-
Zuska,
Točno znam o čemu pišeš. To ti nije do škole nego do same učiteljice. Imamo vrlo sličnu situaciju u razredu kod mog sina, učiteljice su stroge i zahtjevne (takve sam i tražila), isti kriteriji kao kod tvoje kćerke, a bome i vrsta zadataka i ocjenjivanje.
Dakle, kod kćerke u istoj školi nisam ni znala za 1. razred,a lijepo su napredovali. Kod njih u razredu (ima ih 28) zaista ima svakakvih ocjena od 2-5 (jedinica mislim da nemaju ili ih je vrlo malo). Meni je čudno da djeca dobivaju iz likovnog i tjelesnog ocjene manje od 5, ono dijete se trudi to je najbitnije, pa nije svatko Picasso ili budući atleta.
Imali su jedan test prije par mjeseci (svi prvašići imaju iste testove, učiteljice se dogovaraju) iz kojeg su djeca dobila koma ocjene, u nekim razredima jedinica na bacanje (moj je tad dobio 4, a ne voli 4ke) i ne znam zašto takve testove ne ponište. Ili je test pretežak ili bude nekih začkuljica s namjerom ne da se potvrdi znanje nego kao da se traži rupa u znanju, zapetljano i za odrasle razumjet ili nešto djeci nije dobro pojašnjeno (imamo dodatan problem u razredu djevojčice koja je nasilna, maltretira djecu + ometa nastavu, inače jako inteligentna curica, u postupku smo rješavanja ovog issue). E sad ovako napisano to je gledano iz te neke tvoje perspektive (majke 1.djeteta koje je krenulo u školu).
Ali postoji i druga prespektiva. Učiteljice ih jako lijepo uče radu i redu, disciplini, poštivanju pravila, izvrsno rade u boravku i sigurna sam da će ovaj njihov razred doći spreman u 5. razred samo tako. Nevjerojatno brzo napreduju, traži se od njih puno, al i daje im se. E sad možda ja ovako pišem jer moje dijete ima 5-ice i savladava gradivo bez problema. On recimo najviše voli upravo te "kompleksnije" matematičke zadatke. Mislim da djeca mogu puno više nego mi mislimo.
Moj savjet bi bio da pred djetetom nikad ne govoriš ništa negativno vis-a-vis učiteljice, škole, težine gradiva (što vjerojatnio ni ne radiš) nego da poradiš s njom na tim malo "slabijim" točkama.
Ja gledam neki dan usporedbu pisanja iste lektire za sina i kćerku, ajme razlika nebo-zemlja šta se traži kod njega, a šta se tražilo kod nje prije 3 god kad je bila prvašić.
A ovo što je Jelena spominjala ispred-iza 3-4-5, moja i sinova logika nikako nije išla na način kako ih se podučava, pa sam mu na kraju rekla: znaš šta ti napravi tako kako se traži, a mi ćemo dalje svojom glavom kako smo i dosad i bok. Nekad nije ni do učiteljica nego do šašavih udžbenika.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma