Results 1 to 50 of 721

Thread: Koliko sebe ste žrtvovali u ime društvene prihvatljivosti?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    betty blue's Avatar

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Da, i mene to muči . Ajmo reći da je bitnije ono što radimo, od onoga što kupujemo. Ali, is that really so? I kupujemo li onda sami ispred sebe duševni mir radeći nešto drugo što bi kontriralo ono što kupujemo - ako je to H&M onda izrabljivanje ljudi, ako je to Burberry, onda kako etički živit s njihovim spaljivanjem robe, a imamo jednu Majčicu Zemlju itd., vozeći bijesna auta - radimo isto. Tj. je li stvarno bitnije da smo došli na prosvjed ili da nismo kupili auto bijesn (carbon footprint)i?

Ali, razmišljajući tako, postajemo zzzzzz ono vrzino kolo i nećemo moći ništa zaključiti, pa se ja osobno rukovodim da je više, po meni, dobrih nego loših učinaka djela, misli, i aktivnosti (shopping included).

Ali - lijepo mi je filozofirati na tu temu .
    ajme ovo sve što si napisala je upravo tema treće sezone The good place-a
    Zaključak je bio (koliko god nepravedan) da nema šanse da naša svjesna "dobra djela" ikada nadmaše svo nesvjesno zlo koje činimo
    svaki naš izbor ima utjecaj, a neznanje nas ne odrješuje odgovornosti
    ali taj ideal je toliko nedostižan da je zapravo besmislen

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by betty blue View Post
    ajme ovo sve što si napisala je upravo tema treće sezone The good place-a
    Zaključak je bio (koliko god nepravedan) da nema šanse da naša svjesna "dobra djela" ikada nadmaše svo nesvjesno zlo koje činimo
    svaki naš izbor ima utjecaj, a neznanje nas ne odrješuje odgovornosti
    ali taj ideal je toliko nedostižan da je zapravo besmislen
    Pa da! I zato imam odmak prema stavu "Ja ne prosuđujem na temelju predrasuda! Kako sam se razočarala s nekima na ovom topicu " (neshvatljiv mi je, a malo me i raznježuje i nasmijava istovremeno, a i svjesna sam da je dio ipak generacijski jaz - puno sam starija od većine). I nastojim zadržat dio iluzije (jer je ona meni potrebna za neki smisao) - da, ma da, ja sam super, moja djela imaju smisla . Zato jer življenje toga da nema smisla otežava neko djelovanje i usmjeravanje, pa ja tu zadržavam nadu da... a valjda sam OK. Ne preostaje mi ništa drugo.
    Last edited by ina33; 18.03.2019 at 10:40.