Pokazuje rezultate 1 do 50 od 732

Tema: 1. razred: program i ocjenjivanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dobrodošli, dragi roditelji!
    Motiku u ruke i kopajte s djecom jer za njih nitko drugi kopati neće. Osobito je opako ako su u boravku pa vjerujete da tamo "sve lijepo naprave pa doma ne moraju ništa". Prirodno sposobna djeca, dobri čitači i matematičari zaista ne moraju ništa, svi ostali moraju puno.

Da, 2.polugodište 1. razreda vrlo je opako za djecu koja u školu nisu došla kao čitači odnosno za one koji nisu brzi u usvajanju čitanja. Moja je jednom dobila mislim jedinicu jer nijedna rečenica u diktatu nije imala točku (sve ostalo bilo bez greške). Drugi put je iz ČSR dobila dvojku jer je na pitanja odgovarala svojim riječima, a ne prepisujući od riječi do riječi dijelove rečenice iz teksta (pravopis je bio potpuno točan). "Mama, od njih se u 1.r. očekuje da u tekstu uoče rečenicu koja je odgovor na postavljeno pitanje i prepišu je". Nema logike, ali je tako.
    Začkoljice u matematičkim zadatcima riječima morate vježbati. Baš puno vježbati. Sve ono : kojem broju treba....od kojeg broja treba....za koliko je broj veći...koliko je broj manji.... i osobito hit "Pero ima 4, a Ivo za 4 više, koliko imaju skupa?"
    I apsolutno automatizirati zbrajanje i oduzimanje do 20, pod cijenu života. To nema veze s učiteljicom, nego s preduvjetima za 2.r. Jer kad vam tamo dođe diktat tablice množenja na štopericom u ruci, rado ćete se sjećati 1. razreda .

I ne gubiti živce oko ocjena. Ocjene su pokazatelj da nešto ne ide baš najbolje i da po tome treba drviti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Drugi put je iz ČSR dobila dvojku jer je na pitanja odgovarala svojim riječima, a ne prepisujući od riječi do riječi dijelove rečenice iz teksta (pravopis je bio potpuno točan). "Mama, od njih se u 1.r. očekuje da u tekstu uoče rečenicu koja je odgovor na postavljeno pitanje i prepišu je". Nema logike, ali je tako.
    Meni je OVO prestrašno. Pa to je protivno svim smjernicama.

Moje dijete je zasad još uvijek visokomotivirano i zapravo traži zadatke, ali sam dobila jako puno osuda "što će on raditi u školi, bit će mu dosadno, mislim da je to pogrešno...". Apsolutno ne mislim da je uredu da se očekuje da dijete zna sve kad krene u školu (u kakvu poziciju npr. stavlja djecu manjinaca), ali mi je donekle drago kad ovo čitam da ipak ne radim veliku grešku što u hodu dajem "zadatke" djetetu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je OVO prestrašno. Pa to je protivno svim smjernicama.

Moje dijete je zasad još uvijek visokomotivirano i zapravo traži zadatke, ali sam dobila jako puno osuda "što će on raditi u školi, bit će mu dosadno, mislim da je to pogrešno...". Apsolutno ne mislim da je uredu da se očekuje da dijete zna sve kad krene u školu (u kakvu poziciju npr. stavlja djecu manjinaca), ali mi je donekle drago kad ovo čitam da ipak ne radim veliku grešku što u hodu dajem "zadatke" djetetu.
    bez brige, naslusati ces se toga jos ohoho...
    s jedne strane sve se kao sto je mima rekla mora ocjenom kvantificirati i nema majci da nesto ucis ucenja radi, odnosno jer te zanima i naprosto zelis razumijeti znati.
    s druge strane ideja da je djetetu/covjeku znatizelja i zelja za znanjem imanentna, je vecini ljudi bliska samo na deklarativnoj razini.

a ovo ti je jos i dobro, ima jos i stepenica vise...
    no posto imas sina, bar ces biti postedena atributa "marljivih, poslusnih curica"...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    no posto imas sina, bar ces biti postedena atributa "marljivih, poslusnih curica"...
    Ali zato ima dobre šanse da joj sin bude strpan u košaru "zločesti živahni dečki" samo ako je normalno fizički aktivan kako već bivaju djeca u dobi od 7-8 godina

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Temeljem dosadašnjeg iskustva s velikim bi oprezom uzela izjavu djeteta da "x ima same jedinice" kao tocnu.

O "vlastitim" načinima računanja matematickih zadataka - tome bi pristupila s velikim oprezom, jer pomnijom istragom kako je dijete doslo do rezultata zna se otkriti da su to metode koje funkcioniraju u ogranicenom broju slucaja i kad ce se krenuti na drugačije zadatke te iste metode će davati krive rezultate a dijete nece imati usvojen ispravan način. Ako dijete zna objasniti točno kojim postupkom dolazi do rezultata i taj je matematički ispravan onda ok, no rekla bih da je većina njih najčešće na krivom tragu, pravih genijalaca je puno manje nego roditelji vole misliti...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je isto lakše izračunati 2019 - 1971 zbrajanjem 29+19, ali to je ok da veliki broj ljudi kasnije usvoji neke svoje načine. Osnove moraju pravilno shvatiti svi.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 15.04.2019. at 13:22

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je isto lakše izračunati 2019 - 1971 zbrajanjem 29+19, ali to je ok da veliki broj ljudi kasnije usvoji neke svoje načine. Osnove moraju pravilno shvatiti svi.
    Da ali tvoje je matematički apsolutno ispravan način koji se uči u prvom razredu OS - veza oduzimanja i zbrajanja, da ako je x-y=z onda je z+y=x i mozes traziti z i na jedan i na drugi nacin. I netko je jako puno to puta u prvom i drugom razredu ponovio dok nije naučio i sad mu je "prirodno" i "lakse" a da se uopće ne sjeća kako mu u prvom nije bilo ni prirodno ni lakše...

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Temeljem dosadašnjeg iskustva s velikim bi oprezom uzela izjavu djeteta da "x ima same jedinice" kao tocnu.

O "vlastitim" načinima računanja matematickih zadataka - tome bi pristupila s velikim oprezom, jer pomnijom istragom kako je dijete doslo do rezultata zna se otkriti da su to metode koje funkcioniraju u ogranicenom broju slucaja i kad ce se krenuti na drugačije zadatke te iste metode će davati krive rezultate a dijete nece imati usvojen ispravan način. Ako dijete zna objasniti točno kojim postupkom dolazi do rezultata i taj je matematički ispravan onda ok, no rekla bih da je većina njih najčešće na krivom tragu, pravih genijalaca je puno manje nego roditelji vole misliti...
    Ovako nekako i ja razmišljam.
    U matematici je,po meni ,jako bitan redoslijed.Ako je zadatak:na livadi je bilo 3 leptira,pa je došao još 1,sam uvijek insistirala da piše 3+1,a ne 1+3,iako je rezultat isti.Razmišljala sam da je naučim da podatke smiješta na pravo mjesto,jer će kasnije to biti važno.
    Sada,u trećem razredu,samo joj ponekad provjerim zadaću.Nema više potrebe ni za objašnjavanjem ni vježbanjem sa njom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •