Citiraj camel prvotno napisa
Citiraj maria71 prvotno napisa

u neradu ih podržavaju roditelji,ispričavaju im izostanke,z akoje se iz aviona vidi da su obično blajbanje i izbjegavanje nastave i ispitivanja,dolaze u školu ne po informacije nego na svađu,a poneki se i fizički obračunavaju s učiteljima......
priča iz škole u kojoj radim:

učenici 3. i 4. razreda išli su u školu u prirodi. jedan od učenika koji nije išao, cijeli tjedan nije došao u školu. trebao bi dobiti 30 neopravdanih sati i ukor.
telefonski razgovor učiteljice i oca djeteta:
U: zovem da vas pitam zašto M. prošli tjedan nije dolazio u školu?
O: zar je trebao?
U: naravno. lijepo sam im objasnila da će nastavu održavati učitelj taj i taj. osim toga druga djeca su mi rekla da im se svaki dan rugao što idu u školu, a eto on nije glup da ide kad ne mora.
O: moj sin to sigurno nije rekao.
U: dobro. znate li da bih mu ja sada trebala dati neopravdane sate i ukor?
O: zašto? ma dajte...
itd.

- pola sata nakon toga dolazi otac u školu. slijedi razgovor učiteljice, oca i djeteta. i da ne duljim. dijete je reklo da mu se nije išlo u školu.

otac ni u jednom trenutku nije dijetetu uputio ma i jednu riječ da to nije u redu, ili eto pogriješio si pa ćeš snositi posljedice. a neee. nikako.

otac poznaje ravnatelja pa je to sredio s njim. a kako je ravnatelj osoba koja voli probleme pomesti pod tepih učiteljica je opravdala sve sate i naravno još dobila po nosu što pravi probleme gdje ih nema.
(učiteljica nisam ja)
Camel, i koja je poruka te price? Da li je dijete u toj prici krivo za bilo sto? Krivi su, u jednakoj mjeri, i roditelji i ravnatelj i uciteljica, ali da li je i dijete?

I zato mi se nikako ne sviđaju tvrdnji tipa "Današnja djeca su ovakva ili onakva..." - onakva su kakvima smo ih mi učinili, svi zajedno...
ja sam se nadovezala na rečenicu marie 71 da ih u neradu podržavaju roditelji te im opravdavaju izostanke...

baš i je u tome stvar. roditelji ne potiču odgovorno ponašanje svog djeteta ako ga ne uče da preuzme odgovornost za svoje ponašanje.
ne bi li za ovo dijete bilo bolje da su roditelji drugačije reagirali?
da - dijete bi dobilo neopravdane sate, i da - dobilo bi ukor, ali bi se isto tako i počelo učiti odgovornosti.