Joj draga, suosjećam....

Davno su mi djeca bila u prvom razredu, ali ne sjećam se da je to bilo ovako oštro. Dapače, moj mlađi sin (kojem su kasnije dijagnosticirane teškoće čitanja) završio je prvi razred sa 5.0 iako sam ja s razlogom mislila da nije tako briljantan.

Ovdje ima malo tuđe pameti (poznajem autoricu, odlična je učiteljica) pa ti možda pomogne: https://www.skolskiportal.hr/kolumne...prvom-razredu/

Ono što vam treba jest roditeljski sastanak. Trebala je učiteljica to zapravo sazvati i prije i najaviti temu - ocjenjivanje, kriteriji i drugo...

Dobro si zapazila - vještina čitanja je bitna i za ostale predmete (priroda, matematika) i tu ima stvarno svega... Ne znam što i kako rade roditelji prosječnog djeteta, ali ja sam bila u situaciji da s obojicom sinova dosta radim doma, ne zbog učiteljica nego zbog toga što su djeca imala poteškoće (svaki svoje) ali opet - ovo što pišeš čini mi se jako strogo...

Postoji Pravilnik o ocjenjivanju. Nisam imala potrebu u nižim razredima zavirivati u to, ali na web stranici Ministarstva obrazovanja imaš sve te propise: https://mzo.hr/hr/rubrike/pracenje-v...novnim-skolama

Nisam sigurna koliko će ti to koristiti, ali nek znaš da to postoji. U školi postoji stručno vijeće gdje učitelji razredne nastave raspravljaju i ujednačavaju kriterije. Do njih možeš na dva načina - jedan je preko učiteljice i stručne službe, a drugi je preko roditelja koji vam je predstavnik razreda u Vijeću roditelja.

Aliiiii mislim da je preuranjeno. Prva štacija je upravo učiteljica. Idi na informacije, redovno svaki tjedan. Svi roditelji koji imaju dvojbe oko ocjenjivanja trebali bi isto ići na razredne informacije kod učiteljice i postavljati pitanja, inzistirati na odgovorima i argumentima. Ljudi drugačije dišu kad im pušeš za ovratnik. Osim toga, ako ima u razredu više takvih učenika koji imaju loše ocjene, treba ustanoviti razlog zašto je tome tako. Tek ako se to izjalovi (jer nisu svi učitelji spremni na suradnju, znam iz iskustva) idete dalje - prvo tražite roditeljski, pa na razgovor stručnoj službi itd.

Doma za dijete osmisli vježbe kroz igru - enigmatika, priče, slikovnice, čitanje recepata...bilo što, jer čitanje je kao i sviranje - vještina koju stječemo praksom.

Bit će sve to dobro, ali ovo je naporan period. Na tvom mjestu, ja bih na fin i kulturan način inzistirala da mi učiteljica objasni kriterije za ocjenjivanje, nastavni plan i program, tražila da mi pokaže pripreme za nastavu (s argumentom da želiš raditi s djetetom doma) itd. Učiteljica će ostati još par godina razrednica vašoj djeci, nema smisla stvarati zlu krv, ali ni pustiti je da radi štetu klincima. Sretno!