Mislim da smo svi napisali manje -više isto, da je takav tip testiranja sasvim u redu ako se izvodi onako kako treba, ako ga izvodi stručna osoba, pod odgovarajućim uslovima, i na kraju krajeva ako od svega toga bude ikakve koristi za dete.
Ove varijante- testira učiteljica, daje ocene, kaže rezultat detetu pa dete protumači roditeljima onako kako je ono to doživelo - kakva je od toga korist, i za dete i za sistem...
A nemoj se ljutiti, ali ako kod tebe pedagogica nije svoja zapažanja iskomunicirala sa učiteljicom kojoj je na kraju krajeva i nadređena u pogledu izvođenja nastave, onda za tvoje dete sigurno nije bilo štete, ali je i korist puno slabija nego što je predviđeno da bude, pa onda opet ispadne da je to mahom pro forme i statistike.

Eto, meni je prošle nedelje dete saopštilo da ja na solfeđu dobila tri iz pevanja i da joj je nastavnica ljubazno objasnila da je to zato što ona "ima takav glas". Ali to je u redu jer će svakako imati zaključeno pet jer su joj sve ostale oblasti petice.
A meni je to onako , jer u mojoj glavi ideš na solfeđo (i to redovno i savesno ide, bez nekih izmotavanja) zato da bi, između ostalog, valjda naučio šta ćeš sa tim tvojim glasom, kakav god da je. Nije problem u oceni uopšte, nego što mom detetu uopšte nije jasno na koji način bi njena ocena mogla biti bolja, i meni takav nastavni pristup nije u redu.