Ahaaaaa! Na to ti misliš cijelo vrijeme. A meni se već učinilo da nema veze što napišem, da ti filtriraš najgoru varijantu shvaćanja napisanog. Sad mi je jasnija tvoja osnova. Na ovo sam zaboravila da sam napisala.Predrasude prema tome tko vozi kakav auto imam isto kao prema tome tko kakvu odjecu nosi ili kako mu je uredjen stan ili koliko paznje poklanja sminkanju, tko uziva u lakvoj glazbi itd. To je dio osobnosti. Pa cak i to da nema pojma kakav auto vozi. Al buduci da oko mene svi dobro znaju karakteristiku motora svog vozila, i slicne "detalje", ne mogu nikako misliti da je slucajnost da netko vozi forda, a netko alfu. Kao da je slucajnost nosi li bakse ili štikle na posao.
Da, nedavno sam od ine33 dobila "kompliment"da ni ona često ne shvati što sam htjela napisati. A budući da smo 99% na istom tragu, ako ona ne kuži, a znam da će dobronamjerno pristupiti mom postu, očito sam prilično nejasna.
Ja sam to ironično mislila. Dakle mislila sam reći da se tu ne radi o predrasudama, već da su te stvari dio osobnosti.
Pokušat ću to raščlaniti, s rizikom da ću još više zapetljati.
Cijelo vrijeme nespretno pokušavam reći da su svi ti detalji dio neke velike puzzle - od toga kako ti je uređen stan, je li pospremljen i je li čist (moj je recimo većinom čist, a često nepospremljen, a čini mi se da je obrnuto češće), jesu li ti na radnom stolu papiri s neriješenim problemima lijevo, a riješeno desno, ili imaš kaos i na stolu i u glavi, hodaš li brzo ili sporo. Ovo s autom mi se čini da nikako da se skuži:
npr. Netko kaže da ga ne zanimaju auti, to je dio te osobe. On/a ako sjedne u BMW-a, uopće ne razmišlja o tom autu, nego na to da treba pokupiti baku s glavnog kolodvora. Auto mi dodiruje struku, a moj "rad na sebi" je velikim dijelom minimiranje mog utjecaja na okoliš. Zato sam osjetljivija na one koji se prave da "struja dolazi iz utičnice", jer im je tako lakše postojati i zadržati pozitivu. To je općenito o velikim autima, a posebno terencima. E sad taj BMW je da se ubiješ među najtraženijim, a mislim da je i najtraženiji, u moralno upitnim subkulturama. On je simbol, isto kao i onaj križ oko vrata. Koji je motiv stavljati na sebe simbole, a ne identificirati se s nečim, to ja i dalje ne razumijem, jer mi je teško udaljiti se od značenja, samo zbog estetike. S tim da je križ naravno puno jasniji simbol od modela auta pa mi je glupo više i raspredati o autu. Samo mi Mojca i BMW ne pašu (poznamo se osobno), što ne značio da ako Mojca jedan dan dođe po mene u BMW-u da neću sjesti u taj auto, samo bi me iznenadilo.
Ako imam plavu puzzlu, ona može biti dio mora ili dio neba ili..., treba mi naravno kontekst da vidim kamo ona zapravo ide. Ali s druge strane ako imam krasan krajolik, a jedna puzzla je boje magenta, naravno da me zbuni. A možda je samo na nebu balon s reklamom poznatog teleoperatera.
Čitam, čitam i mislim...ne, neću napisati što mislim o odgovorima, ali da vas ne znam po postovima, mislila bih da trolate. Ne vjerujem svojim očima što čitam.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 27.02.2019. at 23:24
Sori Mojca na oft, ali ja ne razumijem sto znaci da smo svi ljudi prije svega. Prije toga sto smo ljudi smo primati, pa smo i sisavci. Ne kuzum.
Imamo neke stavove, ukuse, interese..., izrazavamo ih verbalno i neverbalno. Nesto mi je simpaticno, nesto nije.
Znači da nas ne određuje ni ono što vozimo ni ono što slušamo ni bilo koji drugi ukus. Niti su svi koji voze BMW-a isti, niti su svi koji slušaju cajke isti, niti su svi koji slušaju rock isti. To bi valjda onda trebalo značiti i da su predrasude temeljene na nečijem ukusu bezvezne i nemaju smisla. Naravno da je i tebi i meni i svima nešto simpatično, a nešto ne, ali nikako ne bih trpala simpatičan ili antipatičan stav sa simpatičnim ili antipatičnim ukusom. Recimo žena koja ima stav da psihičko zlostavljanje nije zlostavljanje, ima jako antipatičan stav, a uz to i šteti sebi i/ili drugima. Žena koja sluša cajke po nekima ima antipatičan ukus ali time ne šteti apsolutno nikome.
