Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
Meni se čini da su knjige danas grozne. Pisane su tako da izgledaju ‘guba’. Nabacano, nije lako pratiti nit što je bitno. Prozorčić ovdje, prozorčić ondje, puno boja, važne stvari malim slovima...
Kćer ima petice, rijetko bacim pogled i svaki put se zgrozim.
Puno više podataka nego u mojoj osnovnoj školi. Nema vremena za povezivanje, uspoređivanje..
Matematika dosadna i nezahtjevna, vrlo malo problemskih zadataka.
Meni se čini da djeca puno uče i malo nauče.
Kad sam pisala da se previše podilazi publici u obrazovanju, nisam mislila na pojednostavljivanje u smislu obima gradiva, nego upravo ovo što cipelica piše. Sve mora biti jako zabavno, guba. I to ne završava, nikad, za cijele generacije. I pitam se koliki udio djece bi mogao preuzeti neka odgovorna radna mjesta nakon toga, gdje im nitko neće život napraviti zabavnim. Kamo to vodi. Nastavnik na svim razinama je kritiziran da ne čini dovoljno da djeci bude zabavno učiti. Djeca ne uče da je spoznaja sama po sebi zabavna. Ja se sjećam ushićenja kad sam uspjela riješiti neki teški problem, a sad mi to izgleda sci fi.

Mladi s kojima radim ne znaju iz glave podijeliti dva broja. Ne da ne znaju rezultat, nego ne mogu procijeniti je li rezultat smislen, jesu li potrefili red veličine. Visokokvalitetan kadar s najboljim ocjenama s fakulteta očekuje da im onaj netko stariji ispravlja njihove dokumente. Oslanjaju se na copy paste nekih dokumenata koji su im se na prvu učinili sličnim onome što su trebali, a nisu imalu pažnju pogledati taj dokument i vidjeti je li zbilja slično. To nisu iznimke. Iznimke su oni koji znaju samostalno napraviti dokument i koje je sram poslati nadređenom neki loš, netočan i nepismen dokument. O famoznom engleskom kojeg sva djeca odlično znaju da ne govorim. Čak i kod korištenja računala, ja stalno očekujem da će me mladi pregaziti, oni i dalje od mene očekuju da im u helpu pogledam kako se nešto radi. Zato sam i šokirana onime što je čokolada napisala da moraju djeca prepisati rečenicu iz knjige kao odgovor na postavljeno pitanje - tu su već temelji odgoja copy paste generacije.