ja mislim kao i saša da cura sigurno nije iznebuha počela vrištati, šokirala roditelje i dobila šamar u afektu, nego su svi bili našpanani i visokih tonova, već unaprijed s idejom da je mala nezahvalnica koju treba spustiti na zemlju.
a mala je na to sve skupa do kraja po*izdila, poput nekoga tko ne mari šta će svijet reći, jer nisu oni još dvolični u toj dobi, nego im je njihova muka najveća i problem najteži. kao i svakom tinejdžeru.
ja bih se potrudila oko odnosa. kako? pa tko to zna za drugoga, svatko najbolje svoju obitelj poznaje. netko je spomenuo razgovor s tinejdžerom, ama nekada ni to ne može proći bez žrtvi, recimo skroz normalno kreneš nešto iskomunicirti ne misleći ni u peti da će završiti nekom svađom jer je krivo shvaćeno. ili je krivo leglo. ili je krivo rečeno, što god. a kamoli da bi išao u trenucima idile, kad je tinejdžer dobar i miran, druželjubiv nešto općenito držati predavanja, ko usput, o nekim temama.. moš misliti, opet će to shvatiti kao atak na sebe, jer nisu glupi, ali su osjetljivi užasno. ponekad kada dođe do kratkog spoja i kada se smiri točno vidim da je dijete ostalo prazno. kad provali iz njih ta emocija kao lopte na zrak, ispušu se i onda bespomoćno u tebe gledaju, ne znaju ni sami što im je došlo da tako reagiraju, ali natrag nema, oni idu dalje kao da su navijeni...
ja sam za to da mora biti roditelj i mora biti dijete, od te silne slobode koju imaju (moja se kaljuža doma satima, zapravo radi sve što želi, po meni je dobra cura samo joj jezičina povelika ) isprepletu se uloge i više se ništa ne zna, a ipak se mora znati tko je roditelj, uz dužno poštovanje djeci. s druge strane, od ogromne je dragocjenosti čuvati odnos s djetetom, koliko god taj pubertet jest težak period. ja bih bila i jesam spremna preživjeti radije i otrpjeti tinejdžerski bezobrazluk na bilo koji drugi način (pojest govno ko autoritet, razbiti stvar jer sam popizdila) nego curi udariti šamar. meni se na to plače kad zamislim svoju kćer u toj situaciji.
vidim da ste pošle dalje od šamara i nije mi namjera vraćati na to i drviti po tome - dogodilo se, nema nazad. ali maloj je tej 13. gdje je tek 16 i ljepote koje idu uz 15 ili 16 godina? moja je bila milo janje s 13 i 14. curica za koju nisi znao, evo nju ćopilo sad u srednjoj, a gdje je tvoja još do srednje škole.. probajte se svi malo sjest i porazmisliti svatko za sebe, pa svi skupa, šta se tu ima i može mijenjati da vam zajedno bude lakše i ljepše.