Čak i nije oft kad se cijelo vrijeme provlači kakvi ljudi voze BMW i zašto je to toliko užasno.
Recimo ja ne volim aute u koje se upadne kad se sjedne. Naročito ako sam suvozač. I ne volim ove s “guzom “. I birala bi auto koji nema te karakteristike. A jel taj BMW sa zadnjim pogonom ? To isto ne bi. Možda sad više nije tako no sjećam se davno da je bilo problema takav auto voziti po ledu.
Mojca sigurno nece kupiti novog BMW 7, ali sam bas nedavno slusala predavanje o zagadjivanju prinproizvodnji aluminija, pa su se dotakli i automobila, odnosno emisija CO2. Usporedbi Tesle Model S P100D (baterija) sa BMW 7 (benzin) i Mitsubishi Mirage(benzin). U cijelom zivotnom vijeku, od proizvodnje do odlaganja, na bazi prijedjenih 270 000 km, ovaj BMW ce ostaviti otisak kao druga dva zajedno. S tim da benzinac Mirage najmanji otisak ostavlja, pri cemu proizvodnja Miraga opterecuje nekih 4500 kg CO2, tesla 12 500 kg CO2, BMW nekih 8500 kg CO2. Naravno, BMW ih sve nadmasi emisijama u voznji. I to gotovo dvostruko vise od ostala dva koja imaju priblizno istu emisiju, s tim da je Mirage i u toj kategoriji bolji od elektro auta, samo je naravno puno manji.
Malo sam nagurala post. Tesko me je pratit.
U svakom slucaju, ako govorimo o novom autu, mali ce sigurno ostaviti puno manji impact.
Nekome je vaznije luftat pazuha, ili uzivati u sigurnoj voznji na visokoj nozi (velikim kotacima).
Za frizure i sminke ovo nije tema.
Isto kao sto lili (pa ni ja) ne bismo kupile crni auto.
MM kad ide na posao, vise vrijedi odjeca na njemu, nego auto. Da ga vidis, bilo bi ti jasno da ga auti ne zanimaju, a odjeca da.
Ja izbjegavam uopce ici autom. Ili hodam ili idem biciklom. Moj prijasnji poslodavac nije mogao vjerovat da krecem prije 7 na posao da stignem pjesice. I onda sam jos navecer isla pjesice do trga nekoliko km. Sad ne mogu s malim djetetom vise.
I tako nas nekarizmaticni auto kojeg sam ja birala vecinom stoji na parkingu. Muz vozi neki "slucajni", ja hodam ili bicikliram.
Mojca, zatrpah ti temu.
Kad sam izlazila iz horvatinciceve garaze, nadala sam se da me nitko od Poznatih nece vidjet, a ne nitko od Prolaznika. Znala bih da bi me itekako zezao, buduci da sam protestirala onomad u Varsavskoj.
Posljednje uređivanje od Jelena : 28.02.2019. at 00:19
Pa zato sto je tipicni BMW veliki potrosac, sto ima prednju masku agresivnog dizajna, sto ima u pravilu veliko ubrzanje od 0 do 100km/h i sto ga velik dio vlasnika zbog toga voli i vozi temperamentno pri cemu se jos vise trosi, a svako malo mozes procitati kako je netko s BMWom pokupio pjesaka.
Sto vjerojatno ima kožna sjedala, što je apsolutno statusni simbol za one koji to zele pokazati. I onda u to upadne Mojca, kao vegetarijanac, koji voli zemlju i svemir.
Dakle, ja mislim da nas donekle odredjuje sto vozimo, a bome i kako vozimo.
Nije meni bit u tome što je BMW statusni simbol nego u tome što me nije briga za status, kontaš?A i u tome što mislim da i netko tko je vegetarijanac i voli zemlju i svemir opet može voziti BMW, pa i iz ljubavi prema njemu. Jer kod mene možeš voljeti i zemlju i svemir i BMW istovremeno. Zato sam i reagirala na tvoj post u kojem pišeš da imaš predrasude prema tome tko šta vozi, kako se oblači, šta sluša itd. Nisam uopće mislila dizati neke tenzije tu po forumu, samo jako očito izražavam svoje mišljenje o predrasudama.
A Mojca svakako po mom mišljenju treba birati auto koji se njoj sviđa, što sam u svom prvom postu na temu i rekla.
Kao prvo zasto ti ne spavas
Kao drugo, analogno tome da mozes voziti terenca po centru Zagreba i voljeti prirodu, mozes reci i da zlostavljac na neki nacin voli svoju suprugu. Ne mozes i zagadjivat maksimalno i govoriti da volis.
A da si ga kupio jer volis svijet je podjednako vjerojatno kao da si se potrudio nabavit pasminu koja je uzgojena za borbe pa ces tog psa uzet za rad sa slijepim osobama. Ima sigurno i takvih slucajeva, al nisu česti.
Mislim da bi zivot bio jako kompliciran kad ne bi donosio zakljucke na temelju prethodnih znanja i iskustava, nego svaki put ispocetka, dajes svemu i svima jednake sanse pa propitkujes za svaki datum da nije mozda to po kineskom kalendaru.
Pa ne zivis. Nego te ocito ne zanima. Ali s druge strane si uvjerena (ili imas predrasudu) da ja imam predrasude, a ne da me to zanima i da sam okruzena iznadprosjecno informiranim ljudima u tom području. I da bih voljela da i drugi promisle kakav auto im treba i za sto, ako mogu birati
Ja ne spavam jer ni inače ne spavam prije 3, 4 haha, zašto ti ne spavaš?A znam, naravno da prethodna iskustva služe nečemu ipak ali vjerojatno je razlog tome to što sam svjesna da bi ljudi i o meni na temelju tih površnih stvari mogli zaključiti svašta, a ne želim da zaključuju na temelju muzike, šminke, odjeće i ostalog.
Hah, to je trebalo bit karikiranje, al tesko je mene pratiti. Ne znam gdje je Jennifer Gentle, al to bi mogao biti strawman, ili?
Očito sam te onda krivo shvatila, pa oprosti ako je ispalo kao napad.![]()
X.
A Jelena, usporedba vozaca BMW-a koji voli Zemlje s muzem koji voli zenu, a tuce je, je poporilicno bezvezna. Ako ces imat takav stav, imaj ga do kraja. Svaki auto zagadjuje, pa i tvoj kojeg izbjegavas vozit. Po tome je svaki vozac, pa i ti, usporediv s muzem kojo tuce zenu. Samo neko je udre malo jace, a neko malo slabije, i to je to.
Mojca,ako uzimas novi gradski autic razmisli o struji. Jos i drzava nudi neke subvencije, ja znam da bi odmah da mi treba.
Pa ja sam napocetku napisala da je BMW pionir u kojecemu. Nisam nikad rekla da je to los auto.
Meni se cini da niste ulovile point. Usporedba je pretjerana, s ciljem.
Ginger, pa mozes napisati sto je tocno predrasuda od ovog:
BMW je pretjerano velik auto i potrosac za gradske voznje. Ima cijeli niz automobila koji su znacajno prikladniji da budu "drugi auto" u familiji.
Velika je neproporcionalnost u vijestima kada pjesaka pokupi auto, s obzirom na to koliki je udio BMWa na cesti.
Osoba koja svjesno stiti okolis mozda treba bas BMWa, al ga nece bas trebat za voznju po gradu,kao drugi auto.
Ja se trudim biti odgovorna pa se svejedno vozim avionom, al ne mislim pritom da je to moj čin iskazivanja odgovornosti prema okolisu, al nekih se stvari tesko odricem. Ne bih se iscudjavala da mi netko prigovori, nego bih se pokrila ušima.
1. je totalno neutemeljeno. nit je bmw pretjerano velik (pogotovo jedinica) nit je toliki potrošač. za primjer ću ti dati range rovera koji troši 23 l. a bmw ako je diesel, s 8 l plafon prolaziš. za sve ostalo se može ugraditi plin.
2. osoba koja svjesno štiti okoliš najbolje da se vozi teslom ili biciklom jer je ovo tjeranje maka no konac što ti pričaš. veći je zagađivač možda neka nabrijana fiat panda koja se ne održava pa dimi sve u 16
3. mislim da pokušavaš ublažiti svoje predrasude da su za tebe (kao i za mojcu) vozači bmw-a seljačine. a to je toliko površno analiziranje kakvo ne očekujem od jedne inteligentne osobe
Ne pokusavam ublazit nista. Nije moja predrasuda da BMW iznadprosjecno skuplja pjesake na nogostupu i da su ljubitelji BMWa cesto Angeberi, dok za Yarisa nije slucaj.
Kak sad ti izvlacis terenca kao potrosaca, kad ja cijelo vrijeme govorim da su mi i terenci neprihvatljivi. A Tesla nije nuzno ekoloski prihvatlniv auto, dala sam tocne podatke u jednom postu gore da je mali Mitsubishi puno prihvatljiviji. Proizvodnja Tesle je ekoloski problematicna, sto ne znaci da ne treba podrzavati razvoj u tom smjeru.
O dizajnu mozemo diskutirati, to je druga stvar sto ja smatram da je maska tipicnog BMWa testosteronska. Sto mi smetaju na autocesti nocu svi ti auto s plavicastim svjetlima koji mi dolaze u susret, a ne broji se pod duga svjetla. Meni je to auto s karakterom. Karakter koji mi se ne svidja.
MM je bio ugradio xenon svjetla (plavičasta) u naš auto kojeg obožavam, a ovdje je na "bljak" listi. Razlog: činilo mu se da će s tim svjetlima bolje vidjeti noću. Of kors, ta svjetla i elektronika tog auta nisu bili kompatibilna - svaku malo se nešto drugo kvarilo. Nakon par god, adio xenon svjetla - izvadili ih i zamijenili s normalnim svjetlima.
Ali, moram priznati da su bila iznimno učinkovita - svi kojima bismo se približili na autocesti noću automatski su se micali, jer su očekivali opasnog nabrijanog tipa s karakterom koji im se ne sviđa. Bila su iznimno učinkoviti "čistači prometa ispred auta" i malko žalim za tim. Sreća da noću ne bi vidjeli od kojeg su to jado auta pobigli.
On topic - ja sam kao i Peterlin - isključivo mi je bitna ortopedska kategorija - da mi je sjedalo udobno - da se može povisiti i tako neke specifičnosti za moje lokomotorne probleme. To mi je br. 1. Mislim da bi mi zapravo najviše odgovaralo nešto ala papamobil po visini, npr. onaj Renault Twingo, Toyote Yarisi i takva auta.
Posljednje uređivanje od ina33 : 28.02.2019. at 08:53
Mislim da prvotno tema uopce nije krenula od ekoloskog stava nego od klasicne predrasude.
Pretpostavljam da nisu svi kao ja, da im je auto samo prijevozno sredstvo od tocke A do tocke B kojem je jedini uvjet da nije preskup za održavanje i da ne trosi puno.
Al da sudite ljude prema vozilu pa i prema glazbi koju slusaju... Jbt... Nismo to negdje vec trebali prerasti?
kad sam ja kupovala novi auto, bilo mi je bitno koji je. da se meni svidja.
bila mi je bitna boja, a kako sam skrta za te stvari prvo sam uzela jednu od najjeftinijih, pa sam se ipak predomislila i uzela neku koja mi se vise svidja.
puno puta sam od tad rekla, da kad sam u autu ni ne vidim tu svoju boju, vidim samo unutrasnjost i prakticnost.
zadovoljna sam autom, ali mislim da kad se kupuje auto treba staviti par stvari na osnovu koje kupujes auto:
1. kolicna novca koje mozes/zelis odvojiti za auto
2. novi ili rabljeni (tu uracunavam i sigirnost za svoj omjer novca)
3. koliko ce te doci odrzavanje tog auta godisnje (servisi, gume, osiguranja)
4. koliko je auto tebi praktican (npr. za Ginger ni u ludilu moj mali autic nije praktican, jer ne moze staviti svoje klince unutra)
5. kolika mu je potrosnja
6. koliko mi se svidja unutrasnjost auta (jer si U a ne NA njemu)
7. a tek onda boja i ostalo
zelila bih si kupiti Hondu CRV, ali realno toliki auto za put na i s posla je suludo. ispunjava samo tocku 6![]()
naravno da sudim prema glazbi. povrsna sam i puna predrasuda.
recimo thompson i cajke. sorry ali ne mogu s takvim ljudima. odradim profesionalno, ali privatno misljenje ostaje
i svi koji tvrde da nemaju predrasude, ja to ne vjerujem
Evo... Ja da imam problem s time ne bih u svom selu imala s kime kavu popiti.
A popijem.
Niti glazba niti politicka orijentacija mi vise nisu tema oko koje bih birala prijatelje. A "dobre" poznanike jos i manje.
Predrasude? Nije cak stvar u tome, nego da mi to sto je netko bio na Sasi Maticu i ima istetoviran kriz nije mjera za covjeka. A pogotovo jel vozi BMW ili staru Astru. Nego njegovo/njezino ponasanje prema meni, mojoj djeci, mogu li se pouzdati u njih i osjecam li se ugodno u njihovom društvu...
I da mene ne ocjenjuju prema mojim politickim i glazbenim preferencijama.
Posljednje uređivanje od Cubana : 28.02.2019. at 08:33