Pokazuje rezultate 1 do 50 od 732

Tema: 1. razred: program i ocjenjivanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Zuska nisi jedina i nisi usamljena u takvim razmišljanjima
    ja sam razočarana programom za 1.r, još mi idemo po novom "škola za život" programu

što reći?
    da sam imala skroz drugačiju percepciju kako će to izgledati
    da sam vjerovala kako će se zaista ići u smjeru rasterećenja učenika
    kako će se napustiti koncept sjedenja u pregrijanim i zatvorenim učionama
    uvesti više boravka na zraku, u pokretu, u prirodi i ko zna što sve ne...

dobili smo po 5-6 sati tjedno u 1. r. osnovne!
    dobili smo knjige koje su nabacane zbrda zdola, ne samo da im je forma nikakva ( RASPALE se 1. tjedan nastave iz pojedinih predmeta),
    ni sadržaj im nije baš za diku - nepregledno, konfuzno, sve nešto nejasno i nedorečeno

matematika - zadaci riječima, jednadžbe
    u 1. r osnovne
    a nisu obradili još sva slova
    djeca u 1. r osnovne uglavnom POZNAJU slova ali nemaju razvijenu VJEŠTINU čitanja
    znači, njima je pročitati matematički zadatak od 4-5 rečenica, razumjeti ga, povezati, riješiti i napisati odgovore IZNIMNO teško.

Mogu ako s njima sjediš pa dio po dio obrađujete skupa.
    Što je ok. za onu djecu koja imaju takvu pomoć i sudjelovanje roditelja, iako i o tome bi se dalo raspravljati
    pitam se što je s onom djecom koja NEMAJU takvu asistenciju?
    jer im roditelji ne stižu, ne mogu, ne umiju, ne žele na koncu konca?
    što s njima?
    prepustićemo ih slučaju i odmahnuti rukom jer "ko im je kriv"?
    ja mislim da je to katastrofa
    jer moramo biti društvo u kojem će svako dijete imati jednake mogućnosti
    bez obzira na roditelje
    pa da i ono dijete koje nema sreće u tom pogledu ima šansu da mu škola kao korektiv tu uskoči i pomogne

znači, djeca od 7 godina ako su prosječnih intelektualnih sposobnosti ne mogu samostalno rješavati takve zadatke
    (to su apstraktni zadaci)
    a po meni ni ne trebaju
    trebaju u 1. r. upoznati slova, vježbati pisanje i čitanje, brojanje do 100, zbrajanje i oduzimanje do 20
    mislim da je loša za dječje samopouzdanje fokusiranost na ocjene i broj bodova i postotak
    meni je to strašno
    kaže mi prijateljica da joj je mala došla nekidan u komi je rje imala samo 83% iz testa
    i misli da je loša, da ne može bolje

uopće ne vidim u čemu je ovaj sustav bolji ili napredniji/učinkovitiji od onoga prije 30 godina kad sam ja išla u prvi razred?
    3-4 sata nastave, opisne ocjene kojima doista ništa nije nedostajalo
    uvijek se znalo tko je nešto savladao odlično, kome treba još dodatnog rada a tko kaska dobrano...

što se tiče učiteljice, tu imamo sreće
    topla, brižna, smirena, rade dosta na satu, ona mi je volji
    da ne ispadne da baš ništa ne valja

i da, ja sam ovo sve naravno izverbalizirala tamo gdje sam trebala, ali nije dobro primljeno
    uopće nije dobro primljeno
    u sredini ne talasaj u najmanju ruku sam nametljiva i "pametujem".
    ali ni to me nije briga, barem neću gutati u sebi i kimati glavom ko zadnji kreten
    to mi je barem neka osobna satisfakcija
    iako, ne da nisma zadovoljan nego sam sve suprotno.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ovo mi je bas cudno sa kolicinom sati. Moj u prvom razredu ima 4 sata dnevno, a jednom u dva tjedna, ima tri sata dnevno. A necak pak uglavnom 5 sati, s tim da on ima dodatnu, neka obavezna izborna, srz,.. Al otkud vama 6 sati?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Zuska nisi jedina i nisi usamljena u takvim razmišljanjima
    ja sam razočarana programom za 1.r, još mi idemo po novom "škola za život" programu

što reći?
    da sam imala skroz drugačiju percepciju kako će to izgledati
    da sam vjerovala kako će se zaista ići u smjeru rasterećenja učenika
    kako će se napustiti koncept sjedenja u pregrijanim i zatvorenim učionama
    uvesti više boravka na zraku, u pokretu, u prirodi i ko zna što sve ne...

dobili smo po 5-6 sati tjedno u 1. r. osnovne!
    dobili smo knjige koje su nabacane zbrda zdola, ne samo da im je forma nikakva ( RASPALE se 1. tjedan nastave iz pojedinih predmeta),
    ni sadržaj im nije baš za diku - nepregledno, konfuzno, sve nešto nejasno i nedorečeno
    Moj prvak isto ide po novom programu i mogu isto ovo da napišem za udžbenike.
    Najgore izgleda, naravno, priroda i društvo. Kao časopis za vrtićarce, i forma i sadržaj.
    Sve je haotično, celo prvo polugodište je ponavljanje stvari koje su već godinama učili u vrtiću: šta je porodica, šta su praznici, šta je saobraćaj, šta je naselje, na kojoj adresi žive...
    Kad konačno dođu do žive prirode, uče je na nivou nižem nego u vrtiću, tamo su bar nabrajali i pokazivali biljke i životinje tipa industrijske biljke, samonikle biljke, ptice našeg kraja, morske životinje, itd., u školi to prelete u lekciji "biljke i životinje našeg kraja" i gotovo...

Dva časa nedeljno za takvo gradivo meni izgleda besmisleno.

Ali, da ne bude da sve kritikujem, sviđa mi se rešenje za matematiku. Udžbenik je radni, on je istovremeno i radna sveska, i fizički je podeljen na četiri udžbenika koja prate gradivo četiri tromesečja, tako da dete iz matematike uvek nosi samo jednu knjigu i jednu svesku. Lako i za razmišljanje i za nošenje. Šteta što takvo rešenje nije primenjeno i na ostale predmete

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moji su isto oboje imali odmah u ponedjeljak testove. Navikla sam se da je to običaj, jednostavno zadnji vikend praznika izdvoje malo vremena u subotu i nedjelju za ponoviti i nema stresa. Da mislim da bi bilo bolje da su ispiti od srijede - mislim, ali nisu. U moru drugih stvari u školstvu koje nisu ok ova mi je prilično nebitna (jer se lako svlada).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •