Quote Originally Posted by n.grace View Post
u mom razredu u osnovnoj školi je jedna jedina cura bila petnulašica od nas 35. bilo je dosta odličnih učenika s tim da se nitko nije ni trudio biti petnulaš (recimo, meni to nikad nije palo na pamet niti me bilo briga, muž mi kaže isto tako i kod njega)

ova situacija danas - uči za peticu, koliko ti treba vremena za učenje da bi dobio peticu, koliko bodova ti je nedostajalo do petice, koliki je prosjek u e-dnevniku iz svakog pojedinog predmeta (je li 4,40 ili se popeo iznad 4,50) je stvarno prešlo sve granice i samo može stvoriti frustraciju i odbojnost prema školi što je posve razumljivo.
Pa to, nije da u naše vrijeme mi nismo mogli imati 5.0, nego nikome nije padalo na pamet da bi to bilo potrebno.

Ja se živo sjećam da mi je nastavnica zemljopisa na kraju osmog razreda doslovce poklonila 5, ali zanimljivo mi je da meni uopće nije padalo na pamet da bih trebala "ispravljati" i dizati tu ocjenu.

Općenito, uopće se ne sjećam ispravljanja ocjena (osim negativnih). Ova opsesija ocjenama danas stvarno nije normalna. Moja mala dobije 5 iz testa, pa joj onda profa opali još jednu peticu jer je riješila 100%