betty blue prvotno napisa
pa ne razumijem u kontekstu koji je već spomenut, svakako ćemo se složiti da je netko tko tuče ženu i djecu loša osoba, ali što nekog čini dobrom osobom? samo izostanak fizičkog nasilja? a ako ima porive koje kontrolira, jel onda dobra ili loša osoba?
S druge strane ovaj isti što tuče ženu i djecu, za kog uopće nema sumnje da je loša osoba, zamisli npr da je ta osoba bila sustavno maltretirana cijeli svoj život i zapravo ne zna za ništa drugo osim nasilja i samo se nasiljem zna izraziti. Je li takva osoba apsolutno odgovorna za svoje postupke i bi li ti imala muda da sudiš nekome SAMO na temelju njegovih/njenih postupka? Je li osoba loša jer je inherentno loša, tj. svjesno je odlučila biti loša osoba ili je loša čak i ako životne okolnosti dovedu do lošeg ponašanja? Svi znamo da je krađa zločin, a kažu i da je grijeh, a je li zločin i grijeh ako je netko ukrao zbog neimaštine, gladi, šta ja znam.
Evo vam vaša podjela na "dobre" i "loše" pa sad elaboriraj nešto što filozofija već 3000 godina pokušava dokučiti. Ja iskreno nemam tako dobar metar da bih dijelila ljude na dobre i loše.
Majkemi, poštenije mi je reći da ti je netko simpatičan ili antipatičan.