu.
[QUOTE=Optimist;3091170]Zaboga, pa sta imate protiv zena koje ukrasavaju svoju vanjstinu?!
Zar je jedino hvale vrijedno njegovati nutrinu?[/QUOTE
ma ne, krivo shvacena.
i ja se i farbam i sminkam i imam trajni lak i volim se obuci, ali ovo je bilo ekstremno i jos u bolnici.
Ja cula da se oko Rode i njenog foruma okupljaju roditelji sektasi, banem ovdje a teme tipa "moje iskustvo placentofagije". Toliko sam se razocarala sto sve teme nisu takve da sam se kasnije i registrovala na forum.
Eto kakve ste, razbiste mi predrasudu![]()
Referirala si se na Tashunicu, koja je imala predrasudu prema napirlitanoj osobi i rekla da si imala slican dozivljaj.
Ako znamo da je predrasuda nesto lose, onda zakljucujem da imas lose misljenje o napirlitanim osobama (ne zaboravimo da je ljepota u oku promatraca, nekom je "napirlitana" osoba lijepo uredjena, nekom nije).
Pa, sad, ja nisam sigurna može li biti i jedno i drugo istovremeno, i iskustvo i predrasuda?
Tj. stalno se vrtimo oko toga: imam li ja osnova da donesem nekakav zaključak na osnovu svoje statistike? Ili uvek svakoj novoj osobi treba da pristupam potpuno bez oslanjanja na svoju prethodnu statistiku?
Eto, ja ne verujem da drugi ljudi uvek svakoj novoj osobi pristupaju baš tako u tabula rasa varijanti.
vise kao sa modne piste i crvenog tepiha.
Pulinka nisam mislila ništa loše pod tim da nekad imam osjećaj da ne govorimo isti jezik, jednostavno sam to primjetila tu na forumu, kad ti pišeš bez obzira na temu da ima nas forumašica koje imamo osjećaj da mi pišemo kineski, a ti japanski. Karikiram. Ono u RL bi se vjerojatnije bolje sporazumjele zbog govora tijela, ovako je valjda do stila pisanja, pa dođe do nesporazuma.
Optimist baš si lijepo napisala za pulinku.
Summer ja baš mislim da bi se čovjek s godinama i iskustvom trebao osloboditi većeg dijela svojih predrasuda, prerasti ih jer se sigurno našao u situacijama u kojima im se predrasuda "razbila" o glavu.Ovo o čemu ti pričaš je po meni intuicija (i instinkt) i ja se na nju puno oslanjam, al ne procjenjujem nekoga da je ovakav i onakav na temelju njegove marke robe, šminke, štikli, umjetnih noktiju, auta (ajd te ni ne kužim, ne razlikujem aute), glazbe, selfija i sl.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.03.2019. at 12:40
meni je presmiješno pomislit kako bi mene neki doživjeli uživo. Vrlo različito očiot.
ono nekad sam nesređena, znam hodat po CC1 u trenirci, a nekad sam super tuper sređena tip top. Puno češće sam sređena.
s druge strane na porodu sam bila u samostojećim štramplama koje su na porubu imale čipku![]()
sad je neka sestra mogla pomislit ajme vid' ove umišljene ludače i na porodu ovakva, al možda ne zna da sam morala nositi kompresijske čarape zbog trombova i da su mi rekli zbog trombova da je bolje da imam cijelo vrijeme kompresijske (koje su falatiBože lijepo izgledale, da nisam ko babac), išla sam logikom stvari, pa ko će mi ih uspjet od osoblja navući nakon carskog i lijepo sam došla tako sa samostojećima na porod s čipkom po bedrima (po rubu). Prvo trudovi 22h, a onda CR![]()
Poslije poroda sam bome išla pogledat se na šta sličim i malo se dotjerat
A i za utrke se volim našminkati jel sam sad ja zbog toga površna?
Briga me šta drugi nisu sređeni, to sam ja i volim tako. Maskara je neki minimum. Ipak su fotografi okolo![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.03.2019. at 11:49
Stvarno je doživljaj vidjeti ih uživo!
Meni je tvoj stav sasvim logičan. Upravo tako i ja postupam.
Doživjela sam ovo u Max Mari, kao "Zgodna žena".
U sportskoj odjeći uđem u dućan jer sam vidjela nešto u izlogu, a ona me odmjeri i kaže nešto u stilu : nema tu ništa za tebe".
Bila sam osupnuta. Kako je ona na temelju jednog pogleda na mene, ocijenila da nemam stas ni novčanik za njih. I dalje kupujem MaxMaru jer mi se sviđa, ali u Italiji. Tamo još nisam naišla na predrasude poput ovih. Možda Talijanka i ima predrasude, ali je profesionalna.
Baš mrzim imanje pr
i bez lažne skromnosti, radim na svojoj nutrini puno više nego na svojoj vanjštinial da me vidi neka od vas na utrci s ružem vjerojatno bi mislila što šta o meni :plazi jezik:
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.03.2019. at 11:53
O tome i pricamo. Da smo ljudi s vise ili manje predrasuda.
Eto, ja si volim umisljati da sam s godinama evoluirala i da je mojih predrasuda manje i da su profinjenijetj. da sam nadisla ove pubertetske auto/muzika/sminka.
Da, ispravno bi bilo pristupiti svakoj novoj osobi bas tako - kao novoj.
Jer, i ti si nekome nova i sasvim sigurno ne zelis da te netko procjenjuje na osnovu svoje statistike.
Znam da je to u potpunosti nemoguce, ali bi bilo lijepo da stremimo tome sto je vise moguce.
Naravno, ne želim da me neko procenjuje preko predrasuda tj. negativno.
Ali nisam sigurna da bi mi smetalo da me neko procenjuje preko neutralnih stereotipova, naročito ako je reč o nekim kratkim i površnim susretima.
Život je kratak, ako neka druga osoba na osnovu moje spoljašnjosti/kuće/auta/stavova itd. proceni da nemamo dodirnih tačaka, čemu bih se ljutila?
Time štedi moje i svoje vreme, da ga posvetimo nekome ko uživa u našem društvu.
Ja stvarno, ali stvarno mogu da pijem kafu i vodim small talk sa jako različitim ljudima, i u RL uopšte nisam nametljiva u izražavanju mišljenja, baš naprotiv, ali iskreno, samo neki ljudi mi prijaju i zašto ne bih sebi ugodila ako ostanem na nivou stereotipa bez negativnosti predrasuda?
Steteotipi...i oni su vecinom negativni, a ako su i neutralni, opet svrstavaju bez dokaza o istinitosti.
A donosenje zakljucaka na osnovu necijeg izgleda/auta/kuce i necijih stavova nije isto
Evo, ja nemam pojma kako izgledas i imas li auto uopce, ali mi se svidja britkost tvog uma i izrazavanja, stavovi koje iznosis da bih rado s tobom pila kave.
AM, stvarno, moram se i ja nasmijati, nitko ne tvrdi da nema predrasude?
potpisujem seni i optimist
meni je zivot u cetrdeset godina pokazao da prilicno dobro procjenjujem ljude, na temelju sve cega, ne znam, ali fercera
pa mislim da se nas nekolicina izjasnila da je moguće da imamo predrasude kojih nismo svjesne
ne znam kako procjenjuješ ljude ako tako selektivno čitaš
ali mene bi doista bilo sram reći da se moja procjena temelji na osnovu nekih diskriminirajućih kriterija kao što je predrasuda
Valjda se svi slažemo da imati obilje predrasuda nije vrlinanego truditi se osloboditi ih se koliko je to moguće.
ajde sad usporedi ove svoje dvije recenice i dva stajalista
pun razumijevanja zasto netko kaze da ih nema
i krut za one koji kazu da ih imaju - a skoro svi (ili svi) su rekli da bi ih minimizirali, osvjescivali, da nisu pozitivna stvar i slicno
summer, evo gledam i mislim da ipak nisam sročila tako da je jedno s drugim u suprotnosti, ako si to htjela reći da sam kontradiktorna? kažem kako sam doživjela napisano, pa nisam ja nikakav sudija, haha
možda imam problema s razumijevanjem, možda nisam tako pronicljiva kao drugi, molim za milost![]()
da, moguce je da citam selektivno ali nisam svjesna
nisam ni rekla da procjenjujem na temelju predrasuda, dapace, napisala sam da ne znam, taj proces ide prebrzo i nesvjesno, niti ti o mojim predrasudama, kolike su i kakve, ista znas