Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Ja sam nedavno skoro otvorila temu o matematici. Ako sam dobro shvatila kolegu, djeca uče da je u nizu brojeva 1,2,3,4,5,6... Broj 3 iza broja 4, a broj 5 ispred broja 4. MM i ja smo se totalno iščuđavali. Nije da smo loši matematičari i sigurno smo imali izrazito puno matematike u životu u usporedbi s prosječnim pukom, rekla bih u 2-3 % populacije. Mogu ja složiti sebi neku priču oko toga, ali prvo ne razumijem čemu to uopće. Što bih ja s tom informacijom, i zašto bih uopće dijete s tim maltretirala.

I onda me zapravo mučilo kako da reagiram kad takve gluposti vidim, a bit će ih sigurno, je l da pokažem djetetu da mislim da je to glupost ili da se pravim da je to normalno da ne razvijem neki negativan stav prema nekm stvarima koje su sasvim OK u školi. Nije da su vjerska pitanja u pitanju, gdje nemam namjeru braniti školski sustav, premda sam jako neutralna u vrtiću, s naglaskom - mi ne vjerujemo. Mislim na obične predmete i ovo što je čokolada pisala da moraju prepisivati rečenice. Onda treba tako i zadatak glasiti - pronađi u tekstu rečenicu koja daje odgovor na ovo pitanje i prepiši ju.
eh, to odradis od prilike do prilike...
na srecu toga je bilo samo sporadicno... a i dijete je brzo ukopcalo da je neke stvari jednostavnije/brze napraviti tako kao se trazi, a dalje misliti svoje...
ali ja sam principjelno alergicna na ukalupljivanje razmisljanja, te su mi se na takve stvari dizale kose na glavi.
to u hrvatskom ili slicnom jos nekako progutas, mada sa djetetom porazgovaras o smislu i besmislu.

no kada krenu s tim u matematici, pa drve po tome da zadatak mozes rijesti samo ovako, a ne onako (mada su oba puta i tocna i logicna) ili tjerati dijete koje vec racuna i rjesava zadatke preskacuci korake jer mu mozak tu radi na brzoj frekvenciji, da se vrati na brzinu puza, koja dijete potpuno zbuni i unezvjeri, tu bih vec diplomatski porazgovarala sa uciteljicom.