Pokazuje rezultate 1 do 50 od 325

Tema: Komarci

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Što su papatači?
    Nas nešto, što ne mogu ugledati, jede ili smo alergični na nešto u zraku.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj eryngium prvotno napisa Vidi poruku
    Što su papatači?

Nešto kao komarac, ali sitno i beščujno.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj eryngium prvotno napisa Vidi poruku
    Što su papatači?

To su odvratne male krvopije srodne muvama i komarcima, ima dosta pogrešnih slika ako guglaš ali ova je tačna: http://www.cijanizacija.hr/nevidi.html

Naučno ime Phlebotomus papatasi, nisam znala da ih kod vas zovu "nevidi", ali ime ih dobro opisuje: sićušni su, oko 2mm, deluju kao bilo koja beznačajna krilata mušica svetle oker-zemljaste boje, zuje kad lete ali puno, puno tiše od običnog komarca. Ako se pogleda pod lupom, krila im imaju male "čuperke".
    Njihov ubod je iznenađujuće bolan i nema šanse da bude neprimetan, može da siše krv neverovatno dugo, više minuta, i bol traje sve vreme, nemaju valjda anestetik kao komarci. Međutim, kvaka je u tome što oni postaju aktivni obično tek kasno noću, od ponoći do 4-5 ujutro, i preferiraju potpuni mrak, tako da je užasno teško likvidirati ih pospan u potpunom mraku...
    Ubod kasnije izgleda kao mala jarkocrvena tačkica sa blažim crvenilom okolo, bar kod mene je tako, ne liči na plik kakav ostavlja običan komarac, i meni na koži traje duže nego ubod komarca, nekad pređe u sitnu purpurnu modricu. Obično nema samo jedan ubod, nego nekoliko u nizu na nozi ili ruci, jer je ubod bolan, pa se ubodeni trza, a papatači se pomera par cm dalje i bode opet.
    Ako sumnjaš da vas jede tako nešto, probaj da ih uloviš rano ujutro, u svitanje, traži svetlu sićušnu mušicu koja leti oko vas naizgled haotično i nekako cik-cak nehajno, povremeno se spuštajući da ubode.
    A ako se pitaš odakle mi ovoliki traktat o njima, e pa ja sam ubeđena da ta čudovištanca mogu da nanjuše dojilje na kilometar, ja sam 4 godine svako leto svaki noćni podoj provela stišćući zube i psujući skotove koji me jezivo bodu, a ne smem da se pomerim jer inače ode dalje spavanje dovraga, moji su se budili na svaku glupost....Ugl., imala sam dovoljno vremena da ih proučavam, profesionalna deformacija biologa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •