sillyme, na mom faksu se bome tražilo dijeljenje bez kalkulatora. To je nužna vještina za brza rješenja u hodu i za procjenu rezultata, da skužiš u mikrosekundi da nešto nije uredu kad ti excel izbaci rezultat.
A danas znam 100% da se sve više radi bez kalkulatora na fakultetima kako bi se izbjegao kriminal prepisivanja i dobivanja rješenja izvan dvorana u kojima se pišu ispiti.

Meni se zadaci riječima čine uredu (osim onog s kruškama, jedino ako moraju sve kombinacije napisati pa kroz to uče da neki zadaci imaju više rješenja, ne vjerujem da raspisuju x+(x+3)+y=10, pa 2x+y=7). Moje dijete uživa u zadacima riječima. Malo sam i ja presahnula s idejama. Sad smo na bolovanju pa me traži zadatke. Prekjučer je dva sata pisao testove. Već me glava bolila od smišljanja da bude donekle zabavno, a da on to može riješiti. I puno mu je lakše riješiti zadatak riječima, nego klasične. Recimo normalno je znao kad sam ga pitala zadatak da ako bude ručak u 1 sat, a kolač u 3 sata koliko dugo mora čekati kolač. A da ga pitam 3-1, ne bi znao